مرجع فروش بیش از 6000 مقاله معتبر رشته عمران با تخفیف فوق العاده . توصیه میکنیم از محبوب ترین و پر فروشترین فایلها در پایین صفحه اصلی حتما دیدن فرمایید.

نظرسنجی سایت

به نظر شما توجه به کدام دسته از موارد زیر بیشتر میتواند به پر بار تر شدن سایت ما کمک کند؟

اشتراک در خبرنامه

جهت عضویت در خبرنامه لطفا ایمیل خود را ثبت نمائید

Captcha

آمار بازدید

  • بازدید امروز : 195
  • بازدید دیروز : 842
  • بازدید کل : 3261697

پیوند ها

بتن تزئيني Decorative concrete


بتن تزئيني Decorative concrete

بتن تزئيني دارای ساختارهايي از بتن است که در که اکيداً به عناصر عملکرد بتن ها ارتباطی ندارد, به کار می رود.بتن بخاطر استحکام زيادش به ويژه زمانی که با فولاد rebar ترکيب می شود با ارزش پنداشته می شود. بتن می تواند برای ديوارهای تزئيني, کف زمين و سردر باجه ها که از نظر ساختاری زيبا و معتبر هستند به کار می رود اما پرداخت رنگ و روغن تزئيني ايجاد می کند که سنگ جلاداده ای را نشان می دهد و موادش هزينه کمی را در بردارد.

اشکال بتن تزئيني

سردر بتونی باجه ها

تنوع بتن بطور مطلوب سردر بتونی باجه ها ی با شکوهی را می سازد. سردر باجه ها از بتنی ساخته شده که در مدلی ساخته می شود که با گرانيت و سنگ مرمر نمی توان در آن سايز و اندازه ساخت.

ارتفاع, رنگ و بافتها می توانند به آسانی تغيير داده شوند. اقلام عملی يا زيبايي شناختی می توانند در بتن هايي مانند نرده هاي برنجی يا اقلام شخصي يا ظروف مانند قفسه ها, سنگواره ها يا يادبودهايي که ارزش احساسی دارند تجسم شوند.

رنگ کننده های مکمل

مواد رنگی برای رنگ کردن سطحی به طور متراکم با ترکيب بتن مخلوط می شود. اکثر رنگ کننده ها اکسيدهای آهن هستند و می توانند رنگ های مشکی, زرد و قرمز توليد کنند. سبزها می توانند با استفاده از کروميوم ساخته شوند و رنگ آبی سير برای توليد انواع رنگ های آبی بکار می روند.

برخی از ترکيبات که برای ايجاد رنگ بکار می روند فلزات سنگين هستند و می توانند در طول ساييدن و جلای بتن آزاد شوند . اين فلزات سنگين می توانند موجب مشکلات تنفسی سخت و صدمه به محيط شوند.

پيشرفت های جديدي در رنگ مکمل بتن انجام شده که اکسيد آهن معمولی که براساس رنگدانه هايي است که با استفاده از رنگدانه هاي نوع مصنوعی که رنگدانه های اوليه مصنوعي يا SYPP ناميده می شوند شوره زدگی و بی رنگی قليايي را از بين می روند استفاده نمی کنند. اين رنگدانه های اوليه مصنوعی در شکل امولوسيون مايع وجود دارند و برای سهولت استفاده و صرفه جويي در هزينه زياد برای کاربران به اندازه زيادی غليظ می شود. SYPP در تمام رنگهای اوليه شامل زرد, آبی, مشکی, سبز, سفيد و قرمز موجود هستند. SYPP همچنين برای ايجاد portion control colorant در جهت افزايش ارايه رنگ به هر رنگ زميني که امروزه در پرداخت های رنگ و روغن بتن رايج هستند با رنگدانه ها و مواد جلوگيري ترکيب می شوند.

منقوش کردن

الگو ها برای ايجاد بافتها يا نمای آجر يا سنگ داخل ورقه هاي باريک و مرطوب بتن فشار داده می شوند .

-کاربردهای بتن تزئيني در بتن موجود

رنگ کردن اسيدي

رنگ کردن اسيدی , بيس رنگدانه يا رنگرزي نيست که سيستم ها رنگ می زند بلکه واکنشی شيميايي است. ترکيب آب, املاح و اسيد برای سطح بتن بکار می رود و سپس از طريق محلول قليايي آمونياک و آب خنثی می شود. اگرچه برخی از توليد کنندگان استفاده سودای پخت و آب را پيشنهاد دادند, اين مشکلات قليايي و که در سطح ايجاد می شود , افزايش می دهد.

اين واکنش شيميايي با مواد معدنی موجود در بتن رنگ های جديدي در سطح بتن ايجاد می کند. بخاطر تناقض در سطح بتن, زنگ زدن اسيدی نمی خال دار يا رنگارنگی ايجاد می کند که برای هر ورقه نازک غيرعادی است. ضخامت اين تغيير رنگ از 16/1 تا 32/1 يک اينچ مرتب می شود. ممکن است سطوح خارجی بتن به اندازه سطوح درونی رنگ نشوند چون محيط محتوی مواد معدنی را صاف کرده است.

مراحل واقعی برای رنگ کردن اسيدی

1- سطوح بايد بطور کامل با سفيدکنندگان ملايم تميز شوند.

2- محيط آزمايش در ابتدا استحکام رنگ اسيدي مورد نياز رنگ مطلوب را مشخص می کند.(در ابتدا محلول ضعيف تر تست می شود و تا زمانی که رنگ مورد نظر بدست آيد استحکامش زياد می شود)

3- محلول اسيدي به همراه قلموهای نقاشی که در مقابل اسيد مقاوم هستند, غلطک ها يا اسپري ها برای سطوح بکارمی روند.

4- بايد به محلول اجازه داده شود که در سطح واکنش پيدا کند.

5- واکنش با محلول قليايي متوقف شده و با آب شسته می شود.

6- سطح خشک شده و سپس با موم ,polyurethane يا بتونه اپاکسی آب بندی می شود.

مواد شيميايي بکار رفته

– اسيدهيدروليک

– کلريد آهن

– بيکربنات سديم

رنگ های بتن: رنگ های بتن در بسياری از اشکال و ترکيبات متفاوت موجود هستند. رنگ های اوليه بتن متشکل از جوهر های کلی نقاشی هستند که در محلول های الکل به عنوان يک شکل يا يک حامل حل می شوندو برای سطوح بتن در جهت افزودن ارايه وسيعي از رنگ به بتن خاکستری رنگ بکار می روند.

در زمانی که رنگ های الکلی در معرض نور خورشيد قرار می گيرند مشکلاتی ايجاد می شود و موجب می شودکه کاملاً رنگ روشن تر و يا اينکه محو شود . اين جريان محدود به رنگ هاي الکلی در کاربردهای درونی جايي که رنگ در معرض نورخورشيد يا ساير اشکال نور UV قرار نمی گيرد, می شود.

بعداً توليد کنندگان, حل جوهرهای نقاشی را در حاملان مختلف مانند استون, رقيق کننده لاک و سا ير حل کنندگان که اميد داشتند به سطح رخنه افزوده شده برسند شروع کردند. علاوه بر اين, عناصر ممانعت کننده UV برای کمک به مواد بی ثبات که با جوهرهای نقاشي و رنگ های بتن توليد شده از اين جوهرها همراه شده اضافه می شد. نتيجه آنچه که انتظار می رفت نبود.

اگرچه ثبات و استحکام UV اندکی افزايش می يابد, در زمانی که رنگ در معرض نور خورشيد قرار می گيرد, محو شدگی رخ می دهد.

اپاکسي

پوشش ها و رنگ های اسيدي زياد برای آب کاری و محافظت استفاده شده است. برخی از اپاکسی ها نيز رنگ شده اند.

پوشش کاری(اندود کاری)

تاريخچه پوشش های بتنی به سال 1960 بر می گردد, زمانی که مهندسان شيميايي برخی از شرکتهای شيميايي مشهور و بزرگتر شروع به آزمايش رزين های نقاشی آکريليک به عنوان تغيير دهنده سيمان و ترکيبات کردند.

نتيجه, مواد عالی سيمانی نازکی بود که بود که به سطوح سيمان می چسبيد و برای بازسازی سطح پوشيده, پوشش نوسازی شده ای فراهم می کرد.

اگرچه پوشش های اوليه بتن محلولی برای پوشاندن سطوح بتن فراهم می کردند, ثبات به خاطر فقدان ويژگي های اجرايي طولانی مدت رزين های آکريليک, موقتی بود. اگرچه رزين های آکريليک, مقاومت UV خوبی فراهم می کردند, آن فاقد مقاومت طولانی مدت در مقابل آب بود و برای ايجاد محلول مداوم و طولانی مدت خاصيت های چسبندگی نياز می شد.

پوشش های سيمان پليمر متشکل از ترکيب اختصاصی سيمان های پرتلند, مصالح دانه ای و رزين های پليمرهيبريد اختصاصي است. هدف افزودن رزين پليمر هيبريد به سيمان و مصالح دانه ای افزايش خاصيت های اجرايي و تنوع سيمان های رايج, ملات ها و مواد سيمانی است. برخلاف ترکيبات رايج بتن و سيمان, پوشش های سيمان پليمر می تواند به ريز دانه ماسه يا حداکثر به ضخامت چندين اينچ(بدون ترس از لايه لايه شدن يا نقص توليد) باشد. علاوه براين, پوشش های سيمان پليمر در مقابل صدمه املاح , پتروشيمي, UV, شرايط آب و هوايي بد و لايه لايه شدن, مقاومتر هستند.

پوشش های سيمان پليمر 20سال قبل معرفی شدند و به عنوان مواد بازسازی لايه نازک سطح برای لايه های بتنی استفاده می شدند. با سالها کاربرد دائمی و موفقيت آميز, پوشش های سيمان پليمر در صنعت بتون معماری و صنعت مصالح کف سازی اقتصادی در دهه 80زمانی که کاربردش نرمی اجتماعی شد به کار رفت. تا امروز, پوشش های سيمان پليمر برای کاربردهای داخلی و خارجی استفاده می شوند که به شکل زير طبقه بندی می شوند:

– دسته بندی بتن – توانايي تعمير و دسته بندی مؤثر سطوح سيمان که نشست کرده اند و موجب اتفاقات خطرناکی می شوند . طبقه بندی ضخامت چند اينچ تا لبه پوشيده ممکن است.

– پوشش های منقوش شده نازک – شبيه بتن منقوش شده رايج است اما فقط در تا ضخامت بتن موجود يا لايه های چوبی هر موقعيت بکار می رود. شکل تمام شده اش کاشی, آجر, لوح سنگی, سنگ و قطعات چوب است.

– پوشش های رنگ شده نازک – در صنايع کف سازی اقتصادی و پرداخت خاص رنگ روغن زياد به کار رفته است. لايه نازکی از سيمان پليمر در اشکال چوبی يا بتن موجود بکار می رود و به طور شيميايي با رنگ های مات رنگ شده و سيستم کف سازی پايدار, شيک و طبيعي را می سازد . مدل هاي مطلوب با نوارهای نوع گچبری, مشابه آنهايي که در کف سازی terrazzo استفاده شود نصب می شوند.

ناک دان ها و بافت های کف گير

استانداردی برای کف استخر مسکونی و اقتصادی است. سيمان پليمر برای لايه بتن موجود در ترکيب بافتی در مدل های مختلف به کار می رود. اغلب مواقع بافت برای تغيير اندک نما با بيلچر کمی پايين آورده می شود.

پوشش های سيمان پليمر به طور موفقيت آميز گسترش يافته اند, در طول زمان تست شده و توسط پيمانکاران , مهندسان, معماران ونمايندگان کارهای عمومی برای کاربردهای درونی وخارجی(بالا و پايين رتبه) بکاررفته اند.

پوشش های سيمان پليمر , مواد کاربردی دائمی هستند که عمر طولانی تر, پايداری, اعتبار, قابليت انعطاف, مقاومت در مقابل آب و مواد شيميايي را فراهم می کنند و بافت هاي مطلوب که صرفه جويي در هزينه و زمان هستند می توانند نيز از نظر زيبايي بکار روند.

پوشش های سيمان پليمر, اقتصادی هستند چون بدون نياز به تعميرات مداوم و پرهزينه که معمولاً همراه سطوح رو به زوال بتن است نوسازی مداوم و طولانی مدتی را فراهم می کند. در مقايسه با پروژه های نوسازی قديمي يکبار حداقل زمان بطور زيبا و دائمی تثبيت شده است.

جلادهی

بتن با grinder يا sanding pads شن در حال افزايش در چند مرحله جلا داده می شود تا به حالت شيشه ای سخت در بيايد. بتن جلا داده شده در سيستم کف سازی اقتصادی و تزئيني برای هر وسيله ای است.

از نمايشگاه کالا گرفته تا کارخانه های صنعتی , ساختمان های دولتی تا کارخانه های کوچک. بتن جلا يافته يکي از آثاری است که خيلي سريع تا حالا رشد کرده و به صنعت کف سازی صدمه رسانده است. برخلاف ساير جريانات شيميايي سطح موقت, بتن جلا يافته, جريان خرد کردن و جلا دهی مکانيکي است که الماس های صنعتی و سخت کنندگان بارور کننده و آب کاری کنندگان را برای دسته بندی, فشردگی, جلا و سرانجام آبکاری سطح زمين (در لايه درونی سطح) به کار می برد.

 blogfa.com

انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۴

بتن خود تراکم self – consolidating concrete


بتن خود تراکم self – consolidating concrete

بتن خود تراکم ، شامل بازه گسترده ای از طرح های اختلاط می باشد که خواص بتن تازه و سخت شده لازم برای کاربری های خاص دارا می باشند . اگرچه مقاومت هم چنان معیار اصلی موفقیت این بتن می باشند اما ویژگی های بتن تازه آن ، بسیار گسترده تر از بتن معمولی و متراکم شده توسط لرزاننده ها می باشد . این خواص مطلوب باید در زمان ، محل و بتن ریزی حفظ شوند . بتن خود تراکم در مواردی که شبکه بندی آرماتور ها فشرده است ، گزینه ای مطلوب می باشد . هم چنین عدم نیاز به لرزاننده ،آلودگی صوتی محیط را به نحو قابل ملاحظه ای کاهش می دهد.علی رغم ویژگی های مطلوب، طرح اختلاط و اجرای این نوع بتن به عوامل متعددی از قبیل دانه بندی مصالح سنگی ، نوع مواد افزودنی و همچنین فیلرهای مورد استفاده بستگی دارد . در نظر گرفتن هر یک از معیارهای فوق ، کیفیت بتن سخت شده و کار پذیری بتن تازه را تحت تاثیر قرار میدهد .

زمان هزینه و کیفیت سه عامل مهم در اجرا می باشد که تاثیر مهمی در صنعت ساخت دارند . هر گونه پیشرفت و یا توسعه ای که باعث بهبود این سه عامل گردد ، همواره مورد علاقه مهندسان عمران خواهد بود . هرگاه این پیشرفت ها در صنعت ساخت و ساز تاثیر گذار باشد باید تحقیقات کافی بر روی فواید و مضرات آنها انجام گرفته و اقدامات لازم برای اجرایی ساختن آنها در صنعت ساخت و ساز صورت پذیرد . بتن خود تراکم با توجه به خصوصیات ویژه خود یکی از این توسعه هاست که می تواند تاثیر قابل توجهی بر صنعت ساخت داشته باشد .

برای سالیان متمادی دست یابی به بتنی با قابلیت خودترازی ( خود تراکمی ) بدون افت در مقاومت ، روانی و یا جداشدگی ، آرزوی مهندسین در کشورهای مختلف بوده است در اوایل قرن بیستم به دلیل خشک بودن مخلوط بتنی ، تراکم بتن تنها از طریق اعمال ضربه های سنگین در مقاطع وسیع و در دسترس ممکن بود . با شیوع استفاده از بتن های مسلح و آشکار شدن مشکلات اجرایی کاربرد مخلوطهای خشک ، گرایش به استفاده از مخلوطهای مرطوب تر گسترش یافت اما شناسایی تاثیر نسبت آب به سیمان در دهه 1920 نشان داد که افزایش این نسبت می تواند موجب افت در مقاومت بتن گردد . در سالهای بعد ، توجه به مسئله دوام بتن همچنین تاثیر مخرب افزایش نسبت آب به سیمان را به نفوذ پذیری و کاهش دوام بتن آشکار ساخت . این همه باعث گردید تا توجه ویژه ای بر خواص کارایی و رئولوژی بتن و نیز روشهای تراکم ، با هدف بهبود خواص مقاومت و دوام آن صورت گیرد . این تحقیقات در نهایت منجر به معرفی بتن خود متراکم در ژاپن گردید . بتنی با قابلیت جریان زیاد که می تواند تنها تحت تاثیر نیروی ثقل و بدون نیاز به انجام هرگونه فرآیند دیگری تمامی زوایای قالب را پر کرده و آرماتور ها دربرگیرد، بدون آنکه جداشدگی یا آب انداختن ایجاد گردد . بررسی رئولوژی و کارایی ، تاثیر بالایی بر تعیین خواص بتن خود تراکم را نشان می دهد ؛ لذا بر اساس روابط مایع لزج نیوتنی ، پارامترهای موثر در تعریف رفتار جریان بتن خود تراکم را معرفی می کند و آزمایش جی – رینگ آزمایش ساده و مناسبی برای اندازه گیری مقاومت بتن در مقابل جداشدگی سنگدانه ها است و چنانچه مقدار آب و خصوصا فوق روان کننده از یک حد معینی افزایش یابد مقاومت جداشدگی بتن کاهش می یابد و از آزمایش دو نقطه ایی می توان بدست آورد که ثابت های رئولوژی می توانند خواص رئولوژی ، خصوصا توانمندی بتن از نظر حرکت پذیری و پرشدگی را بخوبی تعیین نماید .

بتن خود تراکم نخست در سال 1986 توسط H.okamura در ژاپن پیشنهاد گردید و در سال 1988 این نوع بتن در کارگاه ساخته شد و نتایج قابل قبولی را از نظر خواص فیزیکی و مکانیکی بتن ارائه داد . مقالات متعددی در ارتباط با توسعه بتن خودتراکم در دنیا ارائه شد امروزه بتن خود تراکم همزمان با کشور ژاپن در مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی کشورهای اروپایی ، کانادا و امریکا تحت عنوان self – consolidating concrete موضوع بحث، بررسی و اجرای سازه های بتنی است.

درایران نیز استفاده از بتن خود تراکم از چند سال قبل آغاز شده و از مزایای آن بهره گرفته شده است برای مثال می توان از مصرف بتن خود تراکم در تونل رسالت در تهران نام برد .

مبانی طراحی مخلوط بتن خود تراکم

سیال و پایدار بودن از مبانی طراحی مخلوط scc هست ، اما غیر از این خصوصیات، عوامل اقتصادی را نیز باید در طراحی در نظر گرفت . چالش مهم در طراحی مخلوط scc ، معادل بودن مشخصات مورد نیاز با مشخصات واقعی است. مواد مورد نیاز برای ساخت scc به شرح زیر است :

1 – سیمان : نوع و مقدار سیمان براساس خواص و دوام مورد نیاز تعیین می گردد . معمولا مقدار سیمان بین kg/m3 450- 350 است .

2 – سنگدانه درشت : تمام سنگدانه های درشت که برای بتن معمولی استفاده می شود ، قابل مصرف در scc است . اندازه حداکثر معمولا بینmm20-16 است. به طور کلی مقدار سنگدانه درشت در scc کمتر از بتن معمولی است زیرا سنگدانه درشت انرژی زیادی مصرف می کند که باعث کاهش جاری شدن بتن می شود و در هنگام عبور از موانع مانند آرماتور سبب مسدود شدن بتن می گردد .

3 – سنگدانه ریز : تمام سنگدانه های ریز که برای بتن معمولی استفاده می شود برای scc نیز مناسب است هر دو نوع ماسه شامل شکسته و گرد گوشه قابل استفاده میباشد هرچه مقدار ماسه در مخلوط بیشتر باشد ، مقاومت برشی مخلوط بیشتر است .

4 – مواد افزودنی معدنی : انواع مواد افزودنی معدنی یا پوزولان را میتوان در scc مصرف کرد این مواد برای بهبود خواص بتن تازه و یا بتن سخت شده و دوام مورد استفاده قرار می گیرد . از جمله این موارد می توان میکروسیلیس ، سرباره و روباره را نام برد .

5 – فوق کاهنده آب : فوق کاهنده آب یا فوق روان کننده ها از مواد بسیار مهم برای ساخت scc محسوب می شوند .

6 – مواد اصلاح کننده ویسکوزیته : مواد اصلاح کننده ویسکوزیته برای افزایش مقاومت جداشدگی در scc مصرف می شود .

7 – فیلرها : به دلیل الزامات رئولوژی خاص scc هردو مواد افزودنی فعال و خنثی برای بهبود کارایی و همچنین برای تعادل در مقدار مصرف سیمان مورد استفاده قرار می گیرد.

تنظیم طرح مخلوط

پس از ساخت مخلوط های آزمایشی ، اگر عملکرد آنها مطلوب نباشد ، باید طرح مخلوط مجددا انجام شود . بسته به مشکلاتی که در خواص بتن تازه ایجاد می شود ، ممکن است واکنش های زیر انجام گردد : – اضافه کردن فیلر یا استفاده از نوع دیگر فیلر – تجدید نظر در مقادیر شن وماسه – تغییر در مقدار فوق روان کننده یا ماده اصلاح کننده ویسکوزیته – تغییر در مقدار آب و نسبت آب به پودر – تغییر در نوع مواد اصلاح کننده ویسکوزیته یا فوق روان کننده

امروزه برای بتن خود تراکم مشخصات کلی زیر را پیشنهاد می کنند :

الف ) کارآیی

از نظر کارآیی یک بتن خود تراکم مناسب دارای خواص زیر خواهد بود :

در حالت معمولی دارای جریان اسلامپی بیش از 600 میلی متر و بدون جداشدگی ، حفظ روانی به مدت حداقل 90 دقیقه ، توانایی مقاومت در شیب 3 % در سطح افقی آزاد ، قابلیت پمپ شدن در لوله ها بطول حداقل 100 متر و به مدت 90 دقیقه ، مقاومت فشاری 28 روزه حدود 600-250 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع ، مقاومت در مقابل خوردگی تهاجم سولفاتها و کلریدها و انجماد و ذوب مطابق استاندارد ، کاهش خطر ترکهای حرارتی در مقایسه با بتن معمولی لرزانده شده.

بتن خود تراکم مزایایی در اجرای موارد خاصی از سازه های بتنی دارد که به نمونه هایی از آنها اشاره میشود :

– سازه های بتنی معماری – هنری که نیاز به ظرافت خاص با میلگرد گذاری فشرده دارند .

– پل های با دهانه بزرگ که به دلیل طولانی بودن خط انتقال بتن اجرای آن ها با بتن معمولی امکان پذیر نمی باشد و در ضمن استفاده از بتن معمولی موجب قطور تر شدن اندازه پایه ها و نازیبایی سازه می گردد.

– تونل های شهری و آبی که در آنها مسافت طولانی انتقال بتن معمولی و حفظ کیفیت و تراکم آن از مشکلات اجرایی است.

– ساختمان های بلند و برج ها

– ستونها و دیوارهای بلند یا میلگردهای متراکم

– ستونهای بتن ریزی شده با پمپ

– بتن ریزی بلوک های بتنی

– بتن ریزی کف ها و سطوح افقی

– بتن ریزی در سازه های زیر آبی

مزایای چشمگیر بتن خود تراکم موجب گسترش سریع آن در دنیا شده است که بطور اجمال میتوان به مواردی از آنها اشاره نمود :

– توسعه سازه های بتنی در دنیا و نیاز به بتن های با خواص ویژه

– کمبود کارگران ماهر بتن ریزی بویژه کارگران ویبره زن

– افزایش سرعت اجرای سازه های بتنی در سهولت بتن ریزی

– امکان بهبود کیفیت مکانیکی بتن

– امکان اجرای سازه های بتنی ظریف و سنگین و انتخاب مقاطع کوچک یا میلگردهای فشرده

– توسعه صنایع پیش ساخته بتنی

– صرفه جویی اقتصادی با توجه به کاهش نیروی انسانی لازم و زمان ساخت

– توجه به سطوح تمام شده زیبا و مرغوب سازه های بتنی

– کاهش سر و صدا و آلودگی صوتی محیط کار بویژه در صنایع پیش ساخته بتنی

سازه های مختلفی با استفاده از بتن خود تراکم در دنیا اجرا شده اند که به نمونه هایی از آنها در سراسر دنیا اشاره می شود . قابل ذکر است که اجرای بعضی از این پروژه ها بدون استفاده از بتن خود تراکم امکان اجرا نداشته اند .

دیواره های مخازن عظیم LNG شرکت گاز Osaka در ژاپن

حجم بتن خود تراکم مصرفی = 12000 متر مکعب ( تکمیل بتن ریزی در سال 1998 )

صرفه جویی در تعداد کارگران = حدود 67 درصد در مقایسه با بتن معمولی

صرفه جویی در مدت زمان ساخت = حدود 18 درصد در مقایسه با بتن معمولی

صرفه جویی در تعداد کارگاهها = حدود 29 درصد در مقایسه با بتن معمولی

blogfa.com

 

انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۴

بتن شفاف چیست ؟


بتن شفاف چیست ؟


سنگ های نیمه شفاف :
سنگ های نیمه شفاف فقط یک توده مصالح ساختمانی شفاف نیستند. ولی گذشته از این یک وسیله بیان در دست هنرمندان و معماران است.
لاتیراکن ارائه دهنده مفهوم بتن انتقال دهنده نور به عنوان یک ماده ساختمانی برای ساختمان های جدید به طور وسیع و قابل اجرا می باشد. این می تواند برای دیوارهای داخلی و خارجی ، روش ساختن سنگفرش ها یا حتی در هنر یا طراحی اشیا استفاده شود.


فیبرهای نوری :
بتن انتقال دهنده نور ترکیبی از رشته های شیشه ای نوری و بتن صاف شده می باشد که می تواند برای بلوک ها یا صفحات پیش ساخته استفاده بشود.
هزاران رشته شیشه ای به شکل ماتریس و به طور موازی در هر جایی میان دو سطح اصلی همه بلوک ها پخش می شود. نسبت رشته ها کم می باشد و در حدود 4% حجم کلی می باشد. به این دلیل که این به عنوان اجزاء سازه ای در بتن استفاده می شوند. سطح بلوک های باقی ماندن مثل بتن همگن به نظر می رسد. رشته های شیشه ای نور را در دو سمت از بتن هدایت می کند. دلیل که موقعیت موازی آنها در سمت روشن دیوار به همین شکل ( بدون تغییر ) در سمت تاریکتر ظاهر می شود. سایه ها در سمت مخالف دیوار نمایش داده می شوند و رنگ نور مشابه باقی می ماند.


تأثیرات سازه ای :
در تئوری ، یک دیواره سازه ای ساخته شده از لاتیراکن می تواند ضخامت دو متر داشته باشد. نورها با حداقل اتلاف نوری تا 20 متر کار می کنند.
سازه های تحت فشار نیز می تواند از این بلوک ها ساخته شوند. رشته های شیشه ای تأثیر منفی قابل توجهی روی مقاومت فشاری بتن ندارند. بلوک ها می توانند در سایزهای مختلف ساخته شوند و البته شامل عایق حرارتی جاسازی شده می باشند.

ساختار + مقاومت :
بهتر است دو ترکیب رزین ابوکسی استفاده شود. وقتی بلوک های لاتیراکن به هم چسبیده می شوند ، قسمت دیگر قطعه می تواند با مصالح ملاط رقیق سیمانی مستقر در سمت رنگی مانند بلوک ها پر شود.

 

ترکیبات :
بتن : 98% فیبر نوری : 4% چگالی : 2400 ـ 2100
مقاومت فشاری : 50 مقاومت خمشی : 7
حداکثر سایز : 300 * 600 سایز استاندارد : 300 * 600
ضخامت : 500 ـ 25


ابداع لاتیراکن :
لاتیراکن توسط Aron Losoncziاختراع شد. او در مورد بتن های قابل انتشار نور می گوید :
هزاران رشته شیشه ای نوری ماتریسی شکل و پخش شده به طور موازی در هرجایی بین دو صفحه اصلی هر بلوک . سایه ها در سمت روشن تر با طرح کلی تنیر و سخت در سمت تیره تر ظاهر می شوند. هر رنگ به شکل اصلی باقی می ماند. این تأثیرات ویژه این حس کلی را القا می کند که ضخامت و عرض دیوارهای بتنی از بین رفته است.


محاسن لاتیراکن :
می توان دیوار با هر ضخامتی توسط لاتیراکن ها ساخت ـ می توان نور را تا 20 متر در سراسر بتن بدون اتلاف روشنایی انتقال دهد ـ اگر از این ماده بیشتر و بیشتر در ساختمان سازی استفاده شود. نور طبیعی بیشتری می تواند برای نور دفاتر و انبارها استفاده شود. این می تواند منجر به کاهش زیاد در مقدار الکتریسیته استفاده شده برای نور ساختمان ها شود. وقتی در روز از نور طبیعی استفاده می شوند. همچنین وقتی مردم از پرتوهای خورشید استفاده کند معمولاً خوشحال تر و سودمندتر خواهند بود. بنابراین این ها دلایل گسترش عرضه و استفاده از بتن های نیمه شفاف می باشد.


ساخت بتن شفاف
بتن انتقال دهنده نور با نام تجاری ™ Litracon محصول نسبتا جدیدی است که در سال 2004 توسط یک معمار 27 ساله مجارستانی به نام آرن لوسونزی ابداع گردید. این محصول با ترکیب 96% بتن معمولی و 4% فیبرهای نوری محصولی منحصر به فرد را برای هزاره جدید به ارمغان آورده است.
هم اکنون بتن لیتراکن با دانسیته 2400-2100 کیلو گرم بر متر مکعب ، مقاومت فشاری 50 نیوتن بر میلیمتر مربع و مقاومت کششی 7 نیوتن بر میلیمتر مربع در سه رنگ خاکستری، سیاه و یا سفید و با ابعاد استاندارد 300*600 میلیمتر و با ضخامت 500-25 میلیمتر تولید میگردد. ازنظر تئوری فیبرهای به کار رفته در لیتراکن قادر به انتقال نور در بتنی به ضخامت 20 متر می باشد. همچنین استفاده از فیبر نوری در اجزای باربر سازه ای بدون تاثیر منفی در مقاومت بالای فشاری و کششی آن می تواند اثری خوب با ایجاد فضاهایی روشن و جذاب داشته باشد.
بتن عبور دهنده نور (لایتراکان )


لایتراکان
بتن عبور دهنده نور، امروزه به عنوان یک متریال ساختمانی جدید با قابلیت استفاده بالا مطرح است. این متریال ترکیبی از فیبرهای نوری و ذرات بتن است و می تواند به عنوان بلوک ها و یا پانل های پیش ساخته ساختمانی مورد استفاده قرار گیرد. فیبر ها بخاطر اندازه کوچکشان با بتن مخلوط شده و ترکیبی از یک متریال دانه بندی شده را تشکیل می دهند. به این ترتیب نتیجه کار صرفا ترکیب دو متریال شیشه و بتن نیست، بلکه یک متریال جدید سوم که از لحاظ ساختار درونی و همچنین سطوح بیرونی کامل همگن است، به دست می آید.
فیبر های شیشه باعث نفوذ نور به داخل بلوک ها می شوند. جالب ترین حالت این پدیده نمایش سایه ها در وجه مقابل ضلع نور خورده است. همچنین رنگ نوری که از پشت این بتن دیده می شود ثابت است به عنوان مثال اگر نور سبز به پشت بلوک بتابد در جلوی آن سایه ها سبز دیده می شوند. هزاران فیبر شیشه ای نوری به صورت موازی کنار هم بین دو وجه اصلی بلوک بتنی قرار می گیرند. نسبت فیبر ها بسیار کم و حدود 4 درصد کل میزان بلوک ها است. علاوه بر این فیبر ها بخاطر اندازه کوچکشان با بتن مخلوط شده و تبدیل به یک جزء ساختاری می شوند بنابر این سطح بیرونی بتن همگن و یکنواخت باقی می ماند. در تئوری، ساختار یک دیوار ساخته شده با بتن عبور دهنده نور، می تواند تا چند متر ضخامت داشته باشد زیرا فیبر ها تا 20متر بدون از دست دادن نور عمل می کنند و در دیواری با این ضخامت باز هم عبور نور وجود دارد.
ساختارهای باربر هم می‌توانند از این بلوک‌ها ساخته شوند. زیرا فیبر های شیشه ای هیچ تاثیر منفی روی مقاومت بتن ندارند. بلوکها می توانند در اندازه ها ی متنوع و با عایق حرارتی خاص نصب شده روی آنها تولید شوند.
این متریال در سال 2001 توسط یک معمار مجار به نام «آرون لاسونسزی» اختراع شد و به ثبت رسید. این معمار زمانیکه در سن 27 سالگی در کالج سلطنتی هنر های زیبای استکهلم مشغول به تحصیل بود این ایده را بیان کرد و در سال 2004 شرکت خود را با نام لایتراکان تاسیس کرد و با توجه به نیاز و تمایل جامعه امروز به استفاده از مصالح جدید ساختمانی، از سال 2006 با شرکت های بزرگ صنعتی به توافق رسیده و تولید انبوه آن به زودی آغاز خواهد شد.


موارد کاربرد
دیوار: به عنوان متداول ترین حالت ممکن این بلوک می تواند در ساختن دیوارها مورد استفاده قرار گیرد. به این ترتیب هر دو سمت و همچنین ضخامت این متریال جدید قابل مشاهده خواهد بود. بنابر این سنگینی و استحکام بتن به عنوان ماده اصلی «لایتراکان» محسوس تر می شود و در عین حال کنتراست بین نور و ماده شدیدتر می شود. این متریال می تواند برای دیوارهای داخلی و خارجی مورد استفاده قرار گیرد و استحکام سطح در این مورد بسیار مهم است. اگر نور خورشید به ساختار این دیوار می تابد قرار گیری غربی یا شرقی توصیه می شود تا اشعه آفتاب در حال طلوع یا غروب با زاویه کم به فیبر های نوری برسد و شدت عبور نور بیشتر شود. بخاطر استحکام زیاد این ماده می توان از آن برای ساختن دیوار های باربر هم استفاده کرد. در صورت نیاز، مسلح کردن این متریال نیز ممکن است، همچنین انواع دارای عایق حرارتی آن نیز در دست تولید است.


پوشش کف:
یکی از جذاب ترین کاربرد ها، استفاده از «لایتراکان» در پوشش کف ها و درخشش آن از پایین است. در طول روز این یک کف پوش از جنس بتن معمولی به نظر می رسد و در هنگام غروب آفتاب بلوک های کف در رنگهای منعکس شده از نور غروب شروع به درخشش می کنند.


طراحی داخلی:
همچنین از این نوع بتن عبور دهنده نور می توان برای روکش دیوار ها در طراحی داخلی استفاده کرد به صورتی که از پشت نور پردازی شده باشند و می توان از نور های رنگی متنوع برای ایجاد حس فضایی مورد نظر استفاده کرد.


کاربرد در هنر:
بتن ترانسپارانت برای مدتها به عنوان یک آرزو برای معماران و طراحان مطرح بود و با تولید لایتراکان این آرزو به تحقق پیوست. کنتراست موجود در پشت متریال تجربه شگفت آوری را برای مدت طولانی در ذهن بیننده ایجاد می کند. در واقع با نوعی برخورد سورئالیستی محتوای درون در ارتباط با محیط پیرامون قرار می گیرد و به این ترتیب بسیاری از هنرمندان تمایل به استفاده از این متریال در کارهای خود دارند. به طور کلی با پیشرفت های تکنولوژیکی و ارائه خلاقیت طراحان و مجسمه سازان با ابزار های مختلف، پتانسیل و قابلیت بتن توسط هنرمندان گوناگون در تمام جهان مورد استفاده قرار گرفته است.


بلوکها
مسلح کردن بلوک بتنی عبور دهنده نور:
در صورت نیاز به مسلح کردن این بتن شیار هایی در داخل آن تعبیه می شوند. در حین ساختن دیوارها میلگرد ها بصورت عمودی یا افقی در این شیار ها قرار می گیرند و فیبر های اپتیکی بخاطر خاصیت انعطاف پذیری خود در اطراف میلگردها جمع می شوند و به این ترتیب میلگرد ها دیده نمی شوند. از این روش بصورت موفقیت آمیزی در چند پروژه و طراحی نمایشگاه استفاده شده است.


رنگها و بافت ها:
با توجه به رنگ خاکستری متداول بتن معمولی، لایتراکان دارای رنگهای متنوعی است و بافت سطوح بیرونی آن نیز می تواند متنوع باشد، به گونه ای که بلوکهای متنوع در کنار هم قرار گیرند و یک ساختار واحد را به وجود آورند.


توزیع فیبرها:
اندازه و ترتیب فیبر ها در هر بلوکی می تواند متفاوت باشد و این ترتیب قرار گیری می تواند کاملا منظم یا کاملا ارگانیک مانند مقطع چوب باشد.
اندازه بلوکها:
ضخامت mm 500~25
عرض حداکثر mm 600
ارتفاع حد اکثر mm 300


لامپ لایترا کیوب

یکی از محصولات موفق لایتراکان در زمینه طراحی، لامپ لایترا کیوب است که در آن بلوکها با قرار گیری روی هم مکعبی را تشکیل می دهند که منبع نور در داخل آن قرار دارد و نور با عبور از بتن به بیرون ساطع می شود.
به این ترتیب این ماده جدید می تواند در عرصه های مختلف طراحی و همچنین در ایجاد فضاهای پویا و انعطاف پذیر داخلی بسیار مورد استفاده قرار گیرد.

 blogfa.com

انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۴

بررسی تأثیر پارامترهای مختلف بر ضریب رفتار سازه های متداول فولادی


 

بررسی تأثیر پارامترهای مختلف بر ضریب رفتار سازه های متداول فولادی
و بهبود توزیع شکل پذیری در قابهای خمشی

امروزه بخش عمده ای از طراحی لرزه ای در آیین نامه ها براساس روش استاتیک معادل وتعیین برش پایه طراحی از طیف خطی می باشد. برای تعیین برش پایه طراحی از ضرایب به نام ضریب اصلاح رفتار و یا ضریب رفتار استفاده می شود. این ضریب در واقع اعمال کننده فلسفه طراحی لرزه ای می باشد. با تغییرکوچکی در این ضریب برش پایه می تواند به مقدار زیادی تغییرکند. در آیین نامه های کنونی این ضریب بیشتر براساس قضاوت مهندسی تعیین شده است و لزوم تبین علمی این ضریب احساس می شود. در این پایان نامه، ابتدا روش تعیین ضریب رفتار سازه بررسی شده و سپس چندین قاب فولادی با تعداد دهانه و طبقات گوناگون با سیستم قاب خمشی، قاب مهاربندی شده هم محور، قاب دوگانه خمشی همراه با بادبند هم محور تحت یک تحلیل رانشی استاتیک قرارگرفته و ضریب رفتار آنها محاسبه شده است. نهایتاً، برای اصلاح توزیع شکل پذیری در طبقات قاب خمشی، دو قاب خمشی مورد برسی قرارگرفته است. نتایج نشان می دهد که مقادر ضریب رفتار سازه به پارامترهای بسیاری از جمله پریود سازه بستگی دارد.

به طور کلی با افزایش پریود سازه مقدار ضریب رفتار آن کاهش پیدا می کند. در ضمن با انجام اصلاح در طراحی قاب خمشی توزیع شکل پذیری در طبقات قاب خمشی مناسب تر گردیده است. در این پایان نامه قابهای فولادی ابتدا براساس ضوابط آیین نامه طراحی لرزه ای جدید ایران طراحی شده سپس به وسیله یک تحلیل غیر خطی استاتیکی تحت اثر بارهای جانبی آیین نامه ای، شکل پذیری و ضرائب اضافه مقاومت آنها با توجه به محدود نمودن شکل پذیری محلی در المانهای سازه بدست آمده است. ار نتایج به دست آمده برای محاسبه ضریب رفتار قابها استفاده شده است. در این تحقیق اثر P-Δ در محاسبه ضرائب اضافه مقاومت و شکل پذیر قابها در نظر گرفته شده است. اثر P-Δ در قابهای خمشی باعث کاهش شکل پذیری قابها و همچنین ایجاد یک سختی منفی در آنها بعد ازجاری شدن قاب گردیده است.

سختی در قابهای دارای مهاربندی بعد از جاری شدن مثبت می باشد. مقادیر ضریب رفتار محاسبه شده باری قابهای خمشی به طور کلی کمتر از مقادیر آیین نامه ای می باشد. قابهای مهاربندی شده هم محور که تعداد طبقات کمی داشته اند ضریب رفتار بزرگتر از آیین نامه و با فزایش تعداد طبقات مقدار آن کاهش پیدا کرده است. در قابهای مرکب مقدار ضریب رفتار به طور کلی از مقادیر آیین نامه ای بیشتر می باشد. در بررسی های انجام شده ملاحظه گردیده که در قابهای خمشی را به آیین نامه ای ستون قوی و تیر ضعیف، تضمین کننده به وجود نیامدن مفصل پلاستیک در ستونها نمی باشد. با اصلاح رابطه فوق به طوری که در ستونها مفصل پلاستیک به وجود نیاید، توزیع شکل پذیری در طبقات قاب خمش مناسب تر می گردد. تحلل استاتیک غیر خطی افزاینده می تواند نشان دهنده رفتار کل سازه و بیان کننده نحوه تشکلیل مکانیزم خطابی در سازه باشد. از طرف دیگر می توان با مقادیر اضافه مقاومت و شکل پذیری و شکل پذیری طبقه ای به دست آمده از نتایج حاصل از این تحلیل قضاوت مناسب در مورد رفتار سازه ها داشت.

 blogfa.com

انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۴

بررسی تاثیر مواد افزودنی آب بند بر دوام بتن توانمند


بررسی تاثیر مواد افزودنی آب بند بر دوام بتن توانمند

در سالهای اخیر بهبود دوام بتن در شرایط مختلف مورد توجه بوده است و این امر موجب پیدایش بتن توانمند شده است است در این میان دو مشخصه در بتن توانمند توجه بیشتری را در میان محققین به خود جلب نموده است.

مشخصه نخست مقاومت بتن در رویاروی با چرخه های متوالی یخ زدن و ذوب شدن میباشد که برای تامین آن استفاده از مواد افزودنی هوازا ضروری است ولی استفاده از این مواد در بتن همراه با مشکلاتی است چرا که اولا حباب هوا در بتن موجب کاهش مقاومت فشاری آن میگردد و در تامین مقاومت زیاد بتن اثر منفید ارد . ثانیا کنترل کیفیت ویژه ای را در محدود نگه داشتن حباب هوای تولید شده می طلبد و ثالثا در مواردی که نسبت آب به سیمان بتن کم باشد نمیتوان به نحو مقتضی حباب هوا تولید نمود. دومین مشخصه ای که در سالهای اخیر در انواع بتن و به ویژه در بتن توانمند مورد توجه قرار گرفته ، بهبود دوام بتن مسلح در برابر شرایط محیطی خورنده میباشد. در واقع برای تامین دوام بتن مسلح باید علاوه بر دوام بتن پایائی فولاد تسلیح کننده بتن مورد توجه طراحان قرار گیرد و از این رو ارائه روشهائی که در بهبود مقاومت بتن در برابر خوردگی آرماتورهای فولادی راهگشا باشد ارزشمند تلقی میگردد.

در این مقاله با توجه به عامل نفوذ ناپذیری که در بهبود دو مشخصه مورد اشاره در بالا به طور مشترک موثر است به بررسی کاهش نفوذ پذیری بتن با استفاده از مواد افزودنی آب بند در افزایش دوام بتن پرداخته شده است و در انتها نشان داده شده است که چگونه استفاده از مواد افزودنی آب بند میتواند نقش موثری در بهبود پارامترهای مربوط به مقاومت بتن در برابر چرخ های یخ زدن و ذوب شدن و نیز شرزایط محیطی خورنده فولاد داشته باشد.

 blogfa.com

انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۴

بررسی لرزه ای سیستم های دوگانه قاب – دیوار


بررسی لرزه ای سیستم های دوگانه قاب – دیوار

 

یکی از پارامترهای مهم در طراحی سازه ها ، بویژه سازه های بلند ، مقاومت ، استحکام و چگونگی مقابله آنها با نیروی جانبی ، خاصه نیروی جانبی زلزله میباشد ، که این مهم با تعبیه سیستم های مختلف مقاوم در مقابل نیروهای جانبی تامین میگردد و یکی از مناسب ترین این روشها کاربرد سیستم دوگانه قاب – دیوار است که کاربرد این سیستم در سازه دارای ویژگی های زیادی میباشد که از اهم آنها موارد زیر است :

1- با کاربرد این سیستم ترکیبی ، یکی از موثرترین عناصر مقاوم در مقابل نیروهای جانبی و پیچش بدست می آید که در اینصورت از کارائی دیوار برای جذب عمده نیروهای جانبی و از کارائی قاب برای تحمل بارهای قائم استفاده میگردد

2-در سیستم دوگانه ، میتوان ستونهای قاب را بصورت مهاربندی شده کامل طراحی نمود

3- در بسیاری از حالت ها نیروی برشی قاب ها ممکن است در ارتفاع یکنواخت باشد لذا میتوان قابهای کف را بصورت تکراری در ارتفاع بکار برد که این امر موجب اقتصادی تر شدن طرح نیز میگردد

4- مقادیر لنگرهای خمشی ستونهای قاب و نیز دیوارهای برشی در سیستمهای مرکب کمتر از حالت عملکرد تکی آنها میباشد همچنین در این سیستمها قسمتی از خمش با تبدیل به نیروی محوری در ستونها قابل موازنه با نیروهای حاصل از وزن سازه میباشد

در این مقاله ضمن بررسی رفتار سازه های شامل سیستم دوگانه قاب خمشی و دیوار برشی ، مواردی از قبیل ارتفاع اپتیمم دیوارهای برشی ، اثر دیوارها بر رفتار اجزاء سازه و نیز عوامل موثر بر رفتار دیوارهای برشی مورد بررسی قرار گرفته شده است

 blogfa.com

انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۴

پیچ و پرچ در اتصالات سازه ای ساختمان


پیچ و پرچ در اتصالات سازه ای ساختمان

پـرچ و پيـچ

مقدمه

هر سازه تركيبي از اعضاي جدا از هم مي باشد كه اين اعضا بايد به طريق .مناسبي به يكديكر متصل شوند. پرچ و پيچ دو نوع از اين وسايل مي باشند كه در اين فصل به معرفي و بررسي آنها مي پردازيم.

پرچ

پرچ از قديمي ترين وسايلي مي باشد كه از آن براي اتصال اعضاي سازه هاي فلزي استفاده مي شود. ليكن امروزه بنا به دلايلي كه بعداً ذكر خواهد گرديد استفاده از پرچ رفته رفته منسوخ مي شود. همانند شكل زير يك پرچ نكوبيده از يك تنها استوانه اي كه يك سر آن داراي كلاهك مي باشد تشكيل مي شود. پرچ‌ها معمولا از فولاد نرمه ساخته مي شوند. در استاندارد آمريكايي دو نوع پرچ يكي A502-1 با تنش جاري شدن 1900 كيلوگرم بر سانتي متر مربع و ديگري A502-2 با تنش جاري شدن 2600 كيلوگرم بر سانتي متر مربع وجود دارد. عمل گرم كردن پرچ و همچنين كوبيدن آن باعث تغيير در خواص مكانيكي پرچ مي شود.

 

 

 

 

روش كوبيدن پرچ بدين ترتيب است كه ابتدا آن را تا دماي سرخ شدن گرم مي‌كنند. سپس آن را توسط انبر مخصوصي درون سوراخ اتصال قرار داده و با ثابت نگه داشتن سر كلاهك دار آن سر ديگر را مي كوبند تا به فرم كلاهك در آيد و پرچ محكم گردد. در طي اين مراحل تنه پرچ به طور كامل سوراخي كه در آن فرو رفته پر مي كند. در حين سرد شدن پرچ منقبض مي شود كه اين انقباض باعث به وجود آمدن نيروي پيش تنيدگي در پرچ مي شود. اما از آنجايي كه اين نيروي پيش تنيدگي از پرچي به پرچ ديگر فرق مي كند از آن نمي توان در محاسبات طراحي استفاده كرد. البته پرچ را به صورت سرد نيز مي كوبند كه در اين پرچها ديگر نيروي پيش تنيدگي وجود ندارد. امروزه پرچ‌كاري به دلايل زير از رونق افتاده است:

1- پيشرفت فن جوشكاري

2- توليد پيچ هاي پر مقاومت

3- احتياج به نيروي انساني زياد و ماهر براي پرچكاري

4- احتياج به نظارت دقيق

5- توليد سر و صداي زياد در هنگام كوبيدن و خطر آتش سوزي در كارگاه

در ايران صنعت پرچكاري هيچ وقت به طور جدي رونق نگرفت و طراحان به ندرت به طراحي پرچ مي خورند.

پيچ هاي معمولي

اين پيچها از فولاد نرمه (با كربن كم) ساخته مي شوند و در استاندارد آمريكايي با علامت A307 نمايش داده مي شوند. اين نوع پيچ ارزانترين نوع پيچ مي باشد، اما معلوم نيست كه اتصالي كه با آن ساخته مي شود، ارزانترين باشد. زيرا به علت پايين بودن مقاومت، تعداد آن نسبت به پيچ هاي اعلا (پر مقاومت) ممكن است بيشتر گردد. اين نوع پيچ ها در ساختمان سازي سبك، اعضا مهاربندهاو اعضاي درجه دوم، خرپاهاي كوچك لايه ها و كليه اعضايي كه بار وارد بر آنها سبك و استاتيكي مي باشد مورد استفاده قرار مي گيرند.

مورد استفاده ديگر اين پيچ به عنوان پيچ مونتاژ در اتصالاتي كه وسايل اصلي اتصال آنها پيچ هاي اعلا و يا جوش است مي باشد. لقي سوراخ اين نوع پيچ ها حدود 2 ميليمتر مي باشد. اين نوع پيچ ها از قطر 6 تا 100 ميليمتر ساخته مي شوند.

پيچ هاي پر مقاومت

در استاندارد آمريكايي دو نوع پيچ پر مقاومت كه با علامت A490 , A325 نشان داده مي شوند، وجود دارد. پيچ هاي A325 از لاد با كربن متوسط كه مقاومت جاري شدن آن حدود 5600 تا 6300 كيلوگرم بر سانتي متر مربع است ساخته مي شوند و تقريباً معادل پيچ هاي پر مقاومت آلماني 8.8 مي باشند. پيچ هاي A490 از فولاد آلياژ دار با مقاومت جاري شدن 8000 تا 9000 كيلوگرم بر سانتي متر مربع ساخته مي شوند و معادل پيچ هاي آلماني 10k مي باشد.

blogfa.com

انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۴

تاثیر دوده سیلیسی در دمای مغزه بتن حجیم


تاثیر دوده سیلیسی در دمای مغزه بتن حجیم

مقدمه :

در سازه های بتنی با ضخامت کم و متوسط ، معمولا لازم نیست حرارت هیدراتاسیون در نظر گرفته شود ، زیرا به سرعت اتلاف می گردد ولی افزایش دما در بتن حجیم دارای اهمیت است. بدین سبب که حرارت ایجاد شده ضمن گیرش نسبت به افزایش قابل ملاحضه دما ، به کندی آزاد میگردد. نهایتا زمانی که داخل سرد و منقبض می گردد ، تنشهای کششی در داخل توده بتنی ایجاد میشود. اگر این تنشهابه اندازه کافی بزرگ باشند ممکن است باعث ترک خوردگی شوند که همراه با ترکهای سطحی نفوذ و تجزیه شدگی را به دنبال خواهند داشت. آنچه که در اینجا مهم است تعریف بتن حجیم میباشد و اینکه به چه بتنی میتواند بتن حجیم گفت.

بتن حجیم:

در گذشته عبارت بتن حجیم فقط در مورد بتن با ابعاد بزرگ مانند سدهای وزنی به کار برده میشد، اما امروزه به هر قطعه بتنی که در آن ، ابعاد به اندازه ایی باشند که رفتار حرارتی ممکن است منتهی به ایجاد ترک شود را گویند همچنین بر طبق استاندارد اروپایی ENV 206:1992 هنگامی که اختلاف دمای سطح و هسته بتن به بیش از 20 درجه سانتی گراد برسد بتن ترک می خورد. برای مثال با در نظر گرفتن ضریب انبساط حرارتی بتن برابر10۶× 10 ، تغییر شکل نسبی افتراقی برابر۶ 10× 200 میگردد.این یک تخمین واقعی تغییرشکل نسبی کششی در هنگام ترک خوردن است. بر همین اساس با توجه به ساخت قطعات بزرگ و جسیم مانند کیوال و copp Beam اسکله ساحلی بندر پتروشیمی پارس بر آن شدیم تا ببینیم آیا Copp Beam این اسکله شامل دسته بندی بتن حجیم می شود یا خیر .؟ و چنانچه این قطعه شامل دسته بندی بتن حجیم می شود چه تدابیری باید برای این قطعه اندیشیده شود.

همانطور که مي دانيم سازه رويه اسکله ساحلي (کيوال) بندر پتروشیمی پارس بوسيله بتن درجا ((Capping Beam ساخته مي شود. اين سازه که از اهميت خاصي برخوردار مي باشد به وسيله قالب فلزي متحرک 7*10*5/2 ساخته ميشود که يک بتن مسلح مي باشدو اصطلاحا به آن Copping Beam میگویند. در ابتدا برای آشنایی با جزئیات کار به نحوه اجرا وساخت این سازه می پردازیم.

پس از اینکه قالب در جاي خود مستقر شد ، یک سبد بزرگ که با آرماتورهای نمره بالا ساخته میشود در داخل قالب بافته میشود و بتن با دماي 32-30 به وسيله شوت از تراک ميکسر تخليه مي گردد. پس از اتمام بتن ريزي و پرداخت سطح پس از 4 ساعت يک کاور پلاستيکي روي سطح بالايي قالب کشيده مي شود.

پس از گذشت 24 ساعت قالب ((Copping Beam از جاي خود برداشته مي شود و تمام قطعه به وسيله کاور پشم شيشه پوشانده مي شود. پس از گذشته 3 روز کاور باز شده و تمام سطح بتن به وسيله آب خيس مي شود (اصطلاحاً عمل آوري رطوبتي انجام مي شود).

سپس بلافاصله کاور پشم شيشه به مدت 2 روز ديگر بر روي سازه کشيده مي شود که مجموعاً 6 روز عمل آوري حرارتي _ رطوبتي انجام مي شود.

با توجه به نحوه اجرا و اينکه آيا چنين روشي صحيح است يا خير آزمايشگاه کارخانه بتن در اين زمينه آزمايشات در خصوص نحوه ساخت بتن و عمل آوري آن و همچنين بحث دماي مغزه و سطح بتن انجام داده است که شرح روش و نتايج اين آزمايشات در خلاصه اين گزارش آمده است.

آزمايش تأثير دماي بتن تازه و عيار سيمان بر روي دماي سطح و مغزه بتن:

اين آزمايش با طرح اختلاط Copping Beam بر روي آنتي فرهاي 18 تني انجام شد بدين روش که ابتدا بر روي يک آنتي فر 18 تني بتني با طرح اختلاط Copping Beam که در جدول زیر آمده است ساخته شد و دماي مغزه و سطح آن به وسيله لوله هاي P.V.C که در داخل قالب نصب بود به مدت 3 روز اندازه گيري شد و سپس بر روي يک آنتي فر ديگر طرح اختلاط ديگري مشابه با طرح قبلی با عيار سيمان 400 (بدون میکروسیلیس) انجام شد نتايج اين آزمايش به شرح ذيل مي باشد.

همچنين در ادامه دو آنتي فر ديگر با طرح اختلاط مشابه ريخته شد با اين تفاوت که دماي بتن تازه 4 درجه سانتي گراد با يکديگر تفاوت داشت و سپس دماي مغزه و سطح آنها اندازه گيري شد در اين آزمايش اختلاف دماي مغزه اين دو آنتي فر به حدود 7 درجه سانتي گراد رسيده بود (73-66)

همان طور که از نتايج آزمایشات مشاهده مي شود با کمتر کردن عيار سيمان به مقدار 25 کيلوگرم توانسته ايم دماي مغزه بتن را تا 10 درجه کاهش دهيم و اختلاف دماي مغزه و سطح را به 17 درجه سانتي گراد برسانيم، اما همان طور که از نتایج آزمایش مشخص است حضور میکروسیلیس در آزمایشات فوق نه تنها دمای هسته بتن را پایین نیاورده بلکه سبب شده دما بالاتر از طرح اختلاطی که بدون میکروسیلیس بوده است شود.

از آنجا که در اکثر کتابهای تکنولوژی بتن سیمانهای آمیخته ( سیمانهای همراه با پوزلان ) را در کاهش دمای بتنهای حجیم موثر دانسته و مصرف آن را توصیه کرده اند بر آن شدیم که آزمایشات را با وسایل دقیق و دقت بیشتر انجام دهیم:

آزمايش اندازه گيري دماي مغزه و سطح بتن Capping Beam به وسيله سنسور

اين آزمايش به منظور تعیین دماي مغزه و سطح بتن و همچنين مدت زمان و نوع عمل آوري CoppingBeam انجام شده

شرح آزمايش:

در اين آزمايش قبل از شروع بتن ريزي در داخل قالب CoppingBeam يک عدد سنسور که به وسيله يک سيم در بيرون قالب به يک مولتي متر متصل بود نصب شد. همچنين براي سنجش دقت آزمايشهاي قبلي در درون اين قالب چند عدد لوله P.V.C به ارتفاع 1 و 5/1 متر نصب شد تا دماي مغزه را علاوه بر سنسور با لوله نيز اندازه گيري کنيم.

شرح

نتايج اين آزمايش به شرح ذيل است.

روز

ساعت

سن بتن

دماي لوله 1 متري

دماي لوله 1/5 متري

دماي سنسور

دماي سطح بتن با عايق پلاستيک

دماي سطح بتن با عايق پشم شيشه

دماي سطح بتن بدون عايق

دماي محيط

روز اول

22

0

31

30

30/8

28/9

24

2

33

30/8

29/7

28/6

روز دوم

2

4

36/8

36/4

37

30/6

31/9

30/9

28/1

4

6

39/8

40/7

44

32/7

33/9

32/5

27/9

6

8

43/8

44/9

48

33/9

35

33/6

28/1

8

10

51/6

53/4

56

36/3

38/8

34/5

30/1

10

12

59/7

61/7

67

39/7

41/4

37/2

32

12

14

67/5

68/5

77/4

44/8

47/2

40/1

33/7

14

16

72/6

73/9

86

48/5

49/5

44/2

36/2

16

18

78/2

79/9

89

53/4

55/2

49/7

34/2

18

20

79/5

81/4

91

55/7

60/2

49/5

32/6

20

22

80/1

82/6

90

56/2

61/4

50/6

31/2

22

24

79/8

81/4

90

55/1

60/4

51

29/7

24

26

79/7

81/6

89

55

60/2

51/2

29/2

روز سوم

2

28

79/6

81/4

89

54/3

60/1

51/1

29/1

4

30

79/4

80/7

88

54/2

60/3

50/8

29

6

32

79/2

80/6

88

51/9

59/8

50/6

29/3

8

34

78/9

80

88

50/1

59/8

49/9

31/5

10

36

78/8

80/1

87

51

60

50/4

33/4

12

38

78/9

80/2

87

52

60

51/3

35/2

14

40

78/2

80

87

54

60

53/2

37/8

16

42

77/6

79/9

87

51/4

59/9

52/6

34/6

18

44

77/9

79/9

87

51/7

59/7

51/7

31/7

20

46

78

79/6

87

50/6

59/7

50/9

30/8

22

48

77/2

79/4

87

48/7

59/6

49/8

29/5

24

50

75/9

78/5

87

59/1

49/4

29/1

روز چهارم

2

52

76/4

78

87

59

49/2

28/8

4

54

76/1

78/6

86

59

49

28/7

6

56

75/9

78/7

86

59/6

49

29/1

8

58

75/3

78/4

86

58/4

48/7

30/7

10

60

75/1

78/1

86

58/9

48/6

32/4

12

62

75/1

78/2

86

59

50/1

35/7

14

64

74/8

78

86

58/4

50/9

36/9

16

66

74/3

78

86

58/4

50

35/7

18

68

74/6

78

86

58/1

49/6

32/9

20

70

74/6

78

86

57/7

49

30/6

22

72

74/3

77/6

85

57/6

48/7

29/6

24

74

74/4

77/4

85

57/8

48/2

28/9

روز پنجم

2

76

74/3

77/1

85

57/4

47/9

29/1

4

78

73/6

77

85

56/4

47/8

29

6

80

73/2

77

84

56/4

48

28/9

8

82

73/5

77/1

84

55/8

48/1

 

 blogfa.com

انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۴

تاثير وجود آرماتور در مقاومت مغزه گیری بتن


تاثير وجود آرماتور در مقاومت مغزه گیری بتن

مقدمه

امروزه در همه پروژه هاي عمراني بتني که اجرا مي شوند جهت کنترل يکنواختي بتن توليدي بچنگ ها ، بتونيرها و … و نيز اطمينان از حصول حداقل مقاومت مورد نياز اقدام به تهيه نمونه هاي بتني مي شود . اين نمونه ها ، پس از عمل آوري مناسب و رسيدن به سن مقاومت مشخصه مطابق با استانداردهاي معتبر مورد آزمايش قرار مي گيرند . نتيجه اين آزمايش ملاک مناسبي براي تعيين مقاومت بالقوه بتن مي باشد و اگر مراحل آزمايش بر اساس توصيه هاي استاندارد هاي معتبر انجام شود ارزيابي قابل قبولي رادر اين زمينه مي تواند ارائه دهد .

مغزه گيري از بتن و عوامل موثر :

همانگونه که اشاره شد پس از نمونه گيري از بتن و شکستن نمونه ها در سن مورد نظر ، مقاومت فشاري بتن مشخص مي شود . حال اگر در طي انجام مراحل اين آزمايش خطاهايي وجود داشته باشد ، مثلا نمونه ها در نقل وا نتقالات اوليه ضربه بخورند و يا به نحو مناسبي عمل آوري نشوند . طبيعتا نمي توانند «مقاومت بالقوه بتن » را که هدف و منظور اصلي آزمايش مقاومت فشاري بوده است را تعيين کنند .بنابراين در چنين مواقعي جواب ها معتبر نبوده و قابل استناد نيست . در اين موارد و نيز در مواقعي که اساسا نمونه قابل اطميناني تهيه نشده باشد بايد مقاومت بتن را به طريق ديگري تعيين نمود . در اين هنگام يکي از روش هاي متداول ، تهيه مغزه (کر) از سازه بتني اجرا شده مي باشد . مغزه ها به وسيله مته دستگاه کرگير بريده شده و بصورت نمونه استوانه اي شکل بدست مي آيد . ابتدا و انتهاي اين مغزه بوسيله دستگاه مخصوص بريده شده و با توجه به آنکه ممکن است سطوح انتهايي اين استوانه ناصافي هايي داشته باشد جهت بارگذاري يکنواخت مراحل کلاهک گذاري (کپنيگ) انجام شده و در نهايت مغزه توسط جک شکسته مي شود و مقاومت بتن تعيين مي گردد مقاومتي که از اين طريق بدست مي آيد صرفا بيانگر مقاومت بالقوه بتن نيست ، چرا که نحوه عمل آوري و تراکم بتن در سازه اصلي نيز بر مقاومتي که نشان داده مي شود تاثير گذار است و اين مورد يک تفاوت اصلي ومهم بين نتايج مقاومت مغزه و نتايج مقاومت نمونه هاي آزمايشگاهي محسوب مي شود . به عبارت ديگر نمونه هاي آزمايشگاهي بواسطه آنکه بتن آنها کاملا متراکم مي شوند و در شرايط استاندارد آزمايشگاهي عمل آوري مي شوند ، مقاومت بالقوه بتن را بهتر نشان مي دهند. علاوه بر اين مورد ، عوامل ديگري نيز در مقوامت مغزه ها تاثير گذارند . يکي از مهمترين اين عوامل که قصد داريم در اين گزارش آن را مورد بررسي قرار دهيم «تاثير وجود آرماتور در مغزه» مي باشد . در اکثر استانداردها توصيه شده است مغزه گيري به نحوي انجام شود که آرماتور در داخل مغزه وجود نداشته باشد و يا در صورت وجود آرماتور در مغزه اوليه ، سعي مي شود هنگام بريدن مغزه قطعه اي از آن را که داراي آرماتور نيست تهيه کرده و آزمايش را بر روي آن انجام دهند .

اگر چه وضعيت در بسياري از موارد عملي است و معمولا مي توان مغزه بدون آرماتور تهيه کرد اما در برخي موارد به دليل فشردگي آرماتوربندي سازه اين امکان فراهم نمي شود . نمونه اين موارد را در تيرهاي پروژه جم شاهد هستيم . در اين تيرها به دليل نزديک بودن آرماتورها عملا امکان تهيه مغزه بدون آرماتور فراهم نمي شود . در غالب مغزه هايي که قبلا توسط آزمايشگاه مکانيک خاک وزارت راه از اين تيرها تهيه شدند آرماتور وجود داشت . بعضا دربرخي مغزه ها چندين آرماتور افقي و يا مورب نيز مشاهده شد حتي در برخي موارد مغزه هاي گرفته شده مشاهده مي شود که وزن آرماتور موجود در مغزه بيشتر از وزن بتن موجود در مغزه مي باشد .

عکس هاي تهيه شده در هنگام کرگيري مويد اين مطلب مي باشد .

در تحقيق حاضر تلاش شد با کمک امکانات آزمايشگاهي شرايطي فراهم شود که بتوان عامل «وجود آرماتور در مغزه» را مورد ارزيابي قرارداد .جهت رسيدن به اين مقصود ابتدا بايد ساير عوامل موثر در مقاومت مغزه نظير عمل آوري و تراکم و … را حذف کرد ، به نحوي که تنها عامل تاثير گذار ، آرماتور موجود در مغزه باشد . شرح فعاليت هاي انجام شده در ادامه مطلب خواهد آمد .

شرح فعاليت هاي آزمايشگاهي:

به منظور مقايسه تاثير آرماتور در مقاومت مغزه ، دو دسته نمونه بتني در آزمايشگاه ساخته شد . در يک دسته از نمونه ها از آرماتور استفاده شد و دسته دوم بدون آنکه در آنها از آرماتور استفاده شود تهيه شدند . بتن هر دو دسته مشابه يکديگر مي باشد . شرايط تراکم ، عمل آوري ، سن آزمايش و … در مورد هر دو دسته مشابه يکديگر فراهم شد . لازم به ذکر است که جهت ساخت نمونه ها از قالب هاي آزمايش مقاومت خمشي کمک گرفته شد . ابعاد اين نمونه هاي اوليه 15*15*60 سانتيمتر مي باشد .

از مهمترين اين قالبها مي توان به ثابت بودن ارتفاع مغزه ها ذکر کرد زيرا در هنگام مغزه گيري مغزه از طرف عرض قالب خمشي گرفته مي شود اين روش باعث مي شود که نمونه نيازي به کلاهک گذاري (کپينگ )نداشته باشد .

پس از آنکه نمونه ها به سن 28 روز رسيدند هر دو دسته نمونه را از آب خارج کرده و از آنها مغزه هايي با قطر چهار اينچ تهيه گرديد . بديهي است در مغزه هاي نمونه هاي مسلح آرماتور وجود دارد ودر دسته دوم آرماتوري موجود نيست . بنابراين تنها تفاوت موجود در اين دو دسته صرفا وجود آرماتور در دسته اول مي باشد و ساير خصوصيات و شرايط کاملا شبيه به يکديگر است .

طبيعتا اگر مغزه هاي تهيه شده از اين دو دسته را بوسيله دستگاه جک بتن شکن بشکنيم مقاومت هر يک مشخص خواهد شد. حال با مقايسه نتايج مقاومت مغزه هاي مسلح (حاوي آرماتور) با مغزه هاي غير مسلح (بدون آرماتور) که از يک نوع بتن ساخته شده اند مي توان به ميزان تاثير وجود آرماتور در مغزه پي برد .

پس از تهيه بتن طبق طرح اختلاط مشخص در محل آزمايشگاه ، يک عدد قالب 15*15*60 سانتيمتر بدون آرماتور و سه عدد قالب بصورت مسلح تهيه گرديد . در قالب هاي مسلح از آرماتورهاي مختلف f10, f12, f20 , f32استفاده شد . براي نوع بتن نيز 3 حالت در نظر گرفته شد . در واقع اين تحقيق 3 مرتبه انجام شده است و در هر مرتبه از يک نوع بتن استفاده شده است . مجموعا 12 قالب با ابعاد 15*15*60 سانتيمتر تهيه شده و از اين قالب ها 23 عدد مغزه تهيه گرديد . آرماتورهاي مورد استفاده نيز کنترل شدند و از آنهايي استفاده شد که زنگ زدگي نداشته باشند .

نتايج آزمايش ها

پس از آنکه سن نمونه ها به 28 روز رسيد اقدام به مغزه گيري از آنها نموده و مغزه ها توسط جک شکسته شد . نتايج مقاومت فشاري بدست آمده در ادامه مطلب آمده است . ضمنا همه مغزه هاي تهيه شده داراي قطر 10 سانتيمتر و ارتفاع 15 سانتيمتر مي باشند و لذا ضريب تصحيح نسبت طول به قطر براي همه مغزه ها يکسان مي باشد .

شکست نامنظم مغزه از محل اتصال آرماتور و بتن در شکل زير مشاهده مي شود .

حضور آرماتورهاي بيشتر به شدت بر مقاومت مغزه ها اثر مي گذارد .

در بسياري از پروژه ها پس از ريختن بتن معمولا آب انداختن آن نيز مشاهده مي شود . اين آب به سطح بتن آمده و نهايتا تبخير مي شود . در بتن هاي مسلح در مسير بالا آمدن آب ، مقداري از آن در زير آرماتورهاي افقي محبوس مي شود . در نتيجه اتصال قسمت زيرين آرماتورهاي افقي به بتن ضعيف تر از قسمت بالايي است و اين محل يک موضع ضعف محسوب مي شود .

بررسي نتايج

از بررسي نتايج آزمايش مي توان موارد زير را استنباط نمود :

1- مقاومت کليه مغزه هاي حاوي آرماتور از مغزه هاي بدون آرماتور مشابه کمتر مي باشد .

2- مقاومت مغزه هاي مسلح در بهترين حالت 24% و در بدترين وضعيت 63% نسبت به مغزه هاي غير مسلح با بتن يکسان کاهش نشان مي دهد .

3- به نظر مي رسد اساسا حضور هر گونه آرماتور در مغزه باعث تضعيف آن شده و يکپارچگي بتن را بر هم مي زند .

4- محل اتصال آرماتور و بتن جزء ضعيف ترين قسمت هاي مغزه محسوب مي شود به نحوي که شکست مغزه ها عمدتا در اين قسمت اتفاق مي افتد .

5- پراکندگي نتايج مقاومت مغزه هاي حاوي آرماتور بسيار زياد است .

نتيجه گيري :

همانگونه که مشاهده مي شود عليرغم آنکه در آزمايش هاي فوق از بتن هاي با مقاومت نسبتا بالا ومناسبي استفاده شده بود و شرايط تحت کنترل و کاملا شناخته شده اي را فراهم کرديم ، نتايج مقاومتي که از کرهاي داراي آرماتور گرفته شد اعداد پائين و نامناسبي را نشان مي دهد . بنابراين طبيعي است هيچگاه نمي توان به اين نتايج به عنوان مقاومت بتن استناد نمود . در پروژه جم نيز همين وضعيت اتفاق افتاده است ، مغزه هايي که از تيرها گرفته شد حاوي تعداد زيادي آرماتور بود و در نتيجه مقاومت هاي بدست آمده در ظاهر اعداد پائيني را نشان داد . اين در حالي است که بر روي همين تيرهايي که به ظاهر تصور مي شود ضعيف است باري را که در طراحي در نظر گرفته شده بود اعمال نموديم و اين تيرها توانست به راحتي آنها را تحمل نمايد .

از تيرهاي جديدي که در محل کارگاه جم توليد مي شود ونمونه هاي آزمايشگاهي بتن آنها قابل قبول بوده است نيز مقداري مغزه تهيه کرديم . همانگونه که پيش بيني مي شد مقاومت مغزه ها به مراتب کمتر از نمونه آزمايشگاهي آنها بدست آمد . اين مطلب به روشني مويد آن است که مغزه گيري از تيرهاي جم بواسطه فشردگي بيش از حد آرماتورها به هيچ وجه روش مناسبي جهت تعيين مقاومت بتن آنها نيست و نمي توان از مغزه گيري اين تيرها نتيجه معتبر و قابل استنادي تهيه نمود .

پيشنهاد نهايي

با توجه به موارد فوق و تحقيقات فراواني که به بخشی از آنها در اين گزارش اشاره شد مي توان با اطمينان گفت مقاومت بتن تيرهاي توليد شده قبلي به مراتب بيشتر از حدودي است که تصور مي شود . اين تيرها به سهولت مي توانند بارهاي وارده را تحمل نمايند . لذا پيشنهاد مي شود گزينه استفاده از تيرهاي قبلي تهيه شده مجددا مورد بررسي قرار گرفته و در صورت امکان از آنها استفاده شود .

 blogfa.com

انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۴

تاثيرات صوت و ارتعاش بر ساختمان


 

تاثيرات صوت و ارتعاش بر ساختمان

پيشگفتار

ساختمانها در طول عمر مفيد خود همواره در معرض عوامل فرساينده متعدد قرار دارند . بعضي از اين عوامل از فبيل اثرات آب و هوا ، گرما

و سرما ، حرارت و رطوبت ، ناشي از عوارض طبيعي اند و بعضي ديگر مانند طراحي ، مصالح و كيفيت اجرا ناشي از عوامل مصنوعند . بايد

ساختمانها را به عنوان بخش عظيمي از سرمايه ملي از خطرات اين عوامل مخرب محفوظ و مصنون داشت .

از جمله عواملي كه كمتر ملموس بوده و به همين سبب در مورد آن كمتر بحث و بررسي شده ، صوت وا رتعاش و اثرات آن بر ساختمان و

ساكنان آن بوده است . عامل مزبور اثرات مستمر و در عين حال نامحسوسي بر ساختمان و ساكنان آن مي گذارد ، لذا بررسي اثرات و ابعاد

آن مي تواند مفيد و موثر واقع گردد .

تعريف و محدوده بررسي

منظور از "صوت " در اين گزارش صداهايي است كه از حد عمومي تحمل انسانها خارج است و در مقياس بالا به صورت ارتعاشات حتي مي تواند به

ساختمانها نيز لطمه وارد آورد . اثر چنين اصواتي بر انسان اگر از حدود خاصي تجاوز كند ، به اختلالات رواني يا ايراد صدمه به سيستم شنوايي منجر

مي گردد . بنابر تعريف عمومي ، صوت عكس العمل فيزيكي ناشي از ارتعاش ( يا حركت متواتر ديناميك ) جسمي است كه از طريق انتقال موج در يك

ماده سيال صورت مي گيرد . بنابراين دو عامل اوليه در ايجاد صوت نقش اصلي دارند : اول ارتعاش ، دوم وجود ماده اي سيال كه از طريق أن طول موج

مذكور منتقل گردد . بنابراين اگر در جايي ، هوا نباشد و خلا وجود داشته باشد ، صدا نيز يافت نمي شود . امواج صدا ، مانند ساير امواج ، بر اساس مقدار

نوسانهاي حاصل از منابع خود ، در هر ثانيه پخش مي شوند . اين مقدار كه بسامد يا تواتر ( فركانس ) نام دارد با واحد هرتز سنجيده مي شود . بنابراين

موجي كه بسامد آن مثلا " ٥٠ هرتز است در هر ثانيه ٥٠ نوسان كامل دارد . براي درك بهتر مطالب بايد گفت اين ميزان بر ابر با بسامد موج

الكترومغناطيسي برق مصرفي شهرها در بيشتر كشورهاي جهان و در ايران است .

 

تفاوت " صوت " و " صدا "

اهميت درجه بندي مذكور در اين است كه انسان مي تواند گروه هاي خاصي از اين امواج را مستقيما " از طريق حس شنوايي خود دريافت كنند . با اين

تعاريف نك ته ديگري نيز روشن مي گردد و أن اين است كه بين اصطلاحات " صوت " و " صدا " تفاوت وجود دارد . صدا امواجي است با دامنه بين

٢٠ هرتز تا ٢٠ هزار هرتز و از طريق گوش انسان قابل دريافت است . در صورتي كه صوت كميتي است فيزيكي كه به طول موجهايي با شدت بيشتر و

كمتر از اين مقدار نيز اطلاق مي شود . مثلا گروهي از امواج كه از طريق حس لامسه دريافت مي شود و ناشي از نوسانات موجود در جامداتي است كه بر

روي آنها مستقر هستيم ، لرزه نام دارد . بسياري از امواج موجد لرزه علاوه بر تاثير مستقيمي كه بر حواس ما بجاي مي گذارند ، در درجات بالاتر خود

آثاري غير مستقيم نظير حالت تهوع و كوفتگي يا افت كارايي در انسان بوجود مي آورند ، بدون اينكه احساس واضحي از لرزش در بدن درك نماييم . با

توضيحات فوق مي توان اثرات صوت را بر ساختمان و ساكنان آن بهتر درك نمود در مورد آن به تحقيق پرداخت . در ا ينجا لازم است ذكر شود كه

علمي كه به بررسي مسائل ناشي از صوت در فضا و در ساختمان مي پردازد آگوستيك نام دارد . گر چه در اين مقاله ، به بررسي اثرات صوت بر روي

فيزك ساختمان مي پردازيم ، بديهي است هدف نهايي ساخت و ساز ايجاد آرامش و محيط مطلوب براي ساكنان و بطور كلي محيط زيست ايشان است__

صداهايي كه ممكن است در داخل يك فضا وجود داشته باشند دو نوعند : خواسته و ناخواسته . به اين ترتيب ، علاوه بر أنچه در مبحث حد تحمل

اصوات گفته شد در شرايط عادي نيز بعضي از صداها را با توجه به موقعيت زماني در شبانهروز و شرايط روحي و ج سمي افراد ، مي توان به خواسته و نا

خواستهخ تقسيم نمود . براي مثال صداهايي كه در طول روز ممكن است قابل تحمل باشد در مدت شب ، كه معمولا " موقع استراحت است ، نا مطلوب

محسوب گردد . بنابراين در طراحي فضاهاي ساختماني بايد نسبت به ايجاد تفاوت از نظر عايق بندي صدا بين فضاهاي مخصوص خواب ، مطالعه و كار

توجه نمود .

اصوات هوا برد و اصوات پيكره اي

براي اينكه يك صداي خارجي مثل اصوات ناشي از ترافيك يا صداي يك ژنراتور برق اضطراري ، بتواند وارد فضايي بسته شود ، شرط لازم اينست كه

حداقل يكي از جداره هاي فضاي مورد نظر به ارت عاش درآيد تا اين ارتعاش ، به نوبه خود هواي داخلي فضا را به نوسان درآورد . سوال اينست كه ارتعاش

جدار مورد بحث به چه صورتي ايجاد شده است ؟ چنانچه موجي در فضا منتشر شود ( مثل صداي ترافيك ) و مستقيما" جدار مورد بحث ( مثل پنجره

مشرف به يك خيابان يك اتاق خواب ) را به ارتعاش دردورد ، اصواتي را كه نفوذ كرده است (( هوابرد )) تلقي مي كنيم . اما سازه ساختمان مورد نظر ،

از طريق زمين ، با كف خيابان ارتباط دارد . لذا ، امواج توليد شده از وسايل نقليه مي تواند از طريق زمين و سازه ساختمان نيز از جداره هاي اتاق خواب

مثال بالا را به ارتعاش درآورد اصواتي را كه از اين طريق وارد فضا مي شود ، ((پيكره اي )) نام مي گيرد . اين اصوات معمولا " در مواردي مشكل آفرين

مي شود كه منبع صداي اوليه ، مثل ژنراتور برق اضطراري و دستگاه تهويه ، در يكي از فضاهاي داخلي ساختمان نصب شده باشد .

مقابله با اصوات )هوا برد و پيكره اي (

مقابله با اين نوع از اصوات ، روش هاي متفاوت و در برخي از موارد ، متضاد دارد . به عنوان مثال ، جداري كه از نفوذ يك صوت هوا برد به داخل فضاي

مورد نظر خوب جلوگيري مي كند ، ممكن است اصوات پيكره اي را به راحتي به فضا منتقل سازد . شاخص هاي كلي كه براي انتخاب مصالح مناسب در

اين موارد به كار مي روند ، سرعت حركت امواج صوتي در ماده مورد نظر و چگالي آنست . بالا بودن سرعت حركت صدا در يك ماده مخصوص ، به ويژه

در اسكات هاي فلزي ساختمان هاي عمومي ( مانند بيمارستانها و مدارس ) ، كه بايد از سكوت بيشتري برخوردار باشند ، به معناي دعوت از اصوات

به فضاهاي داخلي ساختمان است . كاهش امواج اصوات هوا برد ، بطور كلي به جدارهايي نياز دارد كه سنگين اند و چگالي زياد دارند ، پس مواد سخت

كه قدرت جلوگيري از نفوذ زياد دارند ، براي اصوات پيكره اي مناسب نيست ند ، معمولا" سنگين و پر چگالي اند و در مقابل اصوات هوا برد خوب عمل

مي كنند . عكس اين موضوع نيز صادق است يعني مواد نرم وانعطاف پذير و متخلل ، معمولا " عايق خوبي براي اصوات پيكره اي هستند ، چون سرعت

حركت امواج صوتي در دنها نسبتا " كمتر است . اما چون اين قبيل م واد چگالي چنداني ندارند بنابراين افت صوتي كه مي توانند به اصوات هوا برد بدهند

، در خور توجه نيست . نتيجه آنچه گفته شد اينست كه ، بايد در ابتداي امر بدانيم شدت كداميك از دو نوع اصوات خارجي ( هوا برد و پيكره اي ) از

ديگري بيشتر است و بايد در اولويت قرار گيرد . به عبارت ديگر ، آگاهي از كميت اصوات هوابرد و پيكره اي موجود در محل ساختمان ، امري است

ابتدايي و ارقام مربوط به آنها زير بناي طرح هاي صوت زدايي بعدي را تشكيل مي دهد .

در حال حاضر اصوات موجود در شهري مانند تهران ، در غالب مناطق ، عمدتا " از نوع هوا برد اس ت . البته احداث قطارهاي زير زميني ( مترو ) و سلير

تونل هاي حمل و نقل كه در دست طراحي يا اجرا هستند ، تغييري قابل ملاحظه در وضع موجود بوجود خواهد آورد كه بايد از قبل براي آن چاره

انديشي شود .

تفكيك مراحل ساخت و سازاز نظر مقابله با اصوات و ارتعاشات

به م نظور مقابله با اثرات اصوات و ارتعاشات ، بايد ابتدا مراحل ساخت و ساز را از يكديگر تفكيك نمود ، تا اقدامات مناسب در هر مرحله پيش بيني و به

كار گرفته شود . مراحل عمده ساخت و ساز از اين نظر عبارتند از : طراحي و اجرا .

١مرحله طراحي ساختمان

طراحي با هدف كاهش اث رات صوت و ارتعاش ، نيز خود از سه ديدگاه شهرسازي ، معماري و سازه قابل بحث است كه به دو ديدگاه اول پرداخته مي

شود :

الف طراحي از ديدگاه شهرسازي

پس از مكانيابي براي ايجاد مجموعه ساختماني بايد طراحي طوري انجام گيرد كه كمترين سطوح را در مقابل منبع ارتعاشي ايجاد نمايد . چنانچه

انتخاب محل احداث ساختمان در اختيار طراح باشد و سرچشمه توليد صدا نيز در نزديكي آن قرار داسته باشد ( مانند كارخانه يا مسير جاده اي پر رفت

و آمد ) نكات زير توصيه مي گردد :

– سطوح موازي ساختمان با منبع صوتي ، حتي المقدور كمتر باشد .

– ازطريق ايجاد انحراف در مسير عبور امواج اصلي يا تقسيم آن به مولفه هاي فرعي تاثير امواج بر ساختمان كاهش يابد .

– فضاي سبز و پوشش گياهي با انواع گونه هاي مناسب مي تواند در جهت حذف امواج يا كاهش اثرات آنها موثر واقع شود .

– اختلاف ارتفاع در تراز ساختمان مسكوني با سطح منبع توليد صوت ، نقشي موثر در كاهش اثر صوت خواهد داشت .

– احداث ديوارهاي عايق صوتي مي تواند اثرات امواج نا خواسته را به حداقل كاهش دهد .

ب طراحي از ديدگاه معماري

نماي ساختمان : طراحي معماري نما ، بايد به گونه اي باشد كه با ايجاد تغيير در بدنه ساختمان ، مانند پيش آمدگي و فرو رفتگي ، مسير لرتعاشات

منحرف شود .

فضا هاي داخلي : با طراحي مناسب حايل هاي جداساز ، فضاهاي پر سر و صداي داخلي از فضاهاي مناسب براي استراحت و مطالعه جدا گردد .

ديوارهاي خارجي : از ديوار آجري با ضخامت حداقل ٣٢ سانتيمتر ، براي ديوار هاي خارجي استفاده گردد و در جايي كه استفاده از ديوارهاي سنگين

عملي نيست ، ديوارهاي دو لايه يا چند لايه مي تواند مفيد باشد .

درها : براي بالا بردن كيفيت صدابندي درها :

– بايد از درهاي سنگين و ضخيم استفاده نمود .

– لازم است چارچوب آنها توپر باشد .

– بايد نصب در از نظر درزبندي و پر كردن فاصله بين چارچوب و در صحيح باشد .

سقف ها : با استفاده از انواع كف پوش هاي اليافي ( موكت ، فرش و غيره ) صدا بندي مطلوب حاصل گردد .

پنجره ها : پنجره يكي از نقاط ضعف در جدار خارجي ساختمان به شمار مي رود ، براي اصلاح اين نقاط ضعف پيشن هاد مي گردد پنجره حتي المقدور

در حد ضوابط و مقررات كوچك باشد .

– داخل قاب قرار گيرد .

– در فرو رفتگي وافع شود .

– نسبت سطح پنجره به مساحت اطاق نشيمن از ٤٠ % و در اتاق خواب از ١٥ % بيشتر نباشد .

– حتي المقدور دو لايه باشد . براي عايق بندي بيشتر ، كركره يا پرده هاي پارچه اي قابل استفاده است .

٢مرحله اجرا

اجراي ساختمان را مي توان به صورتي انجام داد كه انتقال ارتعاشات صوتي و لرزشي به حداقل ممكن برسد . در اين مورد ، نوع روش اجرايي ساختمان

با توجه به مصالح و ملاحظات عايق بندي مي تواند بسيار موثر واقع شود . همچنين نوع مصالحي كه در قسمت هاي مختلف ساختمان به كار مي رود ،

نقشي تعيين كننده در جذب اصوات و ارتعاشات ايفا مي كند . به اين لحاظ بررسي نقش مصالح در كيفيت ساخت و ساز از اين ديدگاه در پي مي آيد .

نقش مصالح در مقابله با اصوات و ارتعاشات ناخواسته

١– استفاده از مصالح من اسب براي جذب ارتعاشات و استهلاك انرژي مانند آجر و آهن و به كار نبردن مصالح سخت از قبيل بتن و سنگ در سازه

ساختمان ، بطور كلي مي تواند مفيد واقع شود .

٢– در اجراي ديواره هاي خارجي حتي المقدور از مصالح سبك از قبيل سپوركس و هپلكس با منافذ متخلخل استفاده شود يا ا ز بتن هاي سبك

ساخته شده از دانه هاي پوكه صنعتي . چون باعث استهلاك انرژي و جذب ارتعاشات ميگردند .

٣– در موارد نبود دسترسي و براي كاهش هزينه مي توان به جاي روش فوق از اجراي لايه عايق صوتي هوا در داخل ديواره هاي خارجي استفاده نمود

.

٤– اجراي پلاستو فوم ، با جدا سازي ديوار از اسكلت سازه .

٥– اجراي بتن شناور در سقف و كلا در سطوح افقي

٦– اجراي عايق هاي صنعتي از قبيل پشم شيشه . پشم سنگ در سطوح افقي و عمودي

٧– اجراي داكت هاي تاسيسات با عايق سپوركس يا عايق كاري لوله هاي تاسيساتي .

٨– نصب واشرهاي ضد ارتعاش در تاسيسات آبرساني و ش يرها . زيرا ارتعاش و ايجاد صداي داخل لوله اغلب بدليل استفاده از واشرهاي غير استاندارد و

فرسوده مي باشد .

پيشنهاد

نتيجه آنچه در بالا آمد تاكيدي است بر لزوم سپردن طراحي ، اجرا و نظارت كارهاي ساخت و ساز به نيروهاي متخصص و تحصيلكرده و در آن صورت

مي توان اميد داشت كه اينان ، ضمن داشتن شناخت علمي از عوامل موثر در استحكام بنا ، به عامل هاي پيشگيري از خطرات و عواقب زيان آور اثرات

صوت و ارتعاش نيز توجه داشته باشند ، تا در نهايت ، هدف غايي ساخت و ساز ، كه ايجاد آرامش و محيط مطلوب براي ساكنان است ، از نظر دور نماند

 blogfa.com

انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۴

حفاری توأم با بتن ریزی


حفاری توأم با بتن ریزی

مقدمه :

روشهای متعددی برای تولید لوله در صنعت وجود دارد ، یکی از روشهای مرسوم استفاده از روش اسپیرال می باشد ؛ در این روش ورقها به صورت دایره خم شده و بوسیله جوش اتوماتیک جوشکاری می شود ، اما به دلایل مختلف این لوله ها کمتر در کارهای شم کوبی مورد استفاده قرار می گیرند ، در این تحقیق حفاری توأم با بتن ریزی مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفته است .، که آزمایشات شم کوبی ع حفاری ، بتن ریزی و بارگذاری استاتیکی به روش ML مورد ارزیابی و تجدید نظر قرار گرفته است .

دراین پروژه به بررسی فونداسیون ها ی عمیق که به منظور دستیابی به تراکم ، بالابردن نیروهای پیچیده ارزی که گستره ی گوناگون ساختاری از قبیل ساختمان ها ، پل ها ، برج ها ، گذرگاهها ، اسکله ها و سکوهای روی زمین و نسب در کرانه ها و دور از کرانه ها طراحی شده ، پرداخته شده است .

و همچنین به شیوه ی نسب شافت ها در محل اجرا اشاره می شود که مراحل اجرای آن عبارتند از :

1- حفاری محل نصب و ایجاد حفره درون زمین تا عمق مورد نظر برای قرارگیری شافت .

2- پر کردن انتهای حفره با بتن

3- قرار دادن قفسه میلگرد درون حفره .

4- بتن ریزی حفره .

 

مراحل اجرای شمع بتنی درجا:

1-ساخت سبد آرماتور و لقمه های بتنی جهت رعايت پوشش آرماتور جداره شمعها.

2-اتصال لقمه های بتنی به سبد آرماتور هر 2 متر و در هر چهار طرف سبد. ( البته اين ميزان به در نقشه های اجرائي قيد مي شود ولی برای شمع های حدود 10 متر و بالاتر, اتصال لقمه معمولاً به ازای هر 2 متر مي باشد.

3-ميخکوبی محل آکس شمع مورد نظر.

4-تاييد دستگاه نظارت, در تمامی مراحل اجرای پروژه اژن بند از اساسی ترين موارد اجرا به شمار می آيد.

5-استقرار دستگاه حفاری در محل حفاری.

6-حفاری تا عمق مورد نظر

7-کيسينگ گذاری جهت جلوگيری از ريزيش خاک دستی به درون محل حفاری در صورت نياز.

8-ساخت بنتونيت: در صورت ريزشی بودن ديوار محل حفاری شمع به مدت حداقل يک روز قبل از حفاری.

9-ريختن بنتونيت در صورت نياز در طول مدت حفاری.

10- حمل سبد بافته شده آرماتور به محل حفاری.

11- قراردادن سبد آرماتور در داخل محل حفاری توسط جرثقيل.

12- ساخت بتن توسط بچينگ در کارگاه مطابق با مشخصات فنی.

13 – حمل بتن توسط تراک ميکسر از محل بچينگ تا محل حفاری.

14- نصب لوله ترمی به جرثقيل جهت بتن ريزی.

15 – نمونه گيري بتن جهت آزمايشگاه.

16- تاييد دستگاه نظارت.

18- بتن ريزي توسط لوله ترمی از قسمت انتهای شمع به طرف بالا

19- بازکردن و تميز نمودن لوله های بتن ريزي همزمان با بالا آوردن لوله ترمی در طول مدت حفاری جهت حفاری بعدی.

در شکل (1) مراحل اجرای شمع های درجا نشان داده شده است:

يکي از روش های تحکيم و پايداری انواع سازه ها در زمين هايط که دارای خاک سست می باشند, استفاده از شمع ها می باشد.

شمع های بتنی به دو روش اجرا ميشوند:

1-شمع درجا

2-شمع های پيش ساخته

اجرای شمع های درجا که در اينجا به روش اجرای آن مي پردازيم به صورت حفاری و بتن ريزي در محل مي باشد. ذکر اين نکته لازم است که در بتن ريزي اين نوع شمع ها به دليل عمق زياد حفاری نمی توان از ويبره استفاده نمود و برای حل اين مشکل از بتن با اسلمپ پايين(اسلمپ =15) استفاده می شود. همچنين برای جلوگيري از ريزش خاک و جذب آب بتن از ماده ای شيميائي به نام بنتونيت(Bentonite), قبل از بتن ريزي استفاده می شود.

برای اجرای شمع های از پيش ساخته از دستکاه شمع کوب استفاده می گردد. استفاده از اين نوع شمع ها را ميتوان در پروژه هايي مانند”نيروگاه سيکل ترکيبی نکا و پتروشيمی بندر امام” مشاهده نمود.

راهکارهای عملی طراحی شمع ها

1-اطلاعات لازم و مکفی از شرايط ژنوتکنيکي محل.

2-شناخت دقيق نيروها و لنگرهای وارده از روسازه از نظر نوع, مقدار و جهت و اولويت بندی آنها

3-شناخت عوامل محيطي از نظر آثار کوتاه مدت و دراز مدت بر مصالح شمع.

4-شناخت وضعيت پيرامون پروژه برای تصميم گيري در مورد شيوه اجرای شمع.

5-انتخاب نوع شمع.

6-بررسی امکان پذيری ساخت و توليد شمع برای پروژه و محدوديت های ابعادی.

7-برگزيدن روش نصب شامل کوبشي, چکش زدن, درجا ريختن و … .

8-تعيين عمق مدفون شمع با توجه به شرايط خاک, بارهای موجود و امکانات اجرايي.

9-آرايش شمع های گروهي و تعيين نحوه عملکرد گروه و توجه به نکات موثر در طراحی از جمله تداخل شمع,ضريب کارايي,… .

10- با استفاده از تحليل های معتبر استاتيکی(تکی يا گروهی) تعيين توان کاربری شمع.

11-تعيين توان باربری شمع با استفاده از آزمايشات درجا يا آزمايشات دينا»يکي و تدقيق توان باربری.

12- دخالت دادن عوامل موثر پيرامونی بر توان باربری بدست آمده.

13- کنترل و ارزيابی نشست سيستم شالوده.

14- طراحی سازه ای شمع و کلاهک سه شمع.

15- به منظور اطمينان از(درصورت لزوم و صلاحديد) انجام آزمايشات عملی بارگذاری استاتيکی يا ديناميکی صحت اجرا و عدم آسيب ديدگي شمع ها در حين اجرا.

16- تعيين ضريب اطمينان.

17- انواع پی های عميق از نظر اجرايي.

شالوده های پوسته ای کوبشی و پر شده با بتن:

می توان شالوده های پوسته را (DS) با ترکيب خصوصيات و عملکرد شمع های کوبشی و شافت های حفاری شده معرفی کرد که نخست پوسته با چکش به عمق مورد نظر رانده می شود و قفسه ميلگرد درون آن گذاشته شده و مزايای اين روش متعاقباً با بتن پر مي شود:

– ايجاد سطح صاف برای بتن شالوده توسط لوله.

– جابجايي ايجاد شده توسط سطح کنگره ای پوسته باعث افزايش اصطکاک جداری شالوده می شود.

– ابزار نصب به سهولت باز و بسته می شوند و دارای قابليت نقل و انتقال خوبی است.

ليکن بايد توجه داشت که:

– هزينه ها مانند شمع کوبی زياد است.

– قطعات شالوده قابل اتصال نيستند لذا محدوديت طول با ارتفاع شمع کوب متناسب است.

– آسيب پذيري شمع ها در حين نصب.

– (Drilled shaft=DS) شمع های نصب شونده درون حفره خود.

تفاوت اساسی بين شمع ها و شافت های نصب شونده درون حفره ايجاد شده آنست که شمع ها عناصر پيش ساخته ای هستند که درون زمين کوبيده مي شوند در حاليکه اين شافت ها با شيوه نصب در محل اجرا مي شوند مراحل اجرای اين شافت ها عبارتند از:

حفاری محل نصب و ايجاد حفرهه درون زمين تا عمق مورد نظر برای قرار گيري شافت.

– پرکردن انتهای حفره با بتن

– قرار دادن قفسه ميلگرد درون حفره.

– بتن ريزي حفره

مهندسين و پيمانکاران ممکن است برای اين نوع شالوده های عميق اصطلاحات ديگري استفاده کنند از جمله :

– (Pier) پايه.

– (Bored Pile) پايه با حفره از قبل ايجاد شده.

– (Cast-in-Place Pile) شمع درجا ريخته شده.

– (Caisson)صندوقه.

– (Drilled caisson) صندوقه با حفره از قبل حفاری شده.

– (Cast-in-drilled-hole foundation) شالوده در جاريز درون حفره از قبل حفاری شده.

 

روش آزمايش تضمينی کيفيت و کنترل کيفيت فونداسيون های عميق

بارگيري, ساختاری, تجهيزات قابل استفاده در مناطق مسکونی, شرايط زمين شناسي وژئوتکنيکي زير سطحي,بررسي وپروژه و مکان خاص, بررسي و اظهار نظر فنی دربارة ساختمان های محلي , عوامل اقتصادي و تجارب طراحان و اويت ها به طور نمونه انواع سيستم های فونداسيون را تعيين ميکند . فونداسيون های عميق به منظوردستيابی به تراکم ,بالا بردن,نيروهای پيچيده وعرضی که گستردة گوناگونی ساختاری از قبيل ساختمان ها, پل ها ,گذرگاه ها ,اسکلهو سکوهايی بر روی زمين و نصب در کرانه ها طراحی شده است.

آنها بطور کلی به پايه يا ميله ها قالب ريزی شده در محل ,در اندازه هايی که به طور معمول بين 10 تا60 اينچ در قطر و20 تا 120 فوت در طول دسته بندی شدهاند.در بعضی موارد ,تعدادپايه های بکار رفته در فولوزيرا, تعدادی که ثبت شده است به اين مقدار می رسد:پايه های فرو رفته در حدود400 فوت در طول ومحورهایحفر شده 120 اينچ در قطر.پايه های فرو رفته ميتواند چوبی ,استيل (لوله ياHشکل),يا بتونی باشد و با پتک های فرو کردن پايه نصب شود.

ميله های قالب ريزی شده در محل بوسيله حفر کردن سوراخ هايی در زمين بنا ميشوند که با سيمان يا بتون هاي استيلی مستحکم پر شده اند .بسته به روش ساخت و اندازه آنها ,آنها به وسيله نام هاي مختلف شناخته اند به عنوان مثال تيرهای مته ای رديفی ومتصل(CFA),تيره های ريخته گري مته ای جايگزين شده ,محور های سوراخ شده تيره های حفر شده ,صندوق مهمات و الي آخر.

 

ساخت يک فوندايسون عميق به طول ساختاری و درستی , طول و تغيير شکل ژئوتکنيکی و حيران حمايت خاک و سنگ,ويژگی های متقابل خاک و سنگ, قدر مطلق و خا صيت تيره های به کار رفته بستگی دارد .هر مرحله از طرح , ساخت ,باز بينی و مرحله آزمايش تضمين کيفيت در موقعيت فونداسينون های عميق در اجرای اهداف مورد نظر آن حساس است.از آنجايی که فونداسيون های عميق ساخته شده اند زير زمينی هستند , ارزيابی خدمات به کار رفته به راحتی آنچه که در موارد مولفه های فوق ساختاری بکار رفته است قابل دسترس نيست. معمولاً روش های آزمايش کاربردي در فلورديدا برای ارزيابی درستی ساختارو میزان تحمل بار در فونداسيون های عمِق بکارگرفته شده است که به وسيله شاخص Astm که بحث شداستاندرد شده است. آنها شامل :آزمايش درستی فرسايش پايين(ASTMD_5882),عمليات صوتي حفره های –عرضی (ASTMD_6760)و آزمايش ديناميکی بارگيری (ASTMD_4945).

آزمايش درستی فرسايش _پايين:

اجرای هر يک از عوامل فونداسيون عميق تحت ظرفيت های اشاره شده عملکرد درست و استقامت ساختاری آن است.نمای ايجاد شده وصحت ساختاری تيره های قالب ريزی شده در محل وپايه های حفر شده شامل عملکرد شرايط زير سطحی, کيفيت دوغاب طا بتن و روش جابجايی, روش ساختاریوطرز کار آن است.

تحت ضربات پتک های نصب تير پايه, تير پايه ها برايفشار بالای وارد شده کنترل می شوند , که اگر بيش از حد باشد ممکن است باعث خرابی ساختار تير پايه ها شود.ارزيابی درستی ساختار برای تير پايه های قالب ريزی شده در محل ,تيره های بتونی,تير های لوله ای استيل پر شده با بتن, و گاهی تير پايه های استيل و چوبی را می توان اقتصادی تر و راحت تر از کاربرد روش ديناميکی (NDT)که انعکاس صدا و فرسايش پايين به همراه دارد به کار برد.

آزمايشات بوسيله فرو بردن نوک ميله و تير های با يک پتک دستی کوچک و ارزيابی واکنش به يک سرعت سنج انجام مي شود. ضربات باعث يک موج تراکمی فشار پايين برای پايين بردن تير پايه می شود,انعکاس امواج بوسيله تغيير در پايه ها مقاومت(مرتبط با برش عرضی منطقه ,ضريب ارتجاعی و چگالی مواد است),تير پايه های حائل و تاثيرپايداری سنگ و خاک ايجاد می شود. کاهش در مقاومت (به عنوان مثال ,نقص)باعث انعکاس امواج کششی شده و توليد موقت امواج فشار را انعکاس می دهد . تاثير پايداری خاک بوسيله افزايش داده های انتخاب شده و تکنيک های تصفيه به حداقل می رسد . ثبت آزمايشات معمولا ًارائه شده است تا سرعت نوک تيرپایه ها که شامل تاثير ناگهانی و نعکاس امواج نتيجه بخش است را نشان دهد.بررسی داده ها معمولاً بوسيله نظارت های بصری ثبت پرونده يا بوسيله روش عددی بررسی های کامپيوتری قابل دسترس وتکنيک های شبيه سازی شده انجام مي گيرد .

شکل1 آزمايش زمين با سيستم آزمايشگری های دقيق تير پايه را نشان می دهد.

شکل 2نتايج آزمايش PIT که بر روی يک قطر 18 اينچی , بلندی 42 فوتي,انجام شده است را نشان مي دهد,

تير پايه های نمونه برداری بدون هيچ مشکلی در درستی ساختار (به عبارت ديگر , بدون انعکاس امواج کششی در طول تير پايه ها , توجه کنيد که انعکاس موج فشار موقت در يک موقعيت تقريباً 25 فوت زير نوک پايه را اشاره دارد.) و شامل انعکاس واضح امواج در نوک تير مطابق اتصال ميله است. شکل3, ثبت يک آزمايش را با انعکاس موج کششی فوی که تقريباً سه فوت پايين تر از نوک پايه ناشی می شود که به مسئله درستی ساختار های سخت در آن موقعيت اشاره دارد. پايه ها حفر شده اندونقص گلويی جدی در عکس شماره 3 نشان داده شده است.

 

مزيت بررسی صحت PITشامل موارد زير می باشد:فراهم کردن تير پايه های کوچک مورد نطاز بر اساس بررسي محل اتصال ممکن ميباشد. آزمايشات برای بسياری از پروژه هايي که تير پايه های آن آزمايش شده است تا درستی انها تاثير شود ساده و کم خرج هستند و اين عيب اصلی را مشخص می کند .(موقعيت های عمودی و سخت)در اين روش آزمايش چند اشکال وجود دارد که شامل موارد زير می با شد : تفسير اطلاعات نياز به اظهار نظر فنی و تجربه دارد .

محدوديت طولی تقريباً25تا50 و يا متر (بسته به عوامل مختلف),نواقص متعدديا ايننکه در پايين تر تغطيراتعمدهدر مقاومت ظاهری قابل تشخيص نمی باشد, نواقص کوچکتر اغلب نا ديده گرفته می شود.موقعيت افقی يک نقص در قسمت های متقاطع معين نمی شود ,درستي موقعيت در طول محور به سرعت موج فشار بکار رفته و محدوديت در تير پايه های استيل بررسی شده دارد. (تيرپايه های H-ديوار _تختهای,تيرهای لوله ای شکلی که با بتن پر نشده باشد و الی آخر.)

يکی از کاربرد های ابتکاری PITارزيابی طول نا معلوم فونداسيون های عميق است که ساختارهای موجود را حمايت ميکند. (به عنوان مثال ,پل ها برج های مخابراتی,ساختمان ها و الی آخر). اگر چه تعين عوامل موفقيت در فونداسيون های عميق بکار گرفته شده به جزئيات خاص فونداسيون وساختار در هر مورد بستگی دارد سادگی کاربرد و هزينة پايين دليل الزام آور آزمايش آنها از بکار گيری بيشتر آنها و بکار بردن ابزار گران قيمت است.

توسعةروش PITپايه , شامل روش واکنش زود کذر (TRM)است که به يک چکش ابزاری برای ارزيابی نيروی راّس پايه به علاوه عمل ارزيابی در حوزة بسامد,و دو روش شتاب سنجی (TAM)که نياز به دو حرکت همزمان برای ارزيابی در موقعيت های مختلف تير پايه دارد تا به تجزيه امواج داخلی و انعکاس آن در ثبت آزمايش کمک کند.

عمليات صوتی در حفرهای _ضربدری

ميله های قالب ريزی شده در حمل با قطره های بزرگ اغلب به عنوان فونداسيون های در شرايط زير سطحی سخت به منظور حمل بار های ساختاری عظيم بکار برده می شوند. اين خاصيت ساختمان ها ی پر زحمت در شرايطبار گيری و قابل ملاحظه است و اغلب به کارگران مازاد احتياج کمی که مورد نياز برای کار در اجرای برنامه های آزمايشی کنترل کيفيت و تضمين کيفيت برای هر يک از ميله هاست نيازدارد.يک آزمايش معمول برای بررسی درستی ساختار ميله های حفر شده و تيرپايه هادر مته های نمونه برداری _قالب ريزی با قطر زياد ,روش عمليات صوتی در حفر های _ضربدر ی است.

(CSL), که معمولاًبا سيستم های خاصی از قبيل بررسی کننده حفرهای ضربدری(CHA)بکار برده می شود.هدف آزمايشات دستيابی به همگنی ودقت بتون های بين لوله های قابل دسترسی در يک فونداسيون عميق می باشد.

بررسی CSLنياز به لوله ها کوچک قابل دسترس دارد که بصورت تمام قد در ميله ها هنگام ساخت نصب شده است .(معمولاًاز جنس PUCيا لوله های استيل تا 2 اينچ در قطر می باشد.)به طور معمول ,تعداد تيوب های مورد نياز در قطر لوله با حداقل 4 ميله مساوی ميباشد.(به عبارت ديگر يک ميله با قطر 6 فوت به 6 لوله نياز دارد .)لوله ها بوسيله قفل های استيل مستحکم به هم متصل شده و بلا فاصله بعد از بتون کردن ميله ها با آب پرمی شوند.

تجهيزات آزمايش شامل يک انتقال دهنده فرا صوتی و يک گيرنده هماهنگ شده و يک سيستم جمع آوری اطلاعات می باشد. انتقال دهنده و گيرنده به ته لوله منتقل می شودو(شايد پايين تر),در حالی که آن ها را بطور همزمان جمع آوری می کند در حاليکه انتقال دهنده به طور مداوم سيگنال منتشر می کند و دريافت کنند. علائم فرا صوتی را جمع آوری می کند .

ثبت زمان حرکت علائم(و قدرت نسبی ) شامل تعين کيفيت بتن و پيوستگی بين دو لوله است .مراحل بر اساس بکار گيری ترکيبات مختلف از لوله های قابل دسترس به منظور بررسی اطراف پيرامون ميله ها و مرکز آنها تکرار شده است.

تغير اطلاعات شامل بررسی بصری علائم آزمايشی (حفاری در يک دياگرام آبشاری)و بررسی زمان رسيدن اولين سيگنال و انرژی علائم مرتبط می باشد.(EAT) پيشرفت در بررسی تکنولوژی وتکنيک های عددی برای کاربرد در داده های پرتو نگاری CSL در نظر گرفته می شود .پرتو نگاری نياز به حداقل6اسکن در هر تيرپايه دارد,که ارزيابی جامعی را بوسيله يک زاويه سنج ونمايش سه بعدی از کيفيت ميله ها همانند ارزيابی سرعت موجی مواد در نظر می گيرد.

شکل4نتيجه آزمايش های بدست امده بين سه جفت لوله را برای قطر 72 اينچی ,ميله های با طول 64 نشان می دهد , در حالکه يک نقص در يک موقيت 42 تا 47 پايی زير راس ميله را نشان می دهد.شکل5 نتايج پرتو نگاری در 3_Dرا برای قطر 60 اينچی ,ميلع ها با طول40 پايی را نشان می دهد.

مزايای آزمايشCSLشامل موارد زير است :هيچ محدوديتی بر وی طول ميله برای آزمايش قابليت وجود ندارد,تعين موقعيت معايب را در طول ميله و بخش ضربدری,معايب متددی را پيدا ميکند که برای انواع خاک ها حساس نيست,ودر اغلب موارد تغيير اطلاعات نسبتاً ساده است . مضرات آن شامل موارد زير است:

ميلهها بايد در مسير دستيابی به لوله ها بيش از بتن سازی جاری داداه شوند ,آزمايش درازای تمام ميل ها اگر قفسه های مستحکم دراز به دراز وجود نداشته باشد ممکن نيست ,تنها در بين لوله ها و نه پوشش خارجی قفسه های استيل بررسی می شود,و تغير داده ها ی پيچيده نياز به نظر فنی و تجربه دارد. (بخصوص در بکار بردن پرتو نگاری)

يکی از تکنيک های مرتبط عمليات صوتی حفره های واحد است,(SHXL),روشی که تنها به يک لوله واحد دستيابی نياز دارد که در تير پايه نصب شده باشد. آزمايشات بوسيله پايين آوردن انتفال دهنده و گيرنده بروی راس هر کدام (در حدود 2 فوت دورتر)اجرا می شود,در ادامه به عمق لوله و سپس اسکن تير پايه ها همانند دو موردی که دريافت شده است. (به جای موازی بودن با موارد CSL).

ديناميک فشار_بالا

نمايش و بررسی بار گذاری:

مشاهده عينی تير پايه های پر توان در تعداد ضربات تحت تاثير چکس يک بخش مکملی در طول فرايند نصب ميباشد. (به عنوان مثال,تعداد/فوت)اگر چه ,اين ارزيابی ساده تنها يک ارزيابی خام را با توجه به ظرفيت تحمل تير پايه ها و قدرت آن را فراهم ميسازد, به خصوص اگر بررسی ها بر اساس تئوری های منسوخ و روشهای خيلی ساده باشد.يک برنامه تحقيقاتی وسيع تيرپايه ها که به ضمانت اداره فدرال بزرگراه ,(FHWA),DOTاوهايو,FDOT,وديگران در سال 1964 شروع شد در دانشگاه اختصاصی غربی در کليولند اوهايو با موضوع با توسعه تجهيزات الکترونيکی و روش تحليل سريع ,اقتصادی و ارزيابی دقيق آماری ظرفيت تحمل تير پايه ها از ارزيابی ديناميکی را به عهده گرفتند.

اين تحقيات موفق پايه ای را برای بررسی ديناميکی با فشار بالا و روش های برسی فراهم کرد,که امروزه يک بخش روزانه و حياتی در فونداسيون های عميق در سراسر جهان می باشد.(تير پايه های کار گذاشته ,تير پايه های قالب ريزی شده در محل ,و ميله های حفر شده)

آزمايش فشار بالا نيرو و حرکت تير پايه هه را تحت تاثير ضربات چکش ارزيابی می کند (با ترانسفور ماتور های فشاری چند بار مصرف و چفت کردن فشار سنج ها در راس ميله ها /تير پايه ها) .برای تير پايه ها ی حفر شده ,چکش های ضربه زننده به خودی خود برای آزمايش بکار برده شده اند.

برای ميله های قالب ريزی شده در محل يک کاهش وزن مورد نياز می باشد .(وزنی در حدود 15 در صد از ظرفيت نهايی آزمايش).

استفاده از داده هاو بررسی زمينه در يک زمان واقعی نياز به يک سيستم کامپيو تری خاص_از قبيل تحليل گر محرک تير پايه (pda). نتايج آزمايش فوراً به دنبال هر ضربه چکش قابل دسترسی است که برای :ارزيابی اجرای ضربه های محرک تير پايه برای توليد و کنترل ساختمان ,فشار های وارد شده بر تير پايه هایدطناميکی به منظور کاهش خطر خرابی تير پايه ها در طول نصب , تعيين مقاومت ساختاری ميله ها و توزيع پايداری خاک و ظر فيت تحمل کلی بصورت آماری بکار برده می شود.

به علاوه بررسی داده های زمينه های ثبت شده با يک برنامةکامپيوتری هماهنگی علائم(CAPWAD)

با روش عددی پيشرفته به منظور بررسی نتايج زمينه ای و فراهم کردن يک نمودار حرکت _بارگذاری تير پايه ها فعال ,بکار برده می شود.

شکل 6نتايج آزمايش PDAمربع های 24 اينجی , با درازای 100 فوتی را نشان می دهد(بين نفوذ 37تا62 پا) تير پايه ها بتنی ارائه شده با يک چکش ديزلی تک _عملی بکار برده می شوند, نتايج نشان داده شده شامل حداکثر متراکم ديناميکی و فشار کششی (CSX,TSX),ارتفاع ضربة چکش (STK),حداکثر انرژی انتقال داده شده به تير پايه ها (EMX), ظرفيت آماری تحمل بار درتير پايه ها (RMX), و تعداد ضربات بکار رفته در ضربات درهر فوت (ضربه/فوت ) همه به عنوان يک ساختار عمق نفوذ تير پايه نشان داده شده است.

شکل 7 نتاِج آزماِش اماری در ابعاد کامل بار و تخمين CAPWAPنمودار حرکت _بار راس _تير پايه را برای يک مربع 3 اينچی (با يک فضای خالی مربعی 18 اينچی),درازای 110 پايی تير پايه های بتنی از يک پروژه ساختمانی اخير در فلوريدا را نشان می دهد.

توافق فوق العاده بين ارزيابی آماری و نتايج پيش بينی فعالانه , قابليت تاثير آزمايش ديناميکی با فشار بالا و روش های بررسی رابيان می کند.

مزايای آزمايش ديناميکی فشار بالا شامل موارد زير می باشند: قابل استفاده در هر گونه موارد تير پايه حفر شده(چوبی,استل,بتن,ومرکب)و روش فونداسيون قال ريزی در مکان (تير پايه های قالب ريزی ,ميله های حفر شده ,تير پايه های بتنی و الی آخر).

تهيه تير پايه های کوچک مورد نياز است ,تير پايه ها و ميله ها به ترتيب بعد از نصب آزمايش می شود ,اقتصادی تر ومهم تر از همه سريع تر از آزمايشات بار گذاری آماری متداول است.

مکان های مختلف به راحتی به وسيله آزمايش در صد بالايی تير پايه ها در يک مکان قابل دسترس است.ارزيابی مقاومت خاک وابسته به زمان و ظرفيت تحمل بار تير پايه ها انجام می شود, ( به عبارت ديگر , نصب , تاثيرات کم) و ظرفيت محور تير پايه های شيب دار به راحتی آزمايش می شود.

مضرات آن شامل:يک پتک خودکار مناسب(به اندازةکافی بزرگ) در محل ساغختمان برای ارزيابی ميله های قالب ريزی شده در محل مورد نياز است.

تفسير و تحليل داده ها نياز به اظهار نظر فنی و تجرب دارد و عواملی که در ساختار های موجود را هدايت می کند نمی تواند در کار خدمات آزمايش شود.

روش تحليلی مرتبط , روش بررسی موازنه موج در تير پايه های کار گذاشته است.(WEAP).اين روش ديناميکی بودن يک تير پايه يا ميله را تحت تاثير ضربات چکش , بر اساس تئوری پراکندگی موج ارتجائی يک بعدی در قالب ريزی بخشی گسسته و روش های عددی مورد بررسی قرار می دهد.

نتايج برای پيش بينی ظرفيت ديناميکی چکش_تير پايه _خاک را برای ارزيابی ظرفيت بکار گيری تير پايه های فرو رفته و تحمل بارتير پايه های فرو رفته و ميله های قالب ريزی شده در محل استفاده می شود.انتخاب تجهيزات برای اينکه بصورت بالقوه و مطمئن تير پايه ها در ظرفيت و عمق مورد نظر نصب شود مفيد است.

روشهای ديگر:

علاوه بر سه روش معمول آزمايش که به طور کامل در اين مقاله توضيح داده شد در آنجاسه روش برای نمايش ساختمان ,کنترل و آزمايش فونداسيون عمقی وجود دارد که شامل :سيستم ثبت تير پايه های نصب شده که برای نمايش نصب تير پايه های فالب ريزی بتنی بکار برده می شود.

(PIR) (بوسيله ارزيابی حجم دوغاب و ديگر پارامترها در برابر نصب در طول عمق- مته) و تيرپايه های فرورفته بوسيله نمايش ميزان ضربات در مقابل ميزان نفوذ تيرپايه در هنگام نصب), ساکسيتمربرای نمايش چکش و تيرپايه ها در طول فروکردن (شمارش تعداد ضربات, هر ضربه/چند فوت, شدت ضربه نامحدود و تأثير انرژی چکش)؛ ابزار کنترل ميله (SID) و سيستم عکس برداری حفره های پايين (DHC) برای کنترل ميله های حفر شده بيش از دسته بندی کردن (بوسيله کنترل عينی عمق و ويژگي ها و خطوط مشخص کنار ديوار)؛ عمليات گاما. گاما(GGL) که يک منبع راديواکتيو را برای دستيابي به مقاومت ساختاری ميله ها بکار ميگيرد . آزمايش موازی زلزله (PST) که نياز به يک حفره کوچک برای جای دادن يک هيدروفون در نزديکی عمق فونداسيون دارد. روش القايي موازی (PIM) که تکنولوژی پيدا کردن فلز را برای رديابی تقريبي تير پايه های استيل را بکار ميگيرد , و روش موج ترکيبي (BWM) برای دستيابی به عمق ناشناخته تيرپايه يا ميله در محل تحت ساختارهای موجود , آزمايش بارگيري سريع ( ازقبيل سيستم PLT و Staramic) و بارگذاری آماری کاملاً قراردادی و برای آزمايش عمق فونداسيون در تراکم سازی, ممتد(بالابردن و ظرفيت بارگذاری جانبی) بکار می رود.

بسياری از کدها, مشخصات, الگو, و استانداردهای به کار رفته در فلوريدا, در سرتاسر کشور, و به علاوه در بسياری از کشورهای جهان شامل ارجاع کنترل کيفيت و روش آزمايش تضميني برای عمق فونداسيون است. اين شامل: سازمان حمل و نقل فلوريدا(FDOT) استانداردهای خاص برای پل و جاده, بخش ساختمان سازی 455 فونداسيون ساخته شده جامعه مهندسين آمريکا(ASCE) الگوهای استانداردی برای طراحی و نصب فونداسيون های تيرپايه دارند.298-AASHTOT , بخش 1807IBC , و استانداردهای ASTM بی شمار بطور بين المللی, بخش 20- کتاب راهنمای مهندسی فونداسيون کانادا, استاندارAS2159استراليا در طراحی و نصب پايه های تيري, مشخصات موسسه مهندسی شهری بريتانيا برای نصب پايه های تيري(UK-ICE): جامعه آلمان برای بخش ژئوتکنيکي 1-2-پيشنهاد برای آزمايش ديناميکي و آماری تيرپايه ها؛ به علاوه در حين (CABR) فرانسه, (NFP94-760-Norm Francias) و کشورهای بيشمار ديگر.

شايد بيش ازز هر عامل ساختاری ديگری, محدوديت و دوره زمانی کوتاه دستيابي برای آزمايش عمق يک فونداسيون بيش از اينکه آن در يک ساختمان بکار برده شود, معمول باشد. مسلماً برای هر آزمايش يک هزينه ای هم هست. بعضی ها برای “قطع هزينه” بوسيله به حداقل رساندن يا حتی حذف همه اين آزمايشات باهم به طور بدی تلاش مي کنند .اگرچه , در دورنمای هزينه های کلی فونداسيون (يا حتی هزينه های کلی پروژه), هزينه برای سه روش استاندارد ASTM بحث شده فوق العاده کم است. با توجه به هزينه و نتيجه شکست يک فونداسيون, همه تلاشها برای تضمين موفقيت هزينه شده است.

در کار فونداسيون عميق بررسی ها اطلاعات “بيمه” است. هزينه تبليغات مخالف تنها برای شکست يک فونداسيون فراتر از ارزيابي و هزينه های جبران ناپذير اغلب شبيه هزينه های فونداسيون اصلی است. از آنجايي که چنين آزمايشاتی به طور معمول قابل اجرا و جدای از بيشتر کدهای فونداسيون محلی و منطقه ای است, يک تعداد از آزمايشات محتاطانه به پيدا شدن آزادی های محدود شده کمک می کند و در حقيقت خطر شکست را کاهش می دهد. آزمايش و بررسی فشار پايين روش NDT (CSL,PIT) معايب اصلی در ساختار را پيدا می کند. آزمايشفشار ديناميکي بالا تيرپايه ها (PDA,CAPWAP) ظرفيت حمل بار را ارزيابی می کندو بطور خلاقانه ای برای بهبود فنداسيون بکاربرده می شود. يک برنامه آزمايشی که به خوبی طراحی و بطور موثری اجراشده است اغلب در صرفه جويي کلی فونداسيون های مشخص و در بسياری از مواقعهزينه آزمايش نتيجه بخش است.


درباره نويسنده:محمد حسين.PE نايب رئيس مهندسان GRL, INC , يک شرکت مهندسی مشاور با ويژگي ادارات کشوری در ازمايشات ديناميکي و ارزيابی عمق فونداسيون, بيش از 22 سال, او درگير پروژه های فونداسيون های عميق در 35 ايالت آمريکا و 15 کشور ديگر بوده است.

او رئيس کميته فونداسيون های عميق مهندسان شهری جامعه آمريکا در موسسه – ژئو, و عضو کميته فونداسيون های تيرپايه ای ASCE, استاندارد ساختمانی و ژئوتکنيکي است. به علاوه در کميته تکنيکي DFI , PCT وASTMفعال است. مهندس حسين ناظر منظم در کنفرانس هاست.

 

گرندليکنيز,PE با آزمايشات فونداسيون عميق و ارزيابی آنها از سال 1971 درگير است که با فارغ التحصيلي او در مطالعه مهندسی شهری متمرکز بر پروژه تحقيقاتی تيرپايه ها در دانشگاه اختصاصی به رياست پروفسور جورج گوبل آغاز شد.

او رئيس تير پايه های ديناميکي , يکی از شرکت های توليد کننده تجهيزات الکترونيکي ويژه در فونداسيون های عميق است.او يکی از اعضای فعال چند سازمان حرفه ای و کميته تکنيکي از قبيل ASCE, PDCA, PFI ASTM است.

 

منابع :

www.Americivil.com

www.ICI.com

www.findarticle.com

انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۴

دانلود کتاب علی الراسی مالیات سال 92


دانلود کتاب علی الراسی مالیات سال 92

زمانیکه اداره دارائی به دلائل مختلف نتواند مالیات یک مجموعه که به آن مالیات تعلق می گیرد را محاسبه نماید، دارائی خودش راسا وارد عمل شد و اولا دفاتر شرکت رو اگر ارائه شده باشه رد می کند و ثانیا مالیات شرکت رو بصورت خودجوش محاسبه خواهد کرد، گفته می شود دفاتر شرکت ها به دلائل زیر هم علی اراس می شوند :

1-ترازنامه و حساب سود و زیان وجود نداشته باشد.

2- بنا اگر به درخواست ممیز و یا کارشناس مالیاتی مدارک و یا گزارشات مورد نظرشان ارائه نشود.

3-در صورتی که به نظر اداره امور مالیاتی مدارک مثبته غیر قابل رسیدگی باشد، منظور از غیر قابل رسیدگی بودن : یعنی دفاتر مورد قبول هستنند اماهزینه مورد قبول نیستنند و یا دفاتر طبق ائین نامه و یا قوانین و استانداردها حسابداری نیست که این نظر ممیز می باشد .

در این حالت بهتر است ما طبق ماده 237 برگ تشخیص مبتنی بر ماخذ و دلایل کافی را از ممیز بگیریم و سپس با توجه موارد مطروحه مدارک و مستندات خود را درست کرده و مجددا به ممیز ارائه دهیم، اما اگر دفاتر مردود شوند یعنی در امد مودی قابل تعیین نمی باشد لذا در این حالت باید ثابت کنیم که درامد قابل تشخیص و محاسبه است.

موارد رد دفاتر: ماده 20) تخلف از تکالیف مقرر در این آئین‌نامه در موارد زیر موجب رد دفاتر می‌باشد:

 

  • در صورتی که دفاتر ارائه شده به نحوی از پلمب خارج شده و یا فاقد یک یا چند برگ باشد.
  • عدم ثبت یک یا چند فعالیت مالی در دفاتر به شرط احراز.
  • ثبت تمام یا قسمتی از یک فعالیت در حاشیه.
  • ثبت تمام یا قسمتی از یک فعالیت (آرتیکل) بین سطور.
  • تراشیدن، پاک کردن و محو کردن مندرجات دفاتر به منظور سوء‌استفاده.
  • جای سفید گذاشتن بیش از حد معمول در صفحات و سفید ماندن تمام صفحه در دفتر روزنامه و دفتر مشاغل بمنظور سوء‌استفاده.
  • بستانکار شدن حسابهای نقدی و بانکی، مگر اینکه حسابهای بانکی با صورتحساب بانک مطابقت نماید و یا بستانکار شدن حسابهای بانکی یا نقدی ناشی از تقدم و تأخر ثبت حسابها باشد که در این صورت موجب رد دفتر نیست.
  • تأخیر تحریر دفاتر روزنامه و مشاغل زاید بر حد مجاز مقرر در تبصره‌های 2 و 3 و 4 ماده 13 و تأخیر تحریر دفتر کل زاید بر حد مجاز مقرر در ماده 14 و تأخیر تحریر زاید بر حد مقرر در ماده 17 این آئین‌نامه.
  • عدم ثبت عملیات شعبه یا شعب در دفاتر مرکز طبق مقررات ماده 15 این آئین‌نامه
  • اشتباه حساب حاصل در ثبت عملیات موسسه در صورتیکه نسبت به اصلاح آن طبق مقررات تبصره ماده 11 این آئین‌نامه اقدام نشده باشد.
  • در صورتیکه مؤدیان مالیاتی حسب مورد از اوراق مخصوص موضوع ماده 169 قانون مالیاتهای مستقیم استفاده ننمایند.
  • عدم ارائه آئین‌نامه‌ها یا دستورالعملهای کار ماشین و برنامه‌های آن و نحوه کار با نرم‌افزارهای مالی مورد استفاده و همچنین عدم تسلیم خلاصه عملیات موضوع ماده 17 این آئین‌نامه در مهلت مقرر در آن ماده در مورد اشخاصی که از سیستمهای الکترونیکی استفاده می‌نمایند.
  • عدم ارائه یک یا چند جلد از دفاتر ثبت و پلمب شده (ولو نانویس)
  • استفاده از دفاتر ثبت و پلمب شده سالهای قبل (با توجه به مقررات ماده 3 این آئین‌نامه)
  • عدم تطبیق مندرجات دفاتر با اطلاعات موجود در سیستمهای الکترونیکی، در مورد اشخاصی که از سیستمهای مذکور استفاده می نمایند.
  • ثبت هزینه‌ها و درآمدها و هر نوع اعمال و اقلام مالی غیرواقع در دفاتر بشرط احراز (توضیح آنکه ثبت هزینه‌هایی که وقوع آن محقق بوده اما به دلایل خاص قانونی قابل قبول از حیث مالیاتی نیست و برگشت داده می‌شود، بمنزله ثبت هزینه‌های غیرواقعی تلقی نمی‌شود.)

 blogfa.com

انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۴

طراحی پی و فونداسیون SAFE 12.3.2


دانلود نرم افزار طراحی پی و فونداسیون SAFE 12.3.2

نرم افزار CSI SAFE 12.3.2 برای طراحی کف بتنی post-tension و سیستم های بنیادی بکار برده می شود. در نسخه جدید SAFE عناصر چند بعدی طبق مدلسازی و ابزارهای ترسیم تصاویر معرفی شده اند. این مجموعه با بهره گیری از استانداردهای موجود در حوزه عملیاتی بودن طرح و خلاقیت آن امکانات تازه ای برای کاربران فراهم می کند.
این برنامه حوزه های مختلف فرایند طراحی مهندسی ، از طرح کلی قالب بندی گرفته تا معرفی جزئیات کامل ترسیم در محیطی ساده و قابل درک به تصویر می کشد. اگر چه این نسخه از سری نرم افزارهای SAFE با نام دیگری معرفی نشده ، اما ویژگیهای جدید آن در سطحی گسترده افزایش و در موارد بسیاری ارتقاء یافته است. این نسخه آمیزه ایی از یک برنامه مهندسی پرقدرت ، بسیار کارآمد با کاربری آسان را برای کاربران ارائه می دهد. نرم افزار SAFE قابلیت ها و امکانات قابل فهم در حوزه سازه بتنی محکم ارائه می دهد و علاوه بر آن از ویژگیهای تنش ستون بهره مند است.

 

ویژگیهای نرم افزار CSI SAFE 12.3.2 :

  • امکان ارائه خروجی مدل قالب
  • ارزیابی و بررسی جزئیات طرح طبق کد “AASHTO LRFD 2007 و با استفاده از عوامل Live-Load Distribution Factors برای رونمای پل بتنی پیش فشرده چند حفره ای پیاده سازی شده است. این ویژگی به طراحی کل قسمتها که در نسخه قبلی ارائه شد افزوده شده است. ارزیابی طرح برای بررسی میزان فشار ، قابلیت پیچش و توانایی برش با استفاده از MCFT (یا نظریه modified compression field theory) ارائه شده است.
  • طرح قالب بتن با استفاده از کد “AASHTO LRFD 2007″ پیاده سازی می شود.
  • بمنظور بهبود سرعت خاص برای تولید و ساخت لولاهای قالبی AASHTO/Caltrans جهت آنالیز ساده و بی دردسر امکانات بسیاری لحاظ شده است.
  • در این نسخه در زمینه ی ویژگی طرح ارتعاش مکانیزه پل پیشرفتهای کلی حاصل شده است.
  • توانایی مدل سازی دیافراگم های تیر فولادی برای تیر فولادی پل ها ارتقاء یافته است تا بدین ترتیب پشتیبانی بهتری برای بال پایینی ستون بعمل آورد.
  • امکان برخورداری از طرح قالب فولادی برای کد “NORSOK N-004″ بانضمام قابلیت بررسی منگنه کاری به ضریب Offshore افزوده گردیده است. طراحی قسمتهای غیر لوله ایی بر اساس کد Eurocode 3-2005 توسط پیوست Norwegian National Annex ارائه می گردد.
  • فرمان چرخش ۳-D در رابط کاربری گرافیکی برنامه برای کار در تصویر بزرگ نمایی شده (zoom-in) بهبود یافته است.

 blogfa.com

انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۴

ضوابط طراحی سالن سینما و نقشه اتوکد سینما


ضوابط طراحی سالن سینما و نقشه اتوکد سینما

سالن انتظار سينما :
طبق استانداردها و ضوابط طراحي سينما مصوب سازمان مديريت و برنامه‌ريز كشور حداقل ميزان سطح اشتغال سالن انتظار سينما به ازاي هر نفر 35/0 متر مربع و حداقل حجم سرانه سالنهاي سينما 5/1 متر مربع مي‌باشد. تعداد صندليهاي سالن به ازاي هر 100 نفر، 10 صندلي مي‌باشد. در صورت داشتن اختلاف سطح سالن با بيرون حداكثر شيب راهرو ورودي 8 درصد و عرض آن حداقل2/1 متر باشد. حداقل عرض ورودي سالن انتظار به ازاي هر 100 نفر 56 سانتي‌متر مي‌باشد.

ورودي سينما: به دليل كار كردن سينما با مجتمع فرهنگي، ورودي با ورودي مجتمع يكي است و فقط يك در براي ورود به سالن انتظار منظور گرديده است .

 

گيشة بليط‌فروشي :
گيشه در سينما بايد در مكاني باشد كه ديد كافي بر فضاي خارج سينما داشته باشد و در جايي باشد كه صف مربوط به آن فراهم گردد مردم در معبر عمومي و همچنين مانع ورود و خروج مردم از سينما نباشد. در گيشه بهتر است به درون سالن انتظار باز گردد ولي اين در طوري نباشد كه با باز شدن آن درون گيشه مشخص گردد و سطح آن به ازاي هر نفر حداقل 3 متر مربع مي‌باشد .

 

راهروهاي سالن نمايش : عرض راهروهاي سالن را بر حسب تعداد جمعيت كه از آن تخليه مي‌شوند محاسبه مي‌شود ولي نه به اين صورت كه اين عرض متغير باشد. و اينگونه در نظر مي‌گيريم كه از تعداد جمعيت هر رديف كه در دو طرف آن راهرو مي‌باشد 60 درصد آن از هر راهرو تخليه مي‌گردند. اگر عرض در خروجي سالن نمايش از عرض راهرو منتهي به آن بيشتر باشد بايد حداقل فضايي برابر عرض خروجي جلوي در ورودي داشته باشد . حداكثر شيب مجاز در راهروهاي سالن نمايش 8 درصد مي‌باشد و اگر شيب بيشتر باشد بايد از پله در راهرو استفاده گردد كه ارتفاع و عمق موثر پله بايد طبق استانداردها باشد . پله‌ها و يا نقطه شروع شيب راهروهاي سالن نمايش براي آگاهي تماشاگران بايد با چراغ مخصوص روشن گردند . مصالح كف راهروها بايد از مصالح غير لغزنده و غير اشتعال باشند.

 

صندلي تماشاگران : استانداردهاي صندلي تماشاگران در جداول ضميمه آورده شده است. جنس و مصالح به كار رفته در صندليهاي سالن نمايش بايد مقاوم، قابل شستشو، غير قابل اشتعال باشد و از نظر آكوستيكي، مقدار صدائي كه آنها جذب مي‌كنند نبايد به وجود و يا عدم وجود تماشاچي در آنها وابسته باشد. چيدن صندليهاي سالن نمايش مانند چيدمان صندليهاي آمفي‌تئاتر مي‌باشد .

 

ورودي‌ها و خروجي‌هاي سالن نمايش سينما : ورودي‌ها و خروجي‌هاي سالن نمايش سينما بايد به گونه‌اي باشند كه در معرض ديد باشند و از ورود سروصدا به داخل و خارج سالن جلوگيري كنند . حداقل تعداد در خروجي سالن نمايش 2 عدد مي‌باشد و فقط در موارد خاص مانند گنجايش سالن كمتر از 100 مي‌تواند 1 عدد باشد . لازم به ذكر است كه براي خروج از سالن نمايش بهتر از كه درهاي سالن نمايش به طرف بيرون باز گردند و براي ورود به طرف داخل باز گردند . حداقل فاصله دو در خروجي 5 متر مي‌باشد و نبايد از درهاي يك لنگه استفاده نمود و بايد از درهاي دو لنگه استفاده گردد . درهاي سالن نمايش نبايد قفل داشته باشند و بهتر است داراي ثابت‌كننده‌هاي فشاري باشند كه با يك فشار روي آنها، در ثابت گردد .

 

سرويسهاي بهداشتي سينما : طراحي و اجراي ساختماني قسمتهاي مختلف داخل سرويسهاي بهداشتي بايد به گونه‌اي باشد كه شستشو و گندزدائي مستمر تمامي ديوار
ها و كف‌هاي سرويس ميسر گردد .

 

اتاق پروژكتور و ملحقات آن :
اتاق پروژكتور شامل حداقل 2 عدد پروژكتور به ابعاد 100×60 سانتي‌متر، ميزهاي برگردان و بازبيني فيلم به ابعاد 80×120 سانتي‌متر واتاق تقويت‌كننده‌هاي صدا مي‌باشد. دستگاه‌هايي مانند ركتي ناير، تابلوي اصلي برق اتاق پروژكتور، و مسيرهاي نور سالن و قفسه‌هاي فلزي مخصوص نگهداري فيلم در فضاهاي مستقل قرار دارند . اتاقك كوچكي جهت نگهداري باطريهاي مخصوص روشنايي ايمني سينما و سرويس بهداشتي در جنب اتاق پروژكتور قرار دارند . ابعاد اتاق پروژكتور با توجه به ابعاد پروژكتورها، فواصل آنها از هم و از ديوارهاي جانبي، و ميزهاي برگردان و بازبيني فيلم و دستگاههاي تقويت صدا در نظر گرفته مي‌شود . ديوارها و كف اتاق پروژكتور بايد قابليت 2 ساعت مقاومت در مقابل آتش‌سوزي را داشته باشند. مصالح به كار رفته در اتاق پروژكتور جهت نازك‌كاري و آكوستيك نبايد قابل احتراق باشند كف اتاق پروژكتور براي انتقال كابلهاي برق و صدا بايد دو جداره بوده و كفپوش آن در مقابل برق عايق باشد . وجود شير يا كبسول آتش‌نشاني در نزديك اتاق پروژكتور نيز توصيه مي‌گردد .

 

پرده نمايش فيلم :
نوع پرده سينما با توجه به ابعاد سالن، قدرت پروژكتور، بهره روشنايي پرده و ميزان روشنايي مطلوب پرده انتخاب مي‌شود . اندازه پرده با توجه به عرض سالن نمايش در قسمت جلوي آن، ارتفاع سالن، عمق سالن و در نظر گرفتن فضائي در دو طرف پرده براي رفت و آمد به پشت پرده و جمع شدن پرده محافظ تعيين مي‌شود. پرده نمايش بهتر است داراي انحناء باشد: بخصوص در سالن‌هاي عريض، اين انحناء كماني از دايره به مركز لنز پروژكتور و به طول فاصله لنز پروژكتور از مركز پرده مي‌باشد .

اسكلت نصب پرده نمايش بايد بزرگتر از پرده باشد (30 سانتي‌متر) تا نصب پرده آسان‌تر گردد و اسكلت از ديوار پشت پرده بايد به اندازه‌اي كه براي نصب بلندگوها مورد نياز است (90 سانتي‌متر) فاصله داشته باشد. و بايد اشاره نمود كه بهتر است دريچه‌هاي هواكش و خروجي هوا يا حتي ورود هوا، پشت پرده تعبيه نگردد و اصولا سيستم‌هاي تاسيساتي و تهويه هوا به گونه‌اي باشند كه هوا در پشت پرده چرخش نداشته باشد.

 blogfa.com

انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۴

طراحی تالار اطاق های عمل بیمارستان


طراحی تالار اطاق های عمل بیمارستان

بیمارستان به عنوان محل درمان بیماران ، همواره با شاخص اطاق های عمل مقایسه و دارای معنی و مفهوم خواهد بود. از اولین بیمارستان هایی که داریوش کبیر به واسطه احداث آنها درسرزمین های باستانی تحت نفوذ ایران عزیز ،در کتیبه های مصری لقب ،نیکو کار بزرگ ، را از آن خود کرد ، تا بیمارستان افتخار آمیز جندی شاپوردر زمان ساسانیان ، وهمچنین از بیمارستان ها ی مشهورقرون سوم وچهارم ایرانیان تا ….. به امروز ،تعریف بیمارستان بعنوان محل درمان بیماران ،ثابت بوده لیکن درباره اطاق های عمل همواره تغییراتی را در تعاریف ،ظرفیت ،جانمایی ،اختصا صا ت ، معماری داخلی ،ارتباطات با سایر بخش ها ،اندازه ها ،پارت بندی های عملکردی ،تجهیزات ومنصوبات پزشکی و غیر پزشکی ثابت و پرتابل ، …. شاهد بوده و هستیم . ازهمه مهمتر چگونگی طراحی فضا ی نهایی اطاق های عمل، بدون آنکه چیزی فدای چیز دیگر شده و قابلیت اجرایی ونگهداری این مجموعه را درطول بهره برداری ، حفظ نماید ، اصلی ترین هدف بیمارستان سازان بوده است .

اگر به تمامی پیچیده گی های ذکر شده دربالا ،اهمیت منظور نمودن امکان توسعه در ابعاد مختلفی که بعضی از آنها هنوز در آن مقطع ،کشف ویا اختراع هم نشده است ، را بیافزاییم ، سختی وجامع نگری الزامی کار بیشتر روشن خواهد شد .

درحال حاضر منابع مطالعاتی طراحان بیمارستانی در کشورمان ،منحصر به چند کتابی است که اساتید بزرگواروپیشکسوتی همچون استاد دکترصدقیانی ،استاد دکتر آصف زاده ، و … آنها رامنطبق با شرایط بومی ایران تالیف نموده وهمچنین تعداد زیادتری ترجمه های کتب خارجی که دیگر زحمتکشان این عرصه ،آنهارا به جامعه علمی کشورتحویل داده اند .اما در بخش خاص اطاقهای عمل ،بدلیل اهمیت و پیچیده گی های طراحی واجرای فنی آن ،بغیر از آثار جزوه ای دوران طلایی شرکت خانه سازی ایران ،متاسفانه کارمطالعاتی که حاصل بررسی های متخصصین رشته های مختلف جراحی ( به عنوان بهره برداران نهایی ) ومهندسین ساختمان وتاسیسات (بعنوان سازندگان این فضای خاص تخصصی وپیچیده ) بوده باشد ، کمتر وجود دارد . این مهم باعث گردیده گرانترین ، مهمترین ، واصلی ترین بخش بیمارستان ، دراکثر پروژه ها ،شاهد تغییرات الزامی بوده وتقریبا کمتر بیمارستانی یافت شود که در آن در طول سال شاهد کار اکیپ های بنایی وتاسیساتی نباشیم .

 

قصد ما به عنوان سا یت تخصصی صنعت بیمارستان سازی در ایران ،ارائه مطالب تخصصی وتیمی از این منظر ،بوده وانشاءا… با پیشنهادات و انتقاد های سازنده تمامی اساتید و دست اندر کاران بیمارستانی خطا های احتمالی را کاهش ومطالب ارائه شده را استغناء دهیم .

از آنجائیکه بحث « چگونگی احداث و ساخت » و نیز « تعمیر ونگهداری » وهمچنین موضوع « توسعه وبازسازی » اطاقهای عمل ، خود جوانب وملاحظات خاص خود را دارد ، توجه همگان را به این نکته جلب مینمائیم که این مقاله صرفا ، موضوعات و شا خص های بحث طراحی را ارائه مینماید .همچنین بدلیل حجم مطا لب وسرفصل ها ، به صورت سلسله وار ، این مطالب روی سایت رفته وشما انشا ء ا… به مرور سرفصل ها را در دنباله صفحه قبلی ، مشاهده خواهید فرمود .

فصل اول : محل جانمائی اطاق های عمل در بیمارستان

محل قرار گرفتن اطاق های عمل در بیمارستانها از مهمترین شاخص های اثر گذار بر بهره وری ونیز رعایت اصولی سیکل درمان بیماران وهمچنین مقوله های دیگری ازجمله کنترل عفونت های بیمارستانی و مهندسی ارزش درمنابع تاسیساتی و … میباشد .

از طرفی محل قرارگرفتن اطاق های عمل در طرح هر بیمارستانی نیاز به مطالعات خاص همان بیمارستان نیز دارد به گونه ایکه با تعاریف و اهداف احداث بیمارستان مذکور نیز همخوانی لازم را داشته باشد .

حال با توجه به موارد بالا به شرح فاکتورهای مهم طراحی برای جانمایی اطاقهای عمل می پردازیم :

1 – اطاق های عمل را تا حدود دو دهه قبل به بالاترین طبقات ساختمان اصلی بیمارستان منتقل می نمودند و برای این کار نیز دلا یلی به این شرح داشتند : دور بودن از مسیر رفت و امد عمومی ؛ دور بودن از جریان هوای الوده بین بخش ها ؛ نزدیکتر بودن به دستگاه های تهویه روی پشت بام که منجر به تهویه اسانتر وخطر خرابی کمتر و هزینه انتقال انرژی ارزانتر خواهد بود ؛ امکان بهتر توسعه وتغییرات در تجهیزات ولوازم مورد نیاز اطاقهای عمل در دراز مدت بدلیل نزدیکی به پشت بام و قدرت مانور روی بام که بسیار سهل تر از طبقات زیرین قابل اجراء خواهد بود ؛ و جزییات دیگری مانند ارامش کامل ونبود مزاحم پیرامونی از قبیل سروصدای محوطه وخیابان- سر وصدای بخش ها- . . . .

2 – امروزه تفکر طراحان بیمارستانی همگام با تبلور تجهیزات وتکنولوژی جدید وهمچنین تغییر استاندارد های درمانی ، بناچار تغییراتی رادر جانمایی بیمارستان ها پدید اورده است . از جمله الزاماتی که در حال حاضر نمی توان از انها چشم پوشی کرد عبارتند از :

– اطاق های عمل برای سهولت دسترسی همه بخشها به ان ، بایستی در طبقات میانی ساختمان اصلی گنجانده شود ؛

– وجود اسانسور های اختصاصی اطاق عمل وبرای منظور های مختلف (تخت بیماران-پرسنل بخش-سی اس ار کثیف – سی اس ار تمیز -اختصاصی بخشهای ویژه مثل اورژانس وای سی یو و ….) تقریبا الزامی میباشد ؛

– با توجه به وقوع کشور ما در نیمکره شمالی زمین ، برای عدم استفاده از نور شدید افتاب و همچنین امکان الزامی استفاده از یک نور یکنواخت وملایم درطول روز ، اطاق های عمل در یال شمالی ساختمان قرار گیرند ؛

– اطاق های عمل بایستی کمترین فاصله را با سی .اس . ار یااسترلیزاسیون مرکزی داشته باشد ؛

– دسترسی اطاق های عمل با بخش بستری جراحی بایستی کوتاه و سریع و حتی الامکان مستقل باشد ؛

– اورژانس بیمارستان و ای .سی . یو . و سی.سی.یو با اطاق های عمل کمترین فاصله ممکنه را داشته باشد ؛

– امکان گسترش وتغییرات در اینده هم از نظر ابعاد ، وهم از نظر بکار گیری تجهیزات جدید را با کلیه جوانب تاسیساتی مورد نیاز ان روز ، حتی الامکان داشته باشد ؛

– در مسیر تردد داخلی بیمارستان باشد . یعنی جهت دسترسی بخش های مختلف به مجموعه اطاق های عمل ،نیاز به تردد به خارج از ساختمان اصلی بیمارستان وجود نداشته باشد ؛

-بخش اطاق های عمل ، کاملا بسته وایزوله بوده ودر مسیر تردد وعبور مرور دیگر بخش ها قرار نگیرد ، حتی برای استفاده از پله فرار و یا تعمیرات نوبه ای امکانات تاسیساتی بیمارستان ؛

3 – گذشته از جوانب کلی ذکر شده در بالا ، در بعضی پروژه های بیمارستانی ، نوع کاربری واهداف تاسیس ان بیمارستان خاص الزاماتی را در تعیین جانمایی مجموعه اطاقهای عمل همان بیمارستان ، از قبل تعیین می نماید که به چند نمونه از انها اشاره میکنیم :

– در بیمارستان های خاص در مانی با تعاریف خاص در مانی ، محل قرار گرفتن مجموعه اطاقهای عمل الزامات خاص خود را دارد که با اصول کلی ذکر شده در بالا همخوانی ندارد مانند بیمارستان های روانپزشکی یا بیمارستان های تخصصی خاص مانند فقط پوست ویافقط چشم و …..

– در بیمارستان های نظامی ، محل قرار گرفتن مجموعه اطاق های عمل تعاریف خاص خود را براساس ملا حظات طرح دفاعی ( طرح پدافندی ) مورد نظر ان بیمارستان ودر ان سرزمین ماموریتی ، و …. خواهد داشت که الزامآ مطابق تعاریف ذکر شده در بالا نخواهد بود ؛ مثلآ اطاق های عمل بیمارستان های نظامی بیشتر گرایش به طبقات زیرین همکف دارد و …

– اگر چنانچه مراکز جراحی محدود فعلی کشورمان را ، که تقلید ناقص وکاسبکارانه ای از دی کلینیک های اروپا میباشد ، به دلیل وجود اطاق عمل وبخش های بستری و…. جزء مراکز بیمارستانی محسوب نماییم ( که بایستی بنماییم ولی نمی نمایند ؟؟ ) جون روابط بین بخشی وسیکل درمانی انها تفاوت هایی با بیمارستان ها دارد ، جانمایی اطاق عمل انها نیز ویژه گی های خاص خود را دارد .

فصل دوم : جانمایی اجزاء داخلی در مجموعه اطاقهای عمل

در داخل خود مجموعه اطاق های عمل در یک بیمارستان هم ، اجزاء مختلفی وجود دارد که تقسیم بندی ونحوه ء قرار گرفتن انها در کنار هم نیز بر کل بهره وری و یا تاثیر گذار تر بودن سیکل درمانی بیمارستان و ….موءثر خواهد بود . این مجموعه شامل اطاقهای بیهوشی ، اطاقهای اسکراب ، سالن ریکاوری ، اطاق های عمل ، پذیرش ، اطاق تعویض تخت ، اطاق اماده سازی بیماران ، اطاق های نگهداری وسایل ، اطاق استریل ، اطاق گچ گیری ، اطاق استراحت پرسنل ، اطاق منشی بخش ،اطاق شستشو وسایل ، دفتر کارکنان ، اطاق گزارش نویسی پزشکان ، و . . .میباشد .

از طرفی اهمیت عملیات ضدعفونی در اطاقهای عمل با جان بیماران و میزان موفقیت جراحی , پیوند ناگسستنی دارد ؛ به همین دلیل درداخل مجموعه اطاق های عمل یک خط بندی و تقسیم بندی براساس سیکل کاری ونیز نوع ضد عفونی مورد نیاز وجود دارد که بایستی با درک صحیح ان کادربندی ؛ اجزاء مختلف را در طراحی براساس ان در کنار هم قرار داد . این خط بندی ها بشرح ذیل میباشند :

1 – منطقه ورودی بیماران و کارکنان و وسایل : این منطقه در حقیقت خارجی ترین ناحیه از اطاق های عمل بوده وبایستی از ورود افراد غیر به ان جلوگیری وبه عبارتی تحت حفاظت باشد . این منطقه الزاماُ نیاز به استریل ندارد و صرف رعایت تمیزی بیشتر در ان کافی است . معمولاُ این منطقه را در طراحی ها با یک کریدور عریض ویا یک سالن 4×4 الی 5×8 (بستگی به تعداد اطاقهای عمل وتعداد جراحی در ساعت پیک دارد ) از دیگر قسمتهای داخلی وخارجی اطاقهای عمل جدا مینمایند . بهترین نوع طراحی این منطقه بگونه ایست که سیکل امد وشد کارکنان ووسایل وبیماران , ازقبل مشخص ومسیر این ترددها حتی الامکان یک طرفه باشد ؛ در این صورت مسیر داخل به خارج وبالعکس از هم مجزا ولی درکنارهم هستند . اگر چنانچه اسانسور های اختصاصی برای اطاقهای عمل وجود دارند, محل باز شدن درب انها همین منطقه خواهد بود . قسمت پذیرش بیماران , اطاق تعویض تخت بیماران ,ودر بعضی مواقع اطاقهای مربوط به پرسنل اطاق عمل ( رختکن ها ,استراحت شیفت ) در این قسمت قرار دارند .

2 – منطقه داخلی تالار اطاقهای عمل : این منطقه همان منطقه تمیز یاخط زرد است که در بیشتر بیمارستان های کشور یا با کم توجهی ان رابرابرمنطقه تحت حفاظت میدانند ویا با وسواس بیمورد ان را با خط قرمز یکی میدانند . در صورتی که هردو مورد غیر علمی واتفاقاُ هردو مورد به یک اندازه موجب ریسک عفونت های بیمارستانی خواهند شد . بایستی کاملاُ توجه نمود که خط زرد در تالار اطاقهای عمل همان محلی است که بایستی لباس های مخصوص اطاق عمل را پوشید ( شال وگان و دمپاپی و کلاه ) . دراین منطقه کل وسایل وکارکنان وبیماران تحت کنترل قرار گرفته و کاملاُ بایستی تمیز وغیر الوده باشند ؛ لیکن این بدان معنی نیست که این منطقه ضد عفونی واستریل باشد . درطراحی ها , این منطقه را به صورت یک سالن اصلی مستطیل یا دایره شکل درنظر میگیرند که می تواند درب تمامی اطاقهای عمل واسکراب به داخل ان باز شو د . انبار های وسایل و تجهیزات ونیز انبارهای دارو های مصرفی همگی دراین منطقه قرار دارند .اطاق منشی واطاق گزارش نویسی پزشکان و بعضی مواقع اطاقهای شستشوی وسایل جراحی (واشینگ و پکینگ ست های جراحی ) نیز در این منطقه بایستی منظور گردند . اخرین محل تلاقی این منطقه بامنطقه سوم را ( یعنی به عبارتی دورترین محل از منطقه اول را ) بایستی برای محل سالن ریکاوری در نظر بگیریم .

 

3 – منطقه اصلی درتالار اطاقهای عمل : این منطقه را ناحیه سترون شده یا ناحیه ضدعفونی شده یا ناحیه خط قرمز میگویند ؛ همه چیز دراین منطقه بایستی ضد عفونی شده یا به عبارتی استریل شده باشد .کلیه اقلام , تجهیزات پزشکی وغیر پزشکی , پرسنل , بیماران , حتی سطوح دیوارها و کف وسقف , دراین منطقه حتی الامکان استریل شده وجود خواهند داشت . تک تک اطاق های عمل حتی الامکان دارای سیستم سیرکولاسیون هوا به صورت مستقل از دیگر فضاهای بیمارستان ومجهز به فیلتر های مختلف به خصوص < هپا > خواهند بود . در طراحی این فضا بیشترین نقش مربوط به امور تاسیساتی خواهد بود . الزامات تاسیساتی درکف ( مانند شبکه ارت زیر کفپوش ها , بعضی از اتلت های گازهای طبی از کف , شبکه برق مورد نیاز تخت جراحی از کف )و همچنین نیاز های تاسیساتی در بالای سقف کاذب (شبکه گازهای طبی , شبکه کانال های هدایت هوای سرمایش وگرمایش , شبکه برق روشناپی , شبکه برق مصارف تجهیزاتی , فضای مورد نیاز نصب پلیت چراغ سیالتیک , و . . ) اجبارآ ارتفاع این قسمت از بیمارستان را با دیگر نواحی بیمارستان متمایز میکند , به همین دلیل در جا نمایی داخلی در تالار اطاق های عمل , از همان ابتدای طراحی بایستی فضای منطقه اصلی ویا استریل را , در کل کار مشخص ومابقی قسمت های تالار اطا ق های عمل و بدون اغراق ,حتی مابقی بیمارستان را , بعد از تعیین تکلیف این منطقه , تکمیل و نهایی نمود . منطقه اصلی در تالار اطاق عمل بیمارستان ها میتواند خود یک سالن مستقل که درب تمامی اطاق های عمل به ان باز گردد باشد ویا اصلا سالن مجزایی در کار نبوده وتک تک اطاق های عمل به سالن منطقه داخلی ( بند 2 بالا ) وصل باشند ؛ دراینصورت صرفآ هر اطاق عمل یک خط قرمز خواهد داشت . ولی در هر حالتی خواه به صورت منطقه قرمز کلی ویا چند خط قرمز (البته کلی بهتر از چند منطقه ای میباشد ) در طراحی سیکل هوا , نبایستی فشار هوا بگونه ای باشد که امکان ورود هوا ی غیر استریل به داخل اطاق عمل وجود داشته باشد .

4 – منطقه خروج کارکثیف از تالار اطاقهای عمل : این منطقه را راهرو ان استریل ویا راهرو دفع هم میگویند . اصلی ترین نقش در کنترل الودگی محیط ویا کنترل عفونتهای بیمارستانی , را , در نحوه طراحی و از ان مهمتر چگونگی استفاده از این منطقه ,بایستی جستجو کرد . این منطقه بهتر است به صورت یک کمر بند تمام اطاق های عمل را در بر گرفته , تا بتوانند ابزار و وسایل ومواد استفاده شده ویا زاپد ونیز اقلام کثیف را , از این طریق از منطقه خط قرمز خارج نمایند . دراین صورت دیگر خط قرمز محل عبور اجسام ان استریل نخواهد بود

blogfa.com

انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۴

مشهد-خیابان شریعتی 66-پلاک24

لطفا درصورت بروز هر نوع مشکلی در خرید و یا دانلود از طریق فرم تماس با ما و یا با ایمیل civileng1366@yahoo.com و یا شماره تماس 09353753394 تماس حاصل فرمایید

فید خبر خوان    نقشه سایت    تماس با ما