مرجع فروش بیش از 6000 مقاله معتبر رشته عمران با تخفیف فوق العاده . توصیه میکنیم از محبوب ترین و پر فروشترین فایلها در پایین صفحه اصلی حتما دیدن فرمایید.

نظرسنجی سایت

به نظر شما توجه به کدام دسته از موارد زیر بیشتر میتواند به پر بار تر شدن سایت ما کمک کند؟

اشتراک در خبرنامه

جهت عضویت در خبرنامه لطفا ایمیل خود را ثبت نمائید

Captcha

آمار بازدید

  • بازدید امروز : 469
  • بازدید دیروز : 1007
  • بازدید کل : 3250715

پیوند ها

خانه های خورشیدی-کم هزینه


درحال حاضر بسیاری از خانه هایی که از انرژی خورشیدی استفاده می کنند وسائل خود را تلفیقی از انرژی سنتی و انرژی خورشیدی تهیه می کنند اما تا چندسال آینده انرژی خورشیدی به عنوان پاکترین انرژی دنیا به منبع گریزناپذیر انرژی تبدیل می شود.

خبرگزاری مهر: درحال حاضر بسیاری از خانه هایی که از انرژی خورشیدی استفاده می کنند وسائل خود را تلفیقی از انرژی سنتی و انرژی خورشیدی تهیه می کنند اما تا چندسال آینده انرژی خورشیدی به عنوان پاکترین انرژی دنیا به منبع گریزناپذیر انرژی تبدیل می شود.

وقتی اکثر مردم خانه های مجهز به انرژی خورشیدی را مدنظر قرار می دهند اکثرا تصور می کنند که این خانه ها کابینهای چوبی هستند که بدون انرژی برق و الکتریسیته به سر می برند. یا به صفحات بزرگ و زشتی روی سقف خانه ها و وسایل الکتریکی کم مصرف فکر می کنند و حتی برخی تصور می کنند که این ساکنان خانه ها بدون صفحات نمایش بزرگ و یخچال زندگی می کنند اما هیچ کدام از این تصاویر انعکاس دهنده قابلیتهای انرژی خورشیدی امروز نیست. امروز حتی می توان با اتکا به چنین انرژی در دورافتاده ترین روستاها مجهزترین خانه ها را داشت.

فناوری انرژی خورشیدی امروزه موثرتر و کم هزینه تر شده است. اما هنوز هم از نظر اقتصادی گرانقیمت تر از انرژی سنتی است اما در یک نقطه سرانجام هزینه های این دو جا به جا می شوند و انرژی خورشیدی به صرفه تر خواهد بود و در آن زمان است که این صنعت آماده می شود و تقاضا برای برخورداری از آن به شدت افزایش می یابد.


بسیاری از خانه های امروز با صفحات خورشیدی روی سقف ساخته می شوند، صفحاتی که نسبت به گذشته کمتر به چشم می خوردند، صفحات خورشیدی امروز می توانند انرژی بیشتری را منتقل کرده و فضای کمتری را اشغال کنند و در داخل فضای منزل نیز تمام ابزارهای الکترونیکی سنتی وجود دارد، برخی از صاحبان این خانه ها با تلفیق انرژی سنتی و انرژی خورشیدی می توانند به نحو چشمگیری از هزینه های مصرف برق خود بکاهند بدون اینکه مصرف وسائل خود را محدود کرده باشند. حتی این امکان وجود دارد که صاحبان خانه ها به قدر کافی انرژی خورشیدی تولید کنند که آن را به فروش برسانند.

کشورهایی که از خانه های خورشیدی بیشترین استفاده را می برند

نصب یک صفحه خورشیدی روی سقف خانه چندان هم هزینه بر نیست در ایالات متحده 15 ایالت از صندوق مزایای عمومی استفاده می کنند تا سوبسیدی برای برنامه انرژی قابل تجدید فراهم کنند و 24 ایالت دیگر قسمتی از هزینه های افرادی که این صفحات را سقف خانه های خود نصب می کنند، جبران می کند.

بسیاری از خانه های ایالت گجرات درهندوستان که از نظر اقتصادی و فرهنگی از بسیاری از ایالات این کشور عقب مانده است از انرژی خورشیدی برای روشنایی استفاده می کنند. این ایالت با داشتن 16 هزار خانه ای که از انرژی خورشیدی استفاده می کنند به عنوان قطب انرژی خورشید هندوستان لقب گرفته است.

دولت ژاپن پیشتر اعلام کرده بود که قصد دارد تا سال 2030 به عنوان بخشی از تلاشهای خود برای مبارزه با گرمایش زمین 30 درصد خانه های این کشور را به صفحات خورشیدی مجهز کند. مقامات این کشور همچنین اخیرا اعلام کرده اند که کمکهایی را در اختیار افرادی می گذارند که این صفحات را به منظور استفاده از انرژی خورشیدی روی خانه خود نصب کنند.


در بنگلادش انرژی خورشیدی روشنایی بیش از یک میلون خانه را در بخش روستایی تأمین می کند که این میزان نسبت به سال 2002 افزایش چشمگیری داشته است.

در ایران نیز محققان کشور اولین ساختمان خورشیدی مجهز به لامپهای خورشیدی، ایستگاه اکسیژن و سیستمهای گرمایشی و سرمایشی ویژه را ساخته اند. در ساختمان احداث شده سعی شده تا به جای ساخت سازه هایی که مرکز هزینه انرژی هستند، ساختمانهایی برای منبع تامین انرژی طراحی شود، از این رو در طراحی این ساختمان استفاده از نور به صورت موضعی، گرم کردن و سرد کردن ساختمان به صورت موضعی و تغییر رفتار مصرف کننده از جمله عناصر مهم در طراحی این ساختمان بوده است.

اما در این میان توجه به نکاتی چون چگونگی کارکرد صفحات خورشید، تأثیر این صفحات و میزان نور خورشید حائز اهمیت است.

صفحات خورشیدی چگونه کار می کنند؟

صفحات خورشیدی یا سیستمهای فتوولتائیک از طریق تبدیل نورخورشیدی به انرژی برق کارمی کنند، هرکدام از این صفحات از یک گروه از سلولهای خورشیدی که از مواد نیمه رسانه ساخته شده تشکیل شده است، سلولهای نور را به میزان قابل توجهی جذب می کنند. این صفحات در چند لایه ساخته می شود، اکثر صفحات یک لایه شفاف محافظ در قسمت فوقانی، چند لایه از سلولهای محافظ داشته و لایه تحتانی محافظ پلیمری آن است.


برای کمک به فرآیند جمع کردن نور خورشید لایه فوقانی از نظر الکتریکی منفی است و لایه تحتانی از نظر الکتریکی مثبت است. این امر موجب می شود که الکترونها در سلولهای سیلیکونی که خورشید به آنها می رسد انرژی را میان لایه ها منتقل کنند. پس از آن سلولها با عبور از اتصالات الکتریکی در لایه فوقانی نیروی الکتریکی تولید می کنند.

تأثیرگذاری صفحات خورشیدی

سیستمهای صفحه خورشیدی می تواند تحت شرایط ایده آل به قدری الکتریسیته تولید کند که هم انرژی روشنایی داخل خانه و هم لوازم الکتریکی داخل خانه فعال شده و از سوی دیگر سیستم گرمایشی و سرمایشی آن نیز از همین انرژی بهره ببرد. این درحالی است که میزان تأثیر گذاری صفحات خورشیدی به موقعیت خانه نیز بستگی دارد. صفحات خورشیدی باید در طرفی از خانه نصب شود که در معرض بیشترین میزان تابش باشد. در شرایط جوی جنوبی این صفحات رو به شمال و در آب و هوای شمالی این صفحات رو به جنوب ساخته می شود.

اگرچه موقعیت قرارگیری خانه به شکلی نباشد که شش ساعت در طول روز در معرض تابش خورشید قرار نداشته باشد، این خانه انرژی خورشیدی کافی نخواهد داشت. علاوه بر این، خورشید در برخی مناطق قویتر از مناطق دیگر است. برای مثال یک خانه در شهر ورمونت به تعداد صفحات خورشیدی بیشتری در مقایسه با یک خانه در نوادا یا آریزونا نیاز دارد.

تأثیرات منفی و مثبت انرژی خورشیدی در منازل

انرژی خورشیدی از این ظرفیت بالقوه برخوردار است تا شیوه گرفتن انرژی در جهان را متحول کند. برای مثال انرژی خورشیدی 260 کیلومتر مربع در جنوب غربی آمریکا می تواند برای تأمین انرژی کل این کشور کافی باشد. درحالی که انرژی خورشیدی در میان پاکترین اشکال انرژی محسوب می شود اما با این حال طرحهای توسعه مزارع تولید انرژی خورشید در مقیاسهای وسیع نگرانهایی را درباره تأثیرات بالقوه زیست محیطی برانگیخته است.


سوخت فسیلی منبع شماره یک انتشار دی اکسید کربن است. گاهی از انرژی خورشید به عنوان انتشار صفر یا شکل بدون انتشار انرژی یاد می کند و در حقیقت نیز انتشار گازهای گلخانه ای از انرژی خورشید قابل چشم پوشی است. این درحالی است که ساخت تأسیسات بزرگ تولید انرژی خورشید مستلزم انتشار گازهای گلخانه ای است.

تولید انرژی فرآیندی برای صرفه جویی در مصرف آب است. در آمریکا تولید انرِژی بیش از 40 درصد آب شیرین روزانه را مصرف می کند. سیستمهای فتوولتائیک خورشیدی به هیچگونه آبی برای تولید انرژی نیاز ندارند. برخی از سیستمهای حرارتی خورشیدی از آب استفاده می کنند اما از آن می توان دوباره استفاده کرد.

سیستم تولید انرژی اگر روی ساختارهای موجود یعنی روی سقف خانه ها یا دفاتر اداری قرار گیرد به میزان اندکی فضا نیاز دارد اما نیروگاه های تولید انرژی در میزان گسترده به زمینهای وسیعی نیاز دارند تا بتوان در مقیاس صنعتی و تجاری نیروی الکتریسیته تولید کرد که این امر نگرانهایی را درباره تأثیر بالقوه چنین پروژه هایی روی ساکنان طبیعی می گذارد. سازمان حفظ محیطی زیست آمریکا روی این پروژه کار می کند تا پروژه های این انرژی قابل تجدید را روی زمینهای آلوده و معادن بنا کند.

همچنین صفحات فتوولتائیک ممکن است دربرگیرنده مواد خطرناکی باشد که در صورت رسیدن آسیب به این صفحات آزاد می شوند.

انرژی خورشید برای تجهیزات زندگی

محصولات متنوعی خانگی که می توانند انژری خود را از خورشید تأمین کنند در اختیار افرادی قرار دارد که می خواهند مصرف خود را کاهش دهند. جایگزین وسائل خانه با نسخه های خورشیدی راهی برای درپیش گرفتن زندگی سبزی است که هم هزینه های الکتریسیته را کاهش می دهد و هم اثرات کربنی را به حداقل می رساند. ممکن است ابزارهای انرژی خورشیدی داخل خانه در مرحله خرید قیمتهایی بیشتر از همتایان برقی خود داشته باشند اما کاهش هزینه ها در آینده این هزینه ها را کاهش می دهد.


کارهای تزئیناتی بیرون منزل چون نورپردازی، استفاده از فواره و آب نما، استفاده از آبگرمکن داخل خانه و اجاقهای خورشیدی گزینه های مناسبی هستند که می توان انرژی مورد نیاز آنها را از خورشید تأمین کرد. اجاقهای خورشید گزینه های منحصر به فردی برای آشپزی است. این اجاق گاز را حتی می توان در داخل خانه با ابزارهای ساده ساخت و یا آن را از فروشندگان صنعتی خریداری کرد در هر صورت ایده اولیه این اجاق گاز ساده است، یک جعبه تیره رنگ که نور خورشید را جذب می کند، یک سرپوش شیشه ای که گرما را پخش می کند و صفحات پوشیده با فلز که نور خورشید را به سمت جعبه هدایت می کند. یک اجاق خورشیدی بدون نور مستقیم خورشید کار نمی کند اما می تواند غذا را با حرارت متوسط تا به بالا طبخ کند.

خانه های خورشیدی-کم هزینه
انتشار : ۱۴ مهر ۱۳۹۷

برچسب های مهم

خانه جنوبی بهتر است یا شمالی؟


خانه جنوبی بهتر است یا شمالی؟

اگر شهر مورد نظر ما بزرگ باشد , براي نورگيري بهتر جهت شمالي، جنوبي مناسب تراست و اين به عنوان يك امتياز محسوب مي‌شود ولي شناخت ويژگي‌هاي نورهاي جبهه‌هاي گوناگون مي‌تواند در تعيين جهت‌گيري، بسته به نظر طراحي تغيير كند و بهینه تر شود.

 نور جنوب در نيمكره شمالي زمين جهت اصلي نورگيري میباشد چونكه خورشيد براي اين قسمت همواره از طرف جنوب مي‌تابد، بنابراين انرژي گرمايي و نوراني زيادي دارد.

اين گزارش مي افزايد: نور شرق و غرب نورهايي هستند كه تنها ساعات محدودي از روز درك مي‌شوند. نور شرق به هنگام صبح با انرژي گرمايي كم و روشنايي متوسط بوده و نور غرب كه به اصطلاح نور تيزي است، چشم را اذيت مي‌كند.

براساس اين گزارش درباره نور شمال بايد گفت اين نور از انعكاس خورشيد روي سطوح ديگر درك مي‌شود زيرا هرگز خورشيد متمايل به شمال نمي‌شود و نوري انعكاسي است.

میتوان گفت:به این علت است که، انرژي نوراني و گرمايي متعادلي دارد. با اين تفاسير، براي مثال بهتر است آشپزخانه سمت نور شمال باشد،البته قرارگيري فضاها بر اين اساس حكم نيست بلكه پيشنهاد است و طراحي مي‌تواند به گونه‌اي باشد كه نور غرب نيز نوري مناسب باشد

خيلي از مشكلات بهداشتي از جمله بحث آلودگي صوتي بافت‌هاي مسكوني شهري ناشي از سياست‌هاي غلط شهرسازان و سازمان‌هاي شهري است.

اين گزارش مي افزايد : براي مثال، بزرگراه‌هاي شهري به ويژه در شهرهاي بزرگ نه خيابان هستند و نه بزرگراه. رعايت نکردن حريم ساخت حاشيه بزرگراه‌ها سبب مي‌شود تا آلودگي صوتي يكي از مشكلات خانه‌هاي مجاور باشد.

گفتني است خانه‌هاي مجاور فرودگاه‌ها، ترمينال‌هاو... آلودگي صوتي بالايي را متحمل مي‌شوند، صوت مزاحم از مواردي است كه به مرور تاثير خود را نشان مي‌دهد که سردرد‌هاي شديد و كم شدن قدرت شنوايي از آن جمله است.

بنابراين يک ساختمان از دو جنبه بايد مورد بررسي قرار گيرد ،جنبه اول بيشتر بحث پيشگيري است كه بايد پيش از ساخت لحاظ شود و جنبه دوم، جنبه معمارانه است كه بيشتر جنبه درماني دارد. استفاده از عايق صوتي مي‌تواند يكي از راه‌ها باشد. ايجاد صوت‌شكن و يا استفاده از ترفندهاي خاص طراحي نيز مي‌تواند مفيد باشد

براساس اين گزارش درجه حرارت مناسب براي آسايش ‌در منزل حدود 18 تا 25 درجه است كه به آن حد آسايش مي‌گوييم.

براي برآوردن حد آسايش ‌و شرايط مطبوع داخلي در ابتدا بايد سيستم گرمايشي و سرمايشي مناسب انتخاب شود كه اتفاقا طيف آنچنان گسترده‌اي هم براي منازل نيست، براي ساختمان‌هاي با ارتفاع محدود به ‌طور معمول سيستم گرمايشي شوفاژ و كولر براي تامين گرمايش و سرمايش انتخاب معمول است كه خالي از ايراد هم نيست.

 در ساختمان‌هاي بزرگ‌تر نوع سيستم به‌وسيله مهندسان مكانيك انتخاب و محاسبه مي‌شود.

گفتني است :علاوه بر اين، بايد در عايق بندي‌هاي حرارتي و رطوبتي و نيز درزبندي‌ها و استفاده از پنجره‌هاي دوجداره نيز دقت شود، خوشبختانه صدا و سيما در اين زمينه برنامه‌هاي خوبي تهيه كرده كه با وجود ايرادات موجود، در آموزش مردم موثر است

براساس اين گزارش :دفتر تدوين و ترويج مقررات ساختمان هم در مبحث نوزدهم سلسله مقررات ملي ساختمان در رابطه با صرفه‌جويي انرژي در ساختمان به تفصيل بحث كرده است. اين مقررات که اجراي آن الزامي است. عبارت است از

عايق‌كاري ديوارهاي خارجي ساختمان مانند عايق‌كاري ديوارهايي كه با محيط بيرون و يا فضاهايي كه از نظر دمايي كنترل نمي‌شوند نظير پيلوت

نصب پنجره‌هاي دوجداره با قاب‌هاي فلزي، چوبي و يا PVC استاندارد

عايق‌كاري كانال‌هاي هوا، لوله‌هاي تاسيسات و سيستم توليد آب‌گرم

نصب سيستم‌هاي كنترل‌كننده موضعي نظير شيرهاي ترموستاتيك روي رادياتورها

نصب سيستم‌هاي كنترل مركزي هوشمند و مجهز به سنسور اندازه‌گيري دماي هواي محيط

مزاياي اجراي اين مبحث در ساختمان عبارت است از

 

كمك به اقتصاد خانواده

افزايش رفاه نسبي در نتيجه مصرف صحيح انرژي

كمك به اقتصاد ملي

كاهش مصرف سوخت و در نتيجه كاهش آلودگي‌هاي ناشي از آن

امكان برقراري دماي ثابت در محيط

تنظيم دماي دلخواه در اتاق به منظور تامين شرايط آسايش

كاهش ظرفيت اوليه سيستم گرمايش و سرمايش تا 40 درصد

كاهش استهلاك سيستم گرمايش و سرمايش

توزيع متعادل حرارت و امكان برقراري دما‌هاي متفاوت در هر اتاق

حداقل 50 درصد كاهش مصرف سوخت و هزينه‌هاي مربوط

مراحل ارسال گزارش های 9 گانه و دریافت حق الزحمه مهندسین ناظر


مراحل ارسال گزارش های 9 گانه و دریافت حق الزحمه مهندسین ناظر:

لازم بذکر است گزارش زیر بر اساس قوانین و سامانه نظام مهندسی مشهد ارائه شده ولی بدلیل عمومیت مطالب , مطالعه آن برای تمامی مهندسین توصیه میشود.

جهت ارسال گزارش های نه گانه ناظرین هماهنگ کننده می بایست ابتدا از طریق سایت سازمان قسمت خدمات الکترونیک وارد سامانه مهندس شوند.

1) طبق بند 13-7-1 و 13-7-2 از فصل چهارم مبحث دوم مقررات ملی قبل از اسکن و ارسال مدارک از طریق سامانه، ناظرین هماهنگ کننده موظف اند گزارش ها و فرم های مربوطه را در هر یک از مراحل اجرایی ساختمان تکمیل نموده و به مهر و امضای سایر ناظرین برسانند. (چنانچه پروژه دارای مجری ذیصلاح و نقشه بردار باشد، می بایست مهر و امضای آنها در گزارش های مربوطه ثبت گردد.)

* نکته: گزارش شماره 2 ابتدا پس از امضای تمامی مهندسین ناظر و مجری پروژه می بایست به تأیید شهرداری منطقه رسیده سپس به سازمان تحویل شود و پس از ثبت آن در سازمان گزارش توسط ناظر همانگ کننده به مالک تحویل داده می شود. (دقت شود در نسخه جدید گزارش شماره 2 تأیید ناظرین تاسیسات هم الزامی است).

لازم به ذکر است گزارش شماره 2 به منزله اعلام شروع کار بوده و می بایست تا اتمام پروژه در کارگاه ساختمانی به همراه سایر مدارک لازم قرارداشته باشد.

2) پس از ورود به سامانه مهندس با کلیک کردن بر روی گزینه ثبت اسناد گزینه های 1- ارسال گزارش های نه گانه 2- ارسال فرم حق الزحمه 3- ارسال فرم عدم شروع عملیات اجرایی، رویت خواهد شد.

* جهت جداسازي كد نوسازي و شماره كلاسه از اسلش استفاده نماييد.
بطور مثال كد نوسازي: .../.../.../.../... و شماره كلاسه …/…/…. مي باشد
در ورود اطلاعات به خصوص كد نوسازي و شماره كلاسه بسيار دقت گردد؛ عواقب اشتباه در ورود اطلاعات بر عهده درخواست كننده مي باشد و سازمان هيچ گونه تعهدي درقبال ورود اطلاعات ثبت شده ندارد.
در ارسال گزارشات نه گانه و درخواست حق الزحمه مهندسين از فرمهاي مجزاي مربوط به همان نام استفاده نماييد.

* سامانه مهندس فقط برای ارسال گزارش های نه گانه و فرم حق الزحمه جهت ناظرین هماهنگ کننده می باشد.

* ارسال نامه و یا تصاویر مربوط به پروژه غیر قابل پیگیری می باشد لطفا از ارسال ان خودداری نمائید.

3) جهت آزاد سازی حق الزحمه سفت کاری گزارش های 1 تا 6 و جهت دریافت حق الزحمه بهره برداری گزارش های 7 تا 9 می بایست به سازمان ارسال شود.

* حق الزحمه مهندسین ناظر طی 3 مرحله آزاد سازی می شود.

70% مبلغ حق الزحمه پس از انجام مهر سبز (اخذ پروانه ساختمانی) و ارسال فرم های تعهدات ناظرین پروژه و صورت جلسه بازدید از زمین به مدیریت ارجاع کار (واقع در پیام 12 پلاک 20)، طی فرایند حدودا" 20 روزه واریز خواهد شد.

درصورتی که پس از گذشت یک ماه مالک موفق به دریافت پروانه ساختمانی نشود ناظر هماهنگ کننده می بایست با اعلام کتبی این مورد به مدیریت ارجاع کار واقع در خیابان پیام 12 پلاک 20، درخواست آزاد سازی 70% حق الزحمه را ارائه کند.

15% مبلغ حق الزحمه پس از نظارت بر اجرای سفت کاری و تکمیل و ارسال گزارش های 1 تا 6 به انضمام فرم آزاد سازی حق الزحمه سفت کاری از طریق سامانه مهندس آزاد خواهد شد. (تأیید گزارش شماره 6 حتی در صورت عدم شروع عملیات تأسیساتی الزامی می باشد).

15% مبلغ حق الزحمه پس از نظارت بر اجرای نازک کاری و ارسال گزارش های 7 تا 9 و فرم حق الزحمه بهره برداری از طریق سامانه مهندس آزاد خواهد شد.

* درصورتی که پروژه افزایش بنا نسبت به پروانه داشته باشد و مالک حق الزحمه مهندسین را به حساب سازمان واریز نموده باشد، این مبلغ با توجه به پیشرفت فیزیکی پروژه در مرحله سفت کاری یا بهره برداری پرداخت می گردد.

4) چنانچه عملیات ساختمانی در پروژه ای شروع نشده باشد (پس از گذشت 1 سال از تاریخ خروج ظرفیت ناظر برای ساختمان های گروه الف و ب، 5/1 سال برای گروه ج و 2 سال برای گروه د) ناظر هماهنگ کننده می تواند فرم حق الزحمه سفت کاری را از طریق سامانه جهت آزاد سازی آن ارسال نماید. این بازه های زمانی برای آزاد سازی حق الزحمه در مرحله بهره برداری دو برابر خواهد شد.

5) چنانچه پروژه در مرحله ای از کار متوقف شده باشد ناظر هماهنگ کننده می بایست با توجه به بند 4 گزارش های 9 گانه را تا مرحله ای که عملیات ساختمانی انجام شده ارسال نموده و در پایان فرم آزاد سازی حق الزحمه را جهت اقدام ارسال نمایند.

6) در پروژه های دارای تخلفات شهرسازی از قبیل پیشروی غیر مجاز یا افزایش طبقه و... ، ناظر معماری می بایست گزارش تخلفات را به شهرداری منطقه و سازمان نظام مهندسی ساختمان ارسال نماید و شماره نامه ثبت شهرداری را به اطلاع ناظر هماهنگ کننده جهت ثبت در فرم حق الزحمه برساند.

* جهت اطمینان از ارسال گزارش های نه گانه و فرم حق الزحمه از طریق سامانه مهندس به قسمت کارتابل گزینه نامه های ارسالی مراجعه نمایید.

* تأکید می شود ناظرین هماهنگ کننده پس از ارسال گزارش ها از طریق اتوماسیون جهت بررسی اقدامات انجام شده روی نامه، از گزینه سابقه جهت رؤیت وضعیت نهایی درخواست خود استفاده نمائید.

* ناظرین محترم پروژه جهت اطلاع از وضعیت پرداخت حق الزحمه خود فقط می توانند از طریق ناظر هماهنگ کننده پیگیری کنند. با دریافت شماره نامه حق الزحمه ( سفت کاری، بهره برداری) از ناظر هماهنگ کننده و اعلام آن به سازمان می توانید از زمان آزاد سازی حق الزحمه خود مطلع شوید. این مورد با کد نوسازی قابل پیگیری نمی باشد.

* نکته مهم: تایید گزارشهای نه گانه صرفا جهت اعلام مرحله كاري پروژه به سازمان مي باشد لذا وجود نواقص فني واجرايي مانع از امضا وتاييد گزارش هاي نه گانه نمي شود نواقص اجرايي مي بايست طي نامه اي جداگانه به مراجع ذيصلاح اعلام گردد

 

انتشار : ۲ خرداد ۱۳۹۷

برچسب های مهم

مهندس موفق کیست؟


خصوصیات یک مهندس موفق

همگی شاغلین در محیط های مهندسی، بر عدم همکاری لازم فعالین در این رشته واقف بوده و همچنان، شاهد تلاش های ناچیزی در زمینه ارائه نکات و تجربیات به مهندسین تازه کار هستیم. سیستم شبه مدون نظام مهندسی ساختمان، فقط برای بخش های ساختمان های مسکونی، تجاری و اداری کاربرد داشته و گستره وسیع مهندسی عمران را در بر نمی گیرد. همچنین فارغ از نبود نظم و مساوات صحیح در نظام مهندسی، عملا هیچ گونه سیستم آموزش و انتقال تجربه حین فعالیت تعریف نشده و فقط به کلاس هایی فرمالیته جهت ارتقا پایه مهندسی اکتفا گردیده است. در نگاه کلی تر و گذشته از بخش نظام مهندسی ساختمان، متاسفانه در کلیه بخش های کارفرمایی، پیمانکاران و خصوصا مهندسین مشاور نیز، نبود چارچوبی جهت آموزش و انتقال تجربیات به چشم می خورد. از این رو، نوشته ذیل با هدف ارائه تجربیات و نکاتی مقدماتی بصورت ویژه برای مهندسین عمران و البته پرکاربرد برای کلیه مهندسین و فعالان جامعه مهندسی شامل مهندسین معماری، برق و مکانیک، تهیه و بصورت اختصاصی در وب سایت شخصی مهندس مسعود علامه منتشر می گردد. مانند رسم همیشه این وب سایت، هرگونه انتشار غیرتجاری این مطلب در محیط مجازی با ذکر لینک و درج منبع، کاملا مجاز و مورد توصیه است.

پوشش و بهداشت

پوشش و لباس هر فرد نشانگر تفکر و البته درک و برداشت شخصی او از محیط اطرافش است. اگر مدیر هستید، خودتان بهتر می دانید چه کنید. اما به عنوان چند پیشنهاد، اگر کار دفتری دارید و مثلا در دفتر فنی مشغول هستید، لباسی آراسته و با طیف رنگی روشن و شاد بپوشید. اگر در محیط ساخت و ساز هستید، لباسی راحت، تمیز و دارای رنگ هایی پخته و یک دست بپوشید. آراستگی و تمیز بودن لباس ها و پایبندی به قوانین ایمنی و پوشش کارگاهی مهم ترین اصل پوشش مناسب هستند. جویدن آدامس، بوی دهان یا عرق، دندان هایی مسواک نزده، دکمه یا زیپ باز، پوست و موی چرب و مواردی از این دست، موارد ایده آل یک مهندس عمران موفق نخواهند بود.

ورزش و بدن سالم

یک مهندس عمران موفق، به سلامت بدن خود اهمیت می دهد. به یاد داشته باشید، سلامتی و آمادگی جسمانی دو اصل بسیار مهم برای ورود و بقا در رشته مهندسی عمران هستند. همچنین پرداختن به رشته ای ورزشی، علاوه بر شادابی و تقویت جسمی و فکری، باعث ایجاد رابطه های کلامی در مورد آن ورزش و متعاقب آن یافتن دوستان و همکارانی صمیمی با علاقه ای مشترک نیز می گردد.

زبان بدن

نحوه گام برداشتن، نشستن روی مبل و صندلی، سوار و پیاده شدن از اتومبیل، نگاه به دیگران و ارتباط بصری، نمایش زیورآلات، در دست گرفتن قلم، سلام کردن، گرفتن یا دادن کلید، سکه و اشیا ریز به همکار با جنسیت دیگر، غذا خوردن و نوشیدن. همه این موارد را یک به یک در ذهن خود مرور کنید. آیا تابحال به طرز انجام این موارد فکر نموده اید ؟ علی رغم وجود نکات و تکنیک های بسیار جهت انجام صحیح این موارد، پیشنهاد می دهم در این مورد با نکته سنجی و خود شناسی به رفتار و زبان بدن خود فکر نموده و بهترین رویه را پیش بگیرید.

تعهد و وظیفه شناسی

نسبت به کاری که می کنید کاملا متعهد باشید. مسئولیت خود را بشناسید و به تمامی جوانب اخلاقی و حقوقی آن آگاه شوید. پاسخگویی و پذیرفتن اشتباهات احتمالی بخشی از زندگی حرفه ای یک مهندس موفق است. شرح وظیفه خود را همیشه بیاد داشته باشید و آن را لطف در حق دیگران ندانید.

زمان شناسی

رعایت خطوط قرمز زمانی و تلاش برای ارائه خدمات پیش از موعد نهایی دو خصیصه مهم در شناسایی یک مهندس عمران موفق هستند. همیشه زمان کافی برای پروژه های خود در نظر بگیرید. جاه طلبی در اعلام و تعیین زمان برای ارائه خدمات، اغلب موجب بی اعتباری شما خواهد شد. اگر در تعیین زمان مناسب دچار مشکل هستید، به صراحت اعلام کنید و قول ندهید. فراموش نکنید رعایت زمان حضور و خروج از محل کار نیز تاثیر بسزایی در دید همکاران و مدیران شما دارد.

رازداری

رازداری توانایی بزرگیست. دوست صمیمی، همکار چندین ساله و مواردی از این دست نیز، گزینه های مناسبی جهت بازگو نمودن و اشتراک مطلب سری شنیده شده نیستند. در بسیاری از موارد در پروژه های مهندسی، خیلی موارد صحیحی که اطلاع از آنها هیچ ارتباطی به ما ندارد یا حتی شایعاتی مبهم که درستی یا نادرستی آنها مورد سوال است به سرعت پخش می شوند. سعی کنید جزئی از پروسه پخش اطلاعات نباشید. همیشه به خود یادآوری کنید، ارزش یک راز به خصوصی بودن آن است.

غیبت

اگر مدت زیادی از پیوستن شما به جرگه مهندسین نمی گذرد، شاید بسادگی باور نکنید که بین مهندسین و فعالان جامعه مهندسی، بیش از جلسه مهمانی خانم های محل غیبت می شود. متاسفانه این واقعیتی تلخ است که اصلاح آن به مواردی بنیادین وابسته است که در این نوشته نمی گنجد. در صورتی شنونده غیبت بودید، در اولین فرصت گفتگو و محل را بصورت مناسب ترک نمایید. تایید یا عدم تایید شما بر غیبت ذکر شده، شروع زنجیره ای از غیبت های دیگر خواهد بود. در ضمن، در غیبت های خانم های محل، پول و پروژه خیرات نمی کنند ولی در شرکت و کارگاه، موقعیت شغلی، پول و امتیازات فراوان بسادگی دستخوش تغییر می گردد. حتی اگر فردی دارای نکات منفی زیادیست، همیشه هنگام یاد از او در جمع همکاران، به معدود نکات مثبت وی اشاره کنید. در ضمن، حواستان را به دام های بدگویی و غیبت از دیگران که بعضی همکاران ترتیب می دهند بدهید.

هدیه دادن

گاهی بسته به شرایط، هدیه دادن راهی موثر در نشان دادن حسن نظر شما نسبت به دیگران است. خنده ای صمیمی، نگاهی مثبت و یا چند شکلات در جیب برای چند تن از کارگران تاثیری فوق العاده در روابط و جایگاه شما در محیط کار خواهد داشت. گاه، هدیه ای کوچک مثل مهمان نمودن همکاران به صرف بستنی در محیط کار و بدون هیچ دلیل خاصی، فضایی صمیمی و دوستانه را ایجاد می کند که به یقین، شما ستاره جمع خواهید بود. تهیه و هدیه یک CD آموزشی برای مدیری علاقمند به آن مبحث و مواردی از این دست، منجر به گسترش همه جانبه روابط کاری و فرصت های همکاری در آینده می گردد.

اطلاعات عمومی

پر واضح است که داشتن اطلاعات عمومی زیاد، تاثیر زیادی بر شناخت دیگران از شخصیت شما خواهد داشت. طی صحبت های کاری، دوستانه و حتی در مکان های غیرکاری، گاهی پاسخ به سوالی خاص از فردی، شما را برای همیشه در حافظه آن فرد ثبت می نماید. گاهی نیز ورود شما به مکالمه ای بین چند نفر، بواسطه اطلاعات عمومی خاصی که دارید منجر به دوستی و رد و بدل کردن شماره تماس شما خواهد شد. همچنین همیشه سعی کنید اطلاعات عمومی خود را راجع به مکان و شهر پروژه ای که در آن مشغول به کار هستید بالا ببرید. این اطلاعات شامل زبان و گویش، جمعیت، جغرافیا، تاریخ و مواردی از این دست می باشد.

سخت گیر بودن

سخت گیر بودن فقط به معنای سخت گیری و الزام دیگران به قوانین نیست. بخشی عمده ای از سخت گیر بودن در زندگی و بطور خاص در شغل های مهندسی، به خود شخص مربوط می شود. همیشه به تمام نکات، قوانین و روابطی که به آنها معتقدید پایبند بمانید. سعی کنید هیچ گاه بدون دلیل موجه از رعایت قانون و وظیفه ای سر باز نزنید. حتی در این مواقع سعی کنید دلیلی برای همان دلیل موجه پیدا کنید. گاهی ضروریست تصمیمات خود را در ذهنتان نفی کنید. یعنی فرض را بر اشتباه بودن تصور و تصمیمات خود گذاشته و از زوایه ای دیگر به آنها بنگرید. سخت گیر بودن بر خود و دیگران در روابط کاری، قوانین و نکات مهندسی، موارد اخلاقی و مواردی از این دست، راه را برای موفقیت شما هموار می نماید.

شغل دوم

اگر بصورت همزمان دو شغل دارید یا خارج از ساعات کاری، فعالیت هایی تجاری و اقتصادی صورت می دهید. بهتر است در مورد بازگو نمودن این موارد در محیط کار و در حضور همکاران خودداری گردد. حتی تماس های فعالیت های تجاری متفرقه را در حضور همکاران خود پاسخ ندهید. عموما هیچ دلیلی برای آگاهی سایرین از طرق دیگر کسب درآمد شما وجود ندارد. در نظر داشته باشید، با اطلاع دیگران از چنین مواردی، ممکن است درآمدهای شما، میزان و کیفیت زمانی که در محیط کار سپری می کنید، روابط کاری که دارید و تماس هایتان، همگی مورد ابهام و شبه واقع شوند.

صراحت

صراحت در کلام؛ باید قبول داشت که بسیاری از ما در جامعه مهندسی قربانی عدم صراحت خود در محیط های کاری شده ایم. نیازهای خود و پروژه، وضعیت و شرایط حقیقی پیشرفت کار و بیان مشکلات و ایرادات در طرح ها، نقشه ها و عملیات اجرایی از پیش نیاز های اولیه موفقیت در رشته مهندسی ست. قبل از اتخاذ موضعی خاص در موردی مشخص، ابتدا دلایل و رفرنس های معتبر را یافته و سپس با اتکا و استناد بر آنها، صریحا اعلام نظر کنید. هرچند توصیه می گردد در صورتیکه مخاطب پیمانکار است، او را به عواقب اعمال خود آگاه ساخته و اگر مخاطب فردی مسئول در حیطه کاری شماست، صریحا مشکل یا وضعیت موجود را گزارش و خواستار تصمیم گیری و صلاحدید ایشان باشید.

صبر، سکوت و کم گویی

چه در زندگی روزمره و چه در پروژه های عمرانی و مهندسی، کم گویی بسیار پسندیده و مورد توصیه است. در محیط کار مهندسی، گاهی سخن گفتن بیش از حد و اضافه گویی به ارائه اطلاعاتی اشتباه و یا نامربوط به موضوع منجر می گردد. همچنین در مواجه با مدیران و مسئولین بهتر است اصل مطلب را بصورت شفاهی یا کتبی بصورت گزیده و خلاصه بیان نمایید. پرداختن به حواشی و یا حتی ذکر داستان، خاطره و لطیفه حین صحبت های کاری با مسئولین پروژه چندان صحیح نیست. گزیده گویی و آرامش در بیان عبارات، مفهوم را بسیار ساده و سریع منتقل می نماید. همچنین گاهی بصورت مستقیم یا غیرمستقیم مخاطب موضوعی می شویم که ناراحت و دلسرد کننده است. صبر، سکوت و ادامه تلاش برای رسیدن به بهترین نتیجه طراحی یا اجرایی در این مواقع گزینه انتخابی یک مهندس موفق است. به یاد داشته باشید حتی انبوهی از مسئولین و مدیران نیز مخاطب برخورد و حتی جریمه به حق یا ناحق دیگران قرار می گیرند. کنترل شخصی و مواجه غیراحساسی معمولا بهترین گزینه ها را برای شما به ارمغان خواهد آورد.

کار گروهی

کلیه پروژه های عمرانی، نیازمند تخصص های مختلف و نظراتی گوناگون جهت انتخاب بهترین گزینه ها و پیشبرد کار بصورت بهینه می باشند. در این بین، توانایی همکاری مستمر و مفید با سایر همکاران، استفاده از نظرات دیگران و رعایت تقدم و تأخر در انجام وظایف هر فرد در گروه کاری، بهره وری و کارایی را بصورتی فزاینده افزایش داده و ضمن حفظ استانداردهای لازم موجب صرفه جویی در زمان و هزینه خواهد شد. شناخت صحیح موقعیت میان همکاران و همکاری صمیمانه با آنها در راستای پیشبرد اهداف پروژه، همیشه سرلوحه افکار یک مهندس موفق است.

خلاقیت

اگر اندک زمانی پای صحبت مهندسین باتجربه نشسته باشید، احتمالا خاطراتی حاوی خلاقیت و نوآوری های دوران کاری ایشان و همکارانشان را شنیده اید. همیشه و در هر شرایطی نوآوری را جزئی از گزینه های موجود بدانید. در بسیاری از موارد و تجربیات مهندسین خلاق در پروژه های مختلف، هزینه و زمان به میزان قابل توجهی کاهش یافته و کیفیت مناسب نیز حاصل گردیده است. البته خلاقیت فقط محدود به امور فنی نیست و می توان با دیدی متفاوت، دفتری با چیدمانی کاربردی و زیبا برای خود تهیه نمود. همچنین با طراحی خلاقانه فرم های مورد نیاز کارگاه نیز می توان به مقدار متنابهی از حجم کاغذ های مورد نیاز برای چاپ صرفه جویی نمود.

زبان خارجی

بی شک یکی از مهم ترین ویژگی های یک مهندس موفق، توانایی او در استفاده از زبان های خارجیست. در این میان، زبان انگلیسی به علت گستردگی و محبوبیت جهانی از جایگاهی ویژه برخوردار است. با یادگیری و تسلط بر زبان های خارجی، دنیایی از اطلاعات و علوم مختلف به روی شما گشوده خواهد شد. در پروژه های بزرگ و خاص، عملا هیچ اطلاعاتی به زبان فارسی در مورد بسیاری از فناوری های مورد استفاده موجود نیست. در بسیاری از این پروژه ها، گزارش ها، اجازه کار و دستورکارها و حتی مکاتبات به زبان انگلیسی تهیه می شود. همچنین، تمامی نرم افزارهای پرکاربرد مهندسی و راهنمای استفاده از آنها به زبان انگلیسی هستند. امکان ارتباط با کارکنان شرکت های خارجی در پروژه های بزرگ درون کشور و یا امکان اشتغال در پروژه های شرکت های ایرانی یا خارجی در آن سوی مرزها نیز از مزایای فراگیری زبان های خارجی هستند.

مستند سازی

همه موضوعات مرتبط به کار را مکتوب نمایید. اگر درخواستی دارید، اگر می خواهید موضوعی را به اطلاع کسی برسانید، اگر با موضوعی مخالف یا موافقید، اگر توضیحی را در مورد کاری لازم می دانید و مواردی از این دست؛ بصورت مکتوب و رسمی نیت خود را انتقال دهید. اثبات وقوع و وجود موضوعات شفاهی حتی در حضور چندین نفر از همکاران یا خود فرد مسئولی که در آینده احتمالی شما را بازخواست می کند، راه به هیچ جایی نخواهد برد.

اصول نامه نگاری

گذشته از روابط شفاهی، روابط مکتوب برای مدتی طولانی باقی می مانند. علاوه بر این، با توجه به سندیت و وجاهت قانونی نامه، نگارش جز به جز آن از اهمیتی ویژه برخوردار است. استفاده از واژگانی غیرمعمول مانند واژگان فارسی قدیمی و غیرمتعارف، تلفظ مکتوب لغات خارجی، عبارات عامیانه، بیش از حد بلند یا کوتاه بودن نامه، تملق یا غرور بیجا و مورادی از این دست منجر به کاهش ارزش و افت جایگاه شما خواهد شد.

لیست کارها

تهیه لیست کارهای روزانه، اثری بی نظیر در کارایی و استفاده مفید زمان شما خواهد داشت. لیست هر روز را از شب قبل تهیه و طی روز، موارد صورت گرفته را خط بزنید. تمام تلاش خود را برای انجام کارهای تعیین شده متمرکز کنید و غیر از موارد خاص و اضطراری، به امور دیگر نپردازید. برای هر مورد، محدوده زمانی خاصی مثلا صبح زود، قبل از ظهر و یا شب را مشخص نموده و در صورت لزوم ساعت دقیق را نیز کنار آن یادداشت کنید. فعالیت های مربوط به هم را با شماره های ۱ و ۲ که دور آنها دایره ای کشیده اید مشخص نمایید. علی رغم پیشرفت برنامه های الکترونیکی، نگارنده طبق تجربه لیست های کاغذی یا استفاده توأم را توصیه می نماید. در صورتی که فعالیتی در لیست بصورت ناتمام باقی ماند، در صورت امکان آن فعالیت را با ذکر دلیل در لیست فردا یادداشت نمایید.

اکسل، ورد و فرم ها

یادگیری پیشرفته برنامه اکسل Excel یکی از کلید های موفقیت برای تمامی مهندسین عمران است. محاسبه مقادیر کار و هزینه، روابط پیچیده و تکراری و تهیه گزارش، فرم و جداول اختصاصی در کمترین زمان ممکن از مزایای استفاده از اکسل برای یک مهندس عمران هستند. یک مهندس عمران موفق، اکسل را دوست خود می داند و عمده فعالیت های محاسباتی روزانه خود را در اکسل صورت می دهد. یادگیری صحیح و کامل برنامه ورد office word نیز، مبنایی مناسب جهت نگارش مکاتبات را فراهم می آورد. همیشه سعی در یادگیری تکنیک های جدید word و excel داشته باشید.

ضوابط و آیین نامه ها

با مطالعه روزمره ضوابط فنی و آیین نامه های مهندسی منتشر شده توسط مراجع ذیصلاح، همواره دانش و اطلاع خود را از حیطه کاری خود بالا ببرید. با تسلط بر آیین نامه ها و نشریات تخصصی، علاوه بر آشنایی با تغیرات علم و فناوری مورد نظر، جزئیات پروژه های جدید را مطابق با آنان کنترل کنید. با تسلط کافی، همیشه می توان بصورت مستند و با ارائه نشانی دقیق، از گفته ها و تصمیمات خود دفاع نمود.

نرم افزارهای تخصصی

یک مهندس عمران موفق علاوه بر تسلط به نرم افزارهای عمومی مانند ورد و اکسل، به نرم افزارهای تخصصی گرایش مورد علاقه اش نیز تسلط کافی را داشته و با نکات و تکنیک های استفاده از آنها بخوبی آشناست. نرم افزارهای تخصصی به دو دسته نرم افزارهای ترسیم و تجسمی مانند AutoCAD و ۳D MAX و نرم افزارهای طراحی و تحلیلی مانند ETABS و SAP تقسیم بندی می شوند. گستره نرم افزارهای تخصصی بسیار وسیع است پس توصیه می گردد تعداد محدودی نرم افزار مربوط به گرایش و علاقه خود را که مکمل یکدیگر هستند انتخاب و بصورت کامل بر آنها تسلط پیدا کنید. فراموش نکنید هر نرم افزار تخصصی، دستگاه خودپردازی با استعدادی بی نظیر است.

نقشه خوانی

در تمامی رشته و گرایش های مهندسی، استفاده از نقشه های مختلف کاربردی بنیادین دارد. عمده سازه های سیویل، تجهیزات مکانیکال و کابل و دستگاه های الکتریکال دارای نقشه هایی بسیار پیچیده بوده که در اولین نگاه، مهندسین تازه کار را به وحشت می اندازد. درج مشخصات و نام گذاری قسمت های مختلف نقشه بصورت اختصاری و به زبان انگلیسی در پروژه های بزرگ، مشکل را حادتر می نماید. از این روی، پیشنهاد می گردد علاوه بر مطالعه و تمرین نقشه خوانی بصورت شخصی، از مهندسین با تجربه و پا به سن گذاشته پروژه درخواست راهنمایی نموده و تمامی نکات و ریزه کاری ها را در دفترچه ای ویژه یادداشت نمایید. همچنین، سعی کنید مشخصات و نمادهای اصلی نقشه های مکانیکال و الکتریکال را نیز فرا بگیرید.

امور قرارداد

گذشته از نشریات و آیین نامه فنی و تخصصی، فراگیری امور پیمان و قرارداد برای هر مهندس موفقی یک اصل مهم است. به یاد داشته باشید با استفاده از اطلاعات ضوابط و امور فنی، پروسه عملیات اجرایی را بصورت استاندارد پیش می برید و با استفاده از اطلاعات امور پیمان و قرارداد، پروسه دریافت یا پرداخت پول را. نمی توان ارزش کیفیت اجرا را با پول سنجید، ولی دقت در صحت و ریزبینی در پرداخت و دریافت پول در پروژه های عمرانی، ضامن بقای فعالان در این وادی بلا زده است. سعی کنید به تمامی نکات ریز و درشت معاملات و قراردادهای عمرانی مسلط گشته و بصورت منظم با طرح مثال هایی خود را بروز نگه دارید. تهیه اسناد مناقصات، ارزیابی پیمانکاران، تهیه برآورد قیمت، ارائه پیشنهاد قیمت، تضمین های مالی، تمدید و تعلیق پیمان، ردیف های ستاره دار، قیمت های جدید، آنالیز بها، تعدیل، افزایش و کاهش پیمان، تاخیرات و ادعا، تهیه و بررسی صورت جلسات و صورت وضعیت و بسیاری موارد از این دست را با توجه به حیطه کاری خود فرا گرفته و به آن مسلط گردید.

شناخت مصالح و تجهیزات

یکی از پیش نیازهای مهم موفقیت در تمامی رشته های مهندسی، شناخت مصالح و تجهیزات مورد استفاده در آن رشته است. یک مهندس موفق، درک مناسبی از ویژگی ها و تنوع مصالح و تجهیزات مربوط به هر پروژه داشته و کاربری، دوام، هزینه، سود و معایب و همینطور آزمایش های مربوط به آنها را می شناسد. توانایی تمییز، تشخیص و طبقه بندی مصالح و آزمایشات استاندارد مربوطه و شناخت دستگاه ها و ابزار و تجهیزاتی که برای این مصالح مورد نیاز است را با مطالعه نشریات و ضوابط مرتبط در خود تقویت نموده و همیشه در این زمینه به روز باشید. مصالح، دستگاه ها و فناوری های جدید بصورت روزانه به بازار معرفی و سریعا تجاری سازی می گردند. آشنایی با این موارد، در هزینه و زمان پروژه صرفه جویی بسیاری خواهد داشت.

مفاهیم ریاضی

در محیط مهندسی و پروژه های عمرانی، گاهی آنقدر که پاسخگویی سریع به حاصلضرب ۰.۱۵ در ۶۲۰ یا مفاهیم اولیه ریاضی مشابه در یک جلسه در ذهن مدیران اثر دارد، طراحی و اجرای کامل یک پروژه اثر نخواهد داشت. البته حالت معکوس این ماجرا نیز وجود دارد. گذشته از این، سعی کنید تکنیک های محاسبات سریع و صحیح ضرب و تقسیم، توان، جذر، زاویه ها، حجم و مساحت، مرکز ثقل، وزن مخصوص، تبدیل واحدها و مواردی از این دست را بخوبی یاد بگیرید.

اصطلاحات

در پروژه های مهندسی، همیشه با اصطلاحاتی روبرو می شوید که برای شما جدید هستند. اگر اصطلاح و عبارتی را شنیده اید ولی معنی درست آن را نمی دانید، با حفظ اعتماد به نفس جواب یا موضع گیری را به تاخیر انداخته و بسادگی با استفاده از گوگل، عبارت مورد نظر را جستجو نمایید. بطور کلی، سعی کنید با اصطلاحات کارگاهی که کارگران به کار می برند آشنا شوید. البته لزوما هر اصطلاحی که در کارگاه به کار می رود صحیح نیست. پس بدون اطمینان قبلی آن را تکرار نکنید. بسیاری از اصطلاحات معمول، ترجمه یا قرائت هایی نادرست از واژگان مربوط یا نامربوط فرانسوی و انگلیسی هستند. یک مهندس موفق با تمامی این عبارات آشنا شده و موارد صحیح را در پروژه استفاده و ترویج می نماید. در صورت شنیدن عبارتی اشتباه از سوی مدیران، بدون اشاره به آن، طی روزهای بعد واژه صحیح را در موقعیتی مناسب بازگو کنید.

کارت ویزیت

درست است؛ با وجود اینترنت فراگیر و سیستم های ارتباطی جدید از طریق دستگاه های همراه، نیاز چندانی به کارت هایی حاوی شماره تماس و مشخصات حس نمی گردد ولی در دنیای مهندسی، وجود یک کارت شخصی ساده با طراحی مینیمال که اطلاعات حداکثری نام و نام خانوادگی، شماره تماس، ایمیل و وب سایت شما را نمایش دهد، بسیار ضروریست. پیشنهاد می گردد اطلاعات دیگری مانند نام شرکت یا سمت و نوع خدماتی که ارائه می شود بر روی کارت درج نگردد تا کارت شما در موقعیت و زمان های مختلف کارایی خود را حفظ نماید.

شماره تماس

اینکه شماره تماس شما متعلق به چه اپراتور و چه استانی ست چندان مهم نیست. حتی شاید با وجود ذخیره نام در تلفن همراه، شماره نیز در دید بعضی از مهندسین چندان پر اهمیت جلوه نکند. اما بد نیست به خاطر داشته باشید شماره ای رند یا دارای نظمی خاص، ظرافت فکر و دقت نظر شما را نزد سایر همکاران بازگو می نماید. همچنین چنین شماره هایی بسادگی در ذهن دیگران ثبت شده و دسترسی به شما را ساده تر می نماید. توصیه می گردد یک شماره جهت تماس های کاری و یک شماره جهت تماس های شخصی به همراه داشته باشید.

وب سایت و ایمیل

در صورت امکان، وب سایت شخصی خود را هرچند ساده و استاتیک راه اندازی کنید. این وب سایت بطور خلاصه، معرف شخصیت، قابلیت ها و تجربه های علمی و شغلی شماست. اگر وقت کافی برای بروزرسانی یا بهردلیل علاقه ای به انتشار مطلب ندارید، می توانید وب سایتی بسیار ساده و کاربردی و با طراحی مینیمال راه اندازی و مشخصات خود را در آن درج نمایید. در صورت علاقه، پیشنهاد می شود وب سایتی پویا و گسترده را با استفاده از سیستم های مدیریت محتوای شناخته شده مانند وردپرس و جوملا راه اندازی و بصورت منظم آن را بروزرسانی کنید. بدین صورت با درج مطالب تخصصی، طی مدت زمانی اندک نام، پیشینه و خدمات شما در صفحه اول گوگل قرار خواهد گرفت. برای ایجاد پست الکترونیک (ایمیل) پیشنهاد می گردد علاوه بر ایمیل ساخته شده با نام وب سایت، از سرویس های رایگان و کاربردی مانند جی میل که امکان استفاده در اوت لوک (outlook) را نیز دارند، استفاده گردد. در بخش تنظیمات ایمیل، امضایی مناسب حاوی نام، سمت فعلی و راه های تماس درج نمایید. همچنین، امکان پاسخگویی خودکار به ایمیل های رسیده را با تهیه متنی خلاصه و شیوا فعال کنید.

مهندس موفق کیست؟
انتشار : ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۶

آیا کارفرما می تواند کارگر را اخراج کند؟


پاسخ:

در ماده 21 به بعد قانون کار، موارد خاتمه قراردادکار آمده است که اخراج کارگر توسط کارفرما نیز در زمره این موارد است. به موجب ماده 27 قانون کار در صورتی که کارگر در انجام وظایف محوله قصور ورزد و یا آیین نامه های انضباطی کارگاه را پس از تذکرات کتبی نقض نماید، کارفرما می تواند پس از کسب نظر مثبت شورای اسلامی کار، کارگر را اخراج نماید. البته در صورت عدم توافق، نظر هیئت تشخیص و حل اختلاف لازم الاتباع خواهد بود. گفتنی است که اخراج کارگر، مطالبات و حق سنوات وی را از بین نمی برد. هم چنین از مفهوم مخالف ماده 17 قانون کار مستفاد می شود که در صورت محکومیت کارگر و توقیف ایشان، اخراج وی موجه خواهد بود. لازم به ذکر است که ماده 17 به صورت عام و مبهم وضع شده و می تواند منجر به اجحاف در حق کارگر شود.

انتشار : ۲۵ فروردین ۱۳۹۶

همه آنچه درباره آزمونهای نظام مهندسی باید بدانید


همه آنچه درباره آزمونهای نظام مهندسی باید بدانید

آزمونهای نظام مهندسی یکی از پر جمعیت ترین آزمونهای سراسر کشور است و متعاقباً می تواند یکی از مهم ترین مراحل زندگی یک مهندس باشد. قبولی و موفقیت در این آزمون می تواند برگ برنده ای برای هر مهندس باشد و پر واضح است که هدف و آرزوی بسیاری از مهندسین کشور ، عضویت و داشتن پروانه اشتغال بکار مهندسی از سازمان نظام مهندسی کشور است.

همانطور که از اسم این صفحه مشخص است هدف این بوده که شما مهندسین گرامی را با آزمونهای نظام مهندسی آشنا کنیم و بدین ترتیب اولین مرجعی باشیم که بطور رایگان جواب سوالات متداول و رایج مربوط به این آزمونها را به شما ارائه دهیم.

آشنایی با سازمان نظام مهندسی

حتماً نام سازمان نظام مهندسی ساختمان را شنیده اید.مهندسین ۷ رشته عمران،معماری،برق،مکانیک،نقشه برداری،شهرسازی و ترافیک بعد از فارغ التحصیلی و اخذ مدرک لیسانس یا بالاتر میتوانند در این سازمان که در تمامی مراکز استان و شهرستانهای پر جمعیت شعبه و نمایندگی دارد عضو شوند و با این عضویت می توانند از تسهیلات و امکاناتی که سازمان هر استان برای اعضای خود در نظر گرفته اند استفاده کنند.

ثبت نام و عضویت در سازمان نظام مهندسی

ممکن است روند ثبت نام و عضویت در نظام مهندسی هر شهر با شهر دیگر متفاوت باشد ولی فرم کلی بدین شرح است:

شما می توانید بعد از اتمام دوران دانشگاهی و با ارائه مدرک اصل یا گواهینامه پایان تحصیلی خود به سازمان نظام مهندسی برگه درخواست عضویت در سازمان را تحویل بگیرید.

توضیح: سازمانهای نظام مهندسی در بعضی از شهرها با مدرک موقت هم درخواست عضویت شما را خواهند پذیرفت ولی در بیشتر شهرها این کار فقط با ارائه مدرک اصل تحصیلی امکان پذیر خواهد بود.

بعد از ارائه درخواست عضویت شما می بایست دیگر مدارک مورد نیاز را تهیه و روند تشکیل پرونده را انجام دهید. از جمله مدارکی که برای عضویت لازم است می توان به شناسنامه اصل و کپی آن،کارت ملی و کپی آن،چند قطعه عکس ۳ در ۴ ، عضویت در سازمان نظام مهندسی مدرک اصل و کپی آن،فیش واریزی حق عضویت که برای هر شهر و استان مبلغی متغیر اخذ می شود.

توضیح: برای آن دسته از مهندسینی که دوران تحصیلی آنها بصورت کارشناسی ناپیوسته بوده ارائه اصل و کپی مدرک کاردانی هم اجباری است.

پیشنهاد می شود برای عضویت ، سازمانی را انتخاب کنید که در شهر محل سکونت دائمی شما قرار دارد نه شهری که مشغول به سکونت موقت یا کار موقت در آن هستید.

آشنایی با دفتر مقررات ملی

دفتر مقررات ملی ساختمان زیر نظر وزارت راه و شهرسازی اداره می شود و سازمان نظام مهندسی کل کشور با کمک این دفتر و زیر نظر سازمان سنجش آموزش کشور اقدام به برگزاری آزمونهای هماهنگ در سراسر کشور برای مهندسین می کند.

آدرس وبسایت دفتر مقررات ملی ساختمان www.inbr.ir است و شما می توانید از طریق این سایت اطلاعات مربوط به کتب مقررات ملی ساختمان و همچنین زمان و نحوه ثبت نام در آزمونهای نظام مهندسی را دنبال کنید.

این آزمونها معمولاً سالی ۲ بار در کشور برگزار می شوند و دیده شده در برخی سالها ۱ بار یا اصلاً برگزار نشده است ولی با توجه به چند دوره اخیر پیش بینی می شود روند برگزاری ۲ آزمون در سال سرلوحه کار قرار گرفته است.

چه زمانی باید حواسمان به سایت دفتر مقررات ملی باشد؟ جواب بسیار ساده است. شما در این سایت اخبار مربوط با آزمونها را مشاهده خواهید کرد و معمولاً زمان ثبت نام برای آزمونها اسفند (برای آزمون سال بعد از آن) و مهر برای آزمون آبان یا آذر همان سال خواهد بود.

نحوه ثبت نام آزمونهای نظام مهندسی

در زمان ثبت نام فرمی همانند فرم های ثبت نام کنکور پیش روی شما قرار خواهد گرفت و شما پس از خرید آنلاین کارت اعتباری آزمون اقدام به ثبت نام اینترنتی این آزمون خواهید نمود.

آشنایی با رشته های آزمون

آزمونهای نظام مهندسی برای رشته های عمران، معماری، برق، مکانیک، نقشه برداری، شهرسازی و ترافیک هر ساله برگزار می شود و قبول شدگان در این آزمونها پروانه اشتغال بکار مهندسی یا همان حق امضا از سازمان نظام مهندسی ساختمان خواهد گرفت.

برای صلاحیت در رشته های عمران و معماری هر کدام ۳ رشته آزمون و برای بقیه رشته ها هر کدام ۱ رشته آزمون در نظر گرفته شده است.

رشته های آزمون عمران:
عمران-نظارت
عمران-اجرا
عمران-محاسبات

رشته های آزمون معماری:
معماری-نظارت
معماری-اجرا
معماری-طراحی

لازم بذکر است صلاحیت نظارت برای هر دو رشته عمران و معماری حکم پیش نیاز برای صلاحیت اجرا را داراست. بدین معنی که اگر مهندسی در آزمون اجرا قبول شده ولی در آزمون نظارت به نمره قبولی دست پیدا نکرده، در واقع قبولی آزمون اجرای او تا اطلاع ثانوی کاَن لَم یکُن تلقی می شود.

معمولاً برای رشته های عمران و معماری صلاحیت های نظارت و اجرا از سوی بسیاری از مهندسین برای آزمون انتخاب می شود که می توان آن را با صلاحیت های نظارت و طراحی یا محاسبات هم جایگزین کرد چون خیل عظیم مهندسین دارای پروانه اشتغال بکار نظارت و اجرا باعث شده بازار کار برای صلاحیت های طراحی و محاسبات بهتر و پر سود تر باشد.

منابع آزمونهای نظام مهندسی

قاعدتاً بعد از ثبت نام در آزمون شما می بایست منابع آزمون را تهیه و تکمیل کنید.

منابع آزمونهای نظام مهندسی از سایت دفتر مقررات ملی ساختمان و بخش سامانه آزمون های ورود به حرفه مهندسان و کاردان های فنی ساختمان معرفی می شوند:

http://inbr.ir/spage/uspage.aspx?id=260

شما همواره می توانید از این قسمت اطلاعات مربوط به آزمونها را مشاهده بفرمایید.
درصد بالایی از منابع اصلی آزمونهای نظام مهندسی کتب سبز رنگ مقررات ملی ساختمان هستند که بارها و بارها آنها را در جاهای مختلف دیده اید. اما حالا وقت آن رسیده که آنها را طبق نظم خاصی بخرید و در ادامه شروع به مطالعه آنها کنید.

کتب مقررات ملی ساختمان شامل ۲۲ مبحث است که شما باید طبق منابعی که از سایت دفتر مقررات ملی ساختمان برای آزمون رشته مورد نظر شما اعلام می کند تهیه فرمایید.

خوشبختانه نسخه پی دی اف این کتب در سایتهای فارسی زبان رشته عمران و معماری موجود است که بسته به سلیقه می توانید آنها را دانلود و پرینت کنید و سر جلسه امتحان با خود بهمراه داشته باشید.

تذکر مهم: هنگام خرید یا دانلود این کتب حتماً تاریخ انتشار کتاب را مطابق با منابعی که معرفی شده تهیه کنید.
مثلاً اگر مبحث ۹ سال ۹۳ ویرایش سوم در سایت مقررات ملی به عنوان منبع معرفی شده است شما هم حتماً باید مبحث ۹ سال ۹۳ ویرایش سوم را تهیه کنید.

جدا از مباحث ۲۲ گانه مقررات ملی بسته به هر رشته یک سری کتب دیگر برای آزمونها معرفی می شوند. شما می بایست آنها را نیز تهیه فرمایید.
برای مثال برای رشته عمران-نظارت کتابهای “راهنمای جوش و اتصالات جوشی در ساختمان‌های فولادی” و “آئین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله ( استاندارد ۲۸۰۰)” جزو منابع آزمون هستند.

مطالعه و آماده سازی برای روز آزمون

معمولاً از زمان ثبت نام تا روز آزمون حدود ۲ الی ۳ ماه فرصت دارید تا خود را آماده یک رقابت نفسگیر در آزمونهای جزوه باز نظام مهندسی کنید.

درست است که این آزمونها جزوه باز هستند و شما می توانید هرگونه جزوه، کتاب، دستنویس، کاغذ و… بهمراه خود ببرید ولی باید آمادگی خود را بسیار بالا ببرید چون این آزمونها جنگ بر سر وقت و زمان است و لاغیر.

این دیدگاه که بعلت جزوه باز بودن ، این آزمونها بسیار ساده و راحت است کاملاً غلط و مردود است.

به این فکر کنید که اگر قبولی در این آزمونها اینقدر راحت و آسان بود پس چرا این همه کلاسهای آمادگی آزمون، کتاب، جزوه، وقت و هزینه صرف آماده سازی این آزمونها می شود!

بنظر بنده واقعیت امر کاملاً برعکس این دیدگاه است. یعنی برای این آزمونها باید بسیار بیشتر از آزمونهای معمول وقت و انرژی صرف شود چون این آزمونها بار علمی چندانی نداشته و رمز موفقیت فقط و فقط بر سر سرعت عمل شما سر جلسه آزمون است.

شما در زمان باقیمانده تا روز آزمون باید یک مطالعه روزنامه وار روی کتبی که به عنوان منبع معرفی شده انجام دهید تا ترس اولیه از کتب عریض و طویل مقررات ملی از بین برود.

یک دور مطالعه روزنامه وار می تواند شما را با شیوه نگارش و جمله بندی های آیین نامه ای آشنا کند. این کمترین کاری است که شما برای آماده سازی آزمونهای نظام مهندسی انجام خواهید داد. بعد از مطالعه اولیه منابع موقع مرور سوالات سالهای گذشته است. دقت کنید فقط مرور! شما مسلماً با این اطلاعات اولیه نمی تواند سوالی را پاسخ دهید

پس جای نگرانی نیست و استرس به خود راه ندهید

شما می توانید سوالات دوره های پیش آزمون های نظام مهندسی را از سایت دفتر مقررات ملی ببینید:
http://inbr.ir/spage/uspage.aspx?id=274

پیشنهاد می شود از نمونه سوالهای خرداد ۹۳ به بعد استفاده کنید چون سوالات قبل از تاریخ مذکور مربوط به ویرایش های قدیمی تر مقررات ملی است.

باز هم تاکید میکنم این آزمونها فقط و فقط جنگ بر سر زمان و سرعت عمل پیدا کردن جوابها سر جلسه آزمون است. دور دوم مطالعه را از کتابهای راحت تر مثل مبحث ۲ مقررات ملی شروع کنید. زیر متن های مهم خط بکشید و نام هر فصل و موضوع مورد بحث آن را به ذهن بسپارید.

تذکر بسیار مهم: در تمام کتبی که به عنوان منبع معرفی می شود شما به کلماتی برخواهید خورد که در چند صفحه مختلف از یک یا چند کتاب آورده شده است.

یک تجربه عملی را خدمت شما عرض خواهم کرد:

یکی از بهترین روشها برای پیدا کردن چنین موضوعات و کلمات تکراری آدرس نویسی است.

آدرس نویسی به این معنی است که برای مثال اگر کلمه ناظر در فلان صفحه مبحث ۲ و فلان صفحه مبحث ۲۱ آمده، در همان صفحه مبحث ۲ آدرس صفحه مورد نظر در مبحث ۲۱ را بنویسیم و عیناً همین کار را برای صفحه مورد نظر در مبحث ۲۱ هم انجام دهیم.

ارزش این روش را در روز آزمون زمانی درک خواهید کرد که پیش روی شما سوالی قرار دارد که از کلمات یا موضوعات مشترک بین چند منبع تشکیل شده است.

یکی دیگر از روشهای ایجاد سرعت عمل برای روز آزمون لیبل گذاری است.
لیبل در فارسی به معنای برچسب و اتیکت است. اجرای این روش بدین ترتیب است که شما لبه های صفحات کتاب را با تکه های کاغذ علامت گذاری می کنید.

روی این تکه های کاغذ که با چسب به صفحه کتاب چسبانده شده است می توانید موضوع مورد نظر آن صفحه یا کلمه کلیدی مربوط به آن را بنویسید.

در تمام مراحل مطالعه منابع آزمون، هایلایت متن کتاب فراموش نشود.
پیش آمده که در روز آزمون بعلت استرس بالا و عجله زیاد و خطای چشم صفحه مربوط به جواب درست را پیدا می کنید ولی متن مورد نظر را نمیبینید و مسلماً امتیاز آن سوال را از دست خواهید داد.

در بسیار از قسمت های کتب مقررات ملی به کلماتی مثل حداکثر، بیشترین مقدار،کمترین مقدار،حداقل و از این دست کلمات برخواهید خورد.
فهم و استنباط غلط از مفهوم جملاتی که در ابتدا یا انتهای آنها از این کلمات مهم استفاده شده باعث می شود به راحتی جواب یک سوال را از دست بدهید.

جزوات و کتب کمکی

خوشبختانه با وجود اینترنت و در دسترس بودن آن در بین مهندسین، پیدا کردن منابع کمکی برای مطالعه بهتر و همچنین دست یابی به سرعت عمل بالا (که همانا رمز اصلی قبولی در آزمونهای نظام مهندسی است) کاری به مراتب راحت تر نسبت به سالهای پیش است.

همانطور که بارها و بارها در این صفحه عرض کردم آزمونهای نظام مهندسی رقابت بر روی سرعت عمل در سر جلسه آزمون است و کسی برنده این رقابت بسیار تنگاتنگ است که بتواند از هر راهی برای سرعت بخشیدن به فرآیند پیدا کردن جوابها سر جلسه آزمون استفاده کند.

یکی از بهترین، راحت ترین و کاربردی ترین راههایی که می توان در زمان باقیمانده تا روز آزمون و همچنین سر جلسه آزمون از آن استفاده کرد جزواتی تحت عنوان “کلیدواژه های آزمون نظام مهندسی” و “چارت های آزمون نظام مهندسی” هستند.

مطابق با هر دوره آزمون و منابعی که از طرف دفتر مقررات ملی ساختمان معرفی می شوند این جزوات بروز رسانی شده و در اختیار عموم قرار می گیرند.

ایده و فکر اولیه تهیه این جزوات فقط برای سرعت بخشیدن داوطلب سر جلسه آزمون است و استقبال گسترده ای که از سوی داوطلبین و مهندسین در چند دوره اخیر آزمونها دیده شده گواه بر بازخورد خوب و قابل تامل بودن آن را دارد.

چهار سایتی که در زیر معرفی می شوند مراجع اصلی انتشار این جزوات هستند:
www.icivil.ir
www.parandoush.com/eng

www.mohandesy.ir
www.iromran.ir

تهیه و مرور این جزوات می تواند برای مطالعه و آماده سازی قبل از آزمون و همچنین سر جلسه آزمون، کمک حال شما باشد و سرعت عمل شما را به طرز چشمگیری افزایش دهد.

کلاسهای آمادگی آزمونهای نظام مهندسی

در کنار مطالعه و مرور منابع آزمون و همچنین استفاده از جزوات کمکی که در بخش قبل معرفی شد، شما می توانید از کلاسهای آمادگی آزمون نیز استفاده کنید.

معمولاً در شهرهای پرجمعیت تر چنین کلاسهایی برای هر دوره آزمون برگزار می شود و بسته به هر آموزشگاه مبالغی بین ۳۰۰ هزار تومان تا ۲ میلیون تومان از داوطلبین اخذ می شود.

توصیه اکید می شود برای انتخاب کلاسهای آمادگی آزمون از اطرافیان خود پرس و جو کرده و از کیفیت آنها باخبر شوید.
دیده شده داوطلبی با پرداخت هزینه بسیار بالا و صرف وقت و انرژی بسیار زیاد نتوانسته در آزمون قبول شده و این موضوع پشیمانی های زیادی بهمراه خواهد داشت.

نمی توان گفت صرفاً شرکت در جلسات آمادگی آزمون می تواند ضامن قبولی شما باشد چون همانطور که بارها عرض کردم رمز اصلی قبولی این آزمونها سرعت عمل شما در روز آزمون خواهد بود ولی استفاده از این کلاسها می تواند کمک بزرگی به داوطلبین آزمونهای نظام مهندسی بکند.

بسیاری از داوطلبین بدلیل هزینه بالای کلاسها و مشغله کاری یا نبود کلاس یا آموزشگاهی برای موضوع آمادگی آزمونهای نظام مهندسی از شرکت در این کلاسها منصرف شده و بار مطالعه و آمادگی آزمون را به تنهایی به دوش میکشند.

برای این دسته از داوطلبین پیشنهاد می شود حتماً از جزوات و منابعی که در بخش قبلی به آنها اشاره شد استفاده کنند و زمان مطالعه (همچنین روشهای مطالعه که در بخشهای قبلی به آنهای اشاره شد) خود را بهبود ببخشند چون عدم قبولی شما در این آزمون چیزی جز پشیمانی و ناراحتی بهمراه نخواهد داشت.

کارت ورود به جلسه آزمون

طبق دوره های گذشته این آزمون و مشابه آزمونهای دیگری که از سوی سازمان سنجش کشور برگزار می شود، کارت ورود به جلسه آزمونهای نظام مهندسی چند روز قبل از تاریخ برگزاری آزمون از طریق سایت دفتر مقررات ملی ساختمان قابل دسترسی خواهد بود.

روز آزمون

این آزمونها در ۲ روز و معمولاً روزهای ۵ شنبه و جمعه برگزار می شود.
آزمونهایی مثل عمران-محاسبات و معماری-طراحی بدلیل نیاز به وقت و انرژی بیشتر به روز دوم موکول می شود و اکثر آزمونها در روز اول برگزار خواهد شد.

شب قبل از آزمون راحت و آرام بخوابید.
دیده شده داوطلبی که از نظر سطح علمی بسیار بالا بوده و برای این آزمونها آمادگی نسبی بسیار خوبی هم داشته بدلیل استرس و فشار عصبی نتوانسته از آزمون سربلند بیرون بیاید و چیزی جز پشیمانی نصیبش نشده.

صبح روز آزمون با در نظر گرفتن مسافت راه تا محل آزمون و پیش بینی ترافیک صبحگاهی ساعت بیداری خود را تنظیم کنید.
حتماً صبحانه مفصل بخورید.
باز هم تاکید میکنم، حتی اگر مطمئنید که قبول نمی شوید حتماً صبحانه مفصل بخورید چون تاثیر صبحانه و گردش خون در مغز بر همگان روشن و مبرهن است.

تمامی کتابها، منابع، جزوات و کاغذهای مربوط به آزمون را با خود بهمراه ببرید. پیشنهاد می شود بدلیل زیاد و سنگین بودن همه کتابها، از یک کوله پشتی بزرگ استفاده کنید.

با خود تغذیه شیرین مثل کیک،شکلات،بیسکویت و.. همراه ببرید. انرژی مصرف شده شما سر جلسه آزمون به طریقی باید جبران شود وگرنه تخلیه انرژی همانا، کم کاری مغز همان.

معمولاً روز آزمون دوستان و آشنایان سالهای دور و نزدیک خود را خواهید دید. بجای احوال پرسی و خاطره تعریف کردن به فکر این باشید که تا دقایقی بعد باید سر جلسه یک آزمون مهم زندگیتان حاضر شوید پس وقت را نکُشید و صندلی خود را پیدا کنید.

سعی کنید زود به سر صندلی خود بروید. وقت را نکُشید و تمرکز خود را حفظ کنید. با خواندن یک حمد و سوره و توکل به خدا آرامش خود را حفظ کنید. چند نفس عمیق بکشید و به هدفتان برای این آزمون فکر کنید.
تمامی کتابهایتان را بیرون آورده و بترتیب جلوی خود بچینید. بسته به فضای اطراف و راحتی خودتان کتاب هایتان را طوری بچینید که به ترتیب باشند. مثلاً کتابهای سبز رنگ مقررات ملی را از مبحث ۱ به بالا بچینید و کتابهایی مثل قانون نظام مهندسی و راهنمای جوشکاری را کاملاً جدا بزارید.

در هر صورت باید این را در نظر بگیرید که در حین آزمون، پیدا کردن سریع کتابها برای شما دست و پا گیر نباشد. بعد از توزیع سوالات و شروع آزمون از سوال ۱ شروع کنید و جلو بروید.
تجربه نشان داده نگاه کردن به تمامی سوالات در لحظه اول آزمون ترس ناخود آگاهی به تن هر داوطلبی خواهد انداخت.

هر سوالی را که جواب آن را از متن کتاب پیدا کردید در پاسخنامه علامت بزنید.

حتی اگر پاسخ سوالی را مطمئنید و بدون نگاه کردن به کتاب هم می توانید آن را جواب بدهید باز هم ریسک نکنید. متن اصلی کتاب را با دقت خوانده و جواب درست را پیدا کنید.

بارها و بارها دیده شده داوطلبی که جواب سوال را در کتاب پیدا کرده به علت عجله و استرس بالا نتوانسته جواب صحیح را علامت بزند.

در بسیاری از سوالات آزمونهای نظام مهندسی با فعل جمله بازی می شود و همین باعث تغییر معنا و مفهوم سوال خواهد شد.

یک “هست” اگر بشود “نیست” یا یک “حداقل” بشود “حداکثر” کل معنا و منظور سوال تغییر خواهد کرد و هدف طراح سوال هم دقیقاً همین است.

پس مراقب باشید و با اطمینان کامل پاسخنامه را علامت بزنید.

یک دور کامل سوالها را خوانده و جوابهایی که ۱۰۰ درصد مطمئن هستید را علامت بزنید.
در پایان تعداد جوابهایی که در پاسخنامه علامت زدید را بشمارید. اگر حدوداً بیشتر از ۳۴ بود تقریباً می توان گفت که شما لب مرز هستید و فقط اطمینان شما از پاسخها ضامن قبولی شما خواهد بود.

اما اگر می خواهید احتمال قبولی را بالا ببرید این تعداد را تا حد امکان بالا ببرید. اصلاً عجله نکنید. با همان آرامش اولیه سوالهایی که به نظرتان مشکوک است را مجدداً بررسی کنید و سعی کنید از متن کتاب آنها را بیابید.

ریسک در این مرحله حکم تیغ ۲ لبه را بازی می کند.

این احتمال را هم بدهید که با همان ۳۴ سوال هم می توان قبولی را تضمین کرد.
بهر حال خیلی مراقب باشید و اصلاً عجله نکنید.

در تمام مراحل آزمون این موضوع را فراموش نکنید که بطور میانگین برای هر سوال چقدر زمان دارید و هر از گاهی با نگاه کردن به ساعتتان این زمان را برای تمامی سوالات پخش کنید.

دو آزمون در یک روز

اگر داوطلب ۲ آزمون (برای مثال نظارت و اجرا) هستید زمان بین ۲ آزمون نقش ریکاوری برای شما خواهد داشت. در زمان بین دو آزمون از محیط جلسه آزمون دور شوید تا آرامش نسبی خود را پیدا کرده و برای آزمون بعدی آماده شوید.

با دوستان و آشنایان خود به صحبت کردن در مورد آزمون یا خاطره تعریف کردن نپردازید. همین جملات می تواند استرسی ناخود آگاه به شما داده و تمرکزتان را برای آزمون دوم به کلی از بین خواهد برد.

تا جاییکه می توانید به یک گوشه خلوت بروید و آرامش خودتان بازیابی کنید. به جوابهایی که در پاسخنامه علامت زدید اصلاً و ابداً فکر نکنید چون دیگر هیچ کاری از دست شما بر نمی آید. شما باید تمام تمرکزتان را برای آزمون دوم بگذارید.

باز هم توصیه میکنم برای آزمون دوم هم سر وقت به صندلی خود بروید و مثل بخش قبلی که توضیح دادم کتابها و وسایتان بچینید.

شرط قبولی در آزمون

تمامی آزمونهای نظام مهندسی جزوه باز هستند یعنی همراه بردن هرگونه کتاب، جزوه، دستنویس، کاغذ بلامانع است.

داشتن یک ماشین حساب مهندسی در روز آزمون توصیه می شود چون بعضاً دیده شده که یک سوال را با یک ضرب و تقسیم یا محاسبه سینوس و کسینوس براحتی می توان پاسخ داد.

کسانی در این آزمونها قبول خواهند شد که حداقل ۵۰ درصد سوالات را درست پاسخ دهند. اگر فرض بر این باشد که سر جلسه آزمون ۶۰ سوال پیش روی شماست شما باید ۳۰ سوال یعنی ۵۰ درصد آن را درست پاسخ دهید.
اشتباه نکنید!

با ذکر یک مثال این موضوع را روشن خواهم کرد.
فرض کنیم سر جلسه آزمون عمران-نظارت هستیم. ۶۰ سوال جلوی ماست و ما میدانیم که با ۵۰ درصد پاسخ صحیح می توانیم قبول شویم.
شما اگر ۳۰ سوال را در پاسخنامه علامت بزنید و از سر جلسه آزمون بلند شوید مطمئن باشید که به احتمال ۹۹ درصد قبول نخواهید شد مردود لب مرزی خواهید شد. منظور از مردود لب مرزی کسب نمره ۴۸ یا ۴۹ از آزمون است.

شما برای تضمین قبولی خود باید تعداد سوالهایی که از نظر شما صحیح هستند و در پاسخنامه علامت زده اید را بیشتر و بیشتر کنید.
این آزمون نمره منفی دارد، مراقب باشید بی محابا به آب نزنید!
برای مثال شما می توانید ۳۹ سوال را پاسخ دهید (البته با احتیاط کامل و اطمینان به درست بودن همه آنها) تا اگر ۷ سوال شما هم غلط از آب در آمد شما بتوانید با نمره ۵۰ قبولی آزمون را بگیرید.

مطابق دیگر آزمونهای تستی دارای نمره منفی، در این آزمون هم هر ۳ پاسخ غلط، یک پاسخ صحیح شما را از بین خواهد برد.
پس مواظب باشید و ریسک را به حداقل برسانید.

بعد از آزمون

معمولاً چند روز بعد از آزمونهای نظام مهندسی پاسخنامه دستنویس یا تشریحی آنها در سایتهای اینترنتی منتشر می شوند که شما می توانید با دانلود و مطالعه آنها قبولی یا عدم قبولی خود را پیش بینی کرده و احتمالاً اگر به سوالی اعتراض دارید آن را برای ارسال به دفتر مقررات ملی آماده کنید.

از جمله سایتهایی که خیلی سریع بعد از برگزاری آزمون اقدام به انتشار فایل پاسخنامه های تشریحی آزمونهای نظام مهندسی می کنند همین سایت می باشد.

کلید و پاسخنامه رسمی و مورد استناد آزمونهای نظام مهندسی حدوداً ۳ هفته پس از تاریخ آزمونها در سایت دفتر مقررات ملی منتشر می شوند:

http://inbr.ir/spage/uspage.aspx?id=274

نتایج آزمونهای نظام مهندسی معمولاً ۲ ماه کاری بعد از تاریخ آزمون اعلام خواهند شد که داوطلبین باید از طریق سایت مقررات ملی نتایج آزمون را ملاحظه کنند.

اعتراض به نتایج آزمون

داوطلبینی که نمره زیر ۵۰ درصد کسب نموده اند مردود اعلام شده و می بایست منتظر دوره های بعدی آزمونهای نظام مهندسی باشد.

فقط آن دسته از داوطلبین که به یک یا چند سوال دارای ابهام و مشکل، اعتراض دارند می توانند مستندات و توضیحات خود را با ذکر مشخصات فردی خود به صندوق پستی سازمان سنجش بفرستند که این ارسال حتماً باید از طریق پست پیشتاز انجام گیرد.

آدرس و مهلت ارسال اعتراضات در فایل راهنمای اعلام نتایج که بعد از آزمون روی سایت دفتر مقررات ملی قرار می گیرد آورده شده است.

در راهنمای اعلام نتایج که در بخش قبلی توضیح داده شد نحوه چگونگی ارسال اعتراضات به دفتر مقررات ملی و همچنین سازمان سنجش کشور ذکر شده است.

تجربه نشان داده در برخی مواقع تعداد اعتراضات بسیار بالا به یک یا دو سوال مشخص می تواند نتیجه بخش باشد و نمره آن سوال یا سوالات بین تمامی سوالات پخش خواهد شد در غیر اینصورت به اعتراضات ترتیب اثر داده نخواهد شد.

تشکیل پرونده برای اخذ پروانه اشتغال

شما می بایست در تاریخ ذکر شده در راهنمای اعلام نتایج در محل سازمان نظام مهندسی شهرتان حاضر شده و مدارک مورد نیاز را ارائه کنید.
بعد از این مرحله تاریخ های بعدی متعاقباً از سوی سازمان نظام مهندسی به شما اعلام خواهد شد و طبق شرایط شما می بایست مراحل صدور پروانه اشتغال بکار را طی کرده و منتظر صدور آن از سوی سازمان نظام مهندسی باشید.

معمولاً مراحل صدور پروانه اشتغال طی یک پروسه اداری طولانی مدت انجام می شود که از تاریخ آزمون حدود ۶ الی ۹ ماه (بسته به هر شهر متغیر خواهد بود) زمان لازم است تا شما کارت پروانه اشتغال را تحویل بگیرید و آماده کار مهندسی در شهرتان شوید.

سوالات و ابهامات

هرگونه سوال و ابهام در رابطه با فرآیند برگزاری آزمونهای نظام مهندسی و نحوه آماده سازی و اخذ پروانه اشتغال، همچنین مطالب این صفحه را می توانید مستقیماً با مدیر سایت در میان بگذارید.

شما میتوانید از بخش “پشتیبانی و تماس با ما” در همین سایت استفاده کنید یا مستقیماً به آدرس info [ at ] parandoush.com ایمیل بزنید

آزمونهای آزمایشی آنلاین

برای اولین بار در کشور سیستمی راه اندازی شده تا داوطلبین و مهندسین عزیز بتوانند شرایط سوالات و فضای آزمونهای نظام مهندسی را قبل از روز آزمون شبیه سازی کنند تا آمادگی و آشنایی آنها بیشتر و بهتر شود.

این سیستم با نام “سیستم جامع آزمونهای آزمایشی آنلاین نظام مهندسی” در سایت زیر قابل دسترسی است:

www.parandoush.com/eng/azmoon

شما میتوانید با مراجعه به این لینک توضیحات بیشتری راجع به این سیستم مطالعه بفرمایید و از این سیستم استفاده کنید.

برای تنظیم و نگارش این متن طولانی زحمت بسیار کشیده شده

برای کپی برداری یا انتشار آن حتماً لینک این صفحه را نیز بنویسید

لطفاً و خواهشاً بدون ذکر منبع کپی نکنید

www.parandoush.com/eng/nezammohandesi

 

همه آنچه درباره آزمونهای نظام مهندسی باید بدانید
انتشار : ۱۲ فروردین ۱۳۹۶

نکات قبولی در آزمون محاسبات


انتشار : ۱۲ فروردین ۱۳۹۶

قبولی در آزمون نظام مهندسی | چگونه بدون صرف وقت و هزینه زیاد در آزمون نظام مهندسی قبول شویم


دوستان عزیزم سلام.

شاید امسال برای شما زمان آن رسیده باشد که در آزمون پروانه اشتغال نظام مهندسی شرکت کنید. شاید هم از آن دسته هستید که یک بار در این آزمون شرکت کرده اید اما هنوز موفق به کسب نمره قبولی نشده اید. برای بعضی هم که این آزمون فرسایشی شده است. شخصی را دیدم پنجمین بار بود که در آزمون شرکت می کرد و آزمون اخیر هم که با او صحبت کردم، از صحبت هایش برمی آمد که این بار هم قبول نمی شود.

اهمیت قبول در آزمون نظام مهندسی

شاید برای عده ای از دوستان اهمیت این آزمون هنوز جا نیافتاده باشد. بعد از قبولی در این آزمون به شما پروانه پایه 3 می دهند. پروانه پایه 3 به خودی خود خیلی به درد نمی خورد. البته در شرایط فعلی. شاید مفید ترین فایده اش این باشد که آن را در اختیار یک شرکت حقوقی قرار دهید و آن شرکت هم سالیانه یا هر چند ماه یک بار مبلغی را بابت آن به شما پرداخت کند. که البته خیلی هم مبلغ قابل توجهی نیست. مثلاً 3 میلیون تومان. پس چرا بعد از گذراندن این همه سال کنکور و درس و دانشگاه دوباره به تکاپو بیافتیم، مثل کنکور شبانه روز درس بخوانیم، به کتابخانه برویم و زجر بکشیم… آن هم به خاطر مدرکی که آن چنان ارزشی هم ندارد.

دوستان عزیز باید این نکته را خدمتتان عرض کنم ارزش این پروانه در آن است که اولا مجوزی است که می توانید با استفاده از آن دفتر یا شرکت حقوقی خود را ثبت کنید، از مهندسین دیگر استفاده کنید و پروژه های بزرگ بگیرید. دوماً پیش نیاز ارتقا یافتن به پایه های بالاتر می باشد. اگر پروانه پایه 3 نداشته باشیم، هیچ گاه نمی توانیم، پروانه پایه دو را اخذ کنیم. هر چقدر هم دیرتر موفق به گرفتن پروانه پایه 3 شویم به تبع آن نیز پروانه های پایه های بالاتر(پایه دو و پایه یک) را دیرتر دریافت می کنیم. زیرا پروانه های پایه های بالاتر باید مشمول گذر زمان از تاریخ اخذ پروانه های قبلی شود.

پس هر چقدر دیرتر در آزمون نظام مهندسی قبول شویم، فرصت های بیشتری را از دست خواهیم داد.

neginomran-com-nezam-mohandesi

تفاوت کنکور با آزمون نظام مهندسی

آزمون نظام مهندسی، از جهات مختلفی با کنکور فرق دارد. د اینجا سه نکته در این رابطه را خدمتتان عرض می کنم:

مطالعه منابع آزمون کاملا مفید و ضروری است

اول آن که در کنکور درس هایی را می خواندیم که می دانستیم خیلی از آن ها برایمان فایده ای ندارد یا اصلا نمی دانستیم چه فایده ای دارد و این مورد در روند یادگیری ما تاثیر منفی می گذاشت. اما مقررات ملی ساختمان شامل آیین نامه هایی است که باید بدانیم، اگر بخواهیم فعالیت مهندسی مان را ادامه دهیم به دانستن آن ها نیاز داریم پس با رویکرد دیگری و انگیزه بیشتری باید آن ها را بخوانیم.

آزمون به صورت «کتاب باز» است

برخلاف آزمون کنکور که بسیاری از سوالات مفهومی هستند و شما باید با جمع بندی دانسته های ذهنی خود به جواب سوال دست پیدا کنید. اما آزمون مقررات ملی ساختمان اینگونه نیست. بسیاری از سوالات عیناًبند آیین نامه طرح می شود. نکته مهم دیگر اینکه نیازی نیست برای پاسخ به سوالهایمان از حافظه یاری بجوییم، زیرا در زمان امتحان تمامی کتاب ها پیش رویمان است. یعنی در امتحان کلیه منابع را می توانیم همراه داشته باشیم. به اصطلاح این امتحان OPEN BOOK برگزار می شود.

نیاز نیست خیلی برایش وقت بگذاریم

اگر روش کار را بلد باشیم، به جرات می توانم بگویم نهایتاً دوماه مطالعه قبل از آزمون برای کسب نتیجه مطلوب کافی است. البته فقط برای کسب نتیجه در آزمون!!!! اصلا نیازی نیست که چند ماه از کار و زندگی و تفریحات خود بزنیم که برای آزمون درس بخوانیم. اشتباهی که من در بار اولی که آزمون دادم انجام دادم. در واقع قبولی در این آزمون بیشتر بستگی دارد به مهارت ما دارد تا میزان مطالعه و دانش ما. مهارت در پیدا کردن واژه های کلیدی سوالات و یافتن آن ها در منابع. و این کار به تمرین نیاز دارد. یک تمرین هدفمند. مهم ترین ابزاری که نیاز داریم، منابع آزمون و یک کلید واژه مناسب است. کلید واژه کتابی است یا جزوه ای است که حاوی کلمات مهم و کلیدی مقررات ملی ساختمان به همراه ذکر شماره مبحث و صفحه ای است که توضیحات مربوط به آن کلمه در آن درج شده است. در واقع اکثر کلید واژه ها مناسب هستند. بیشتر از کیفیت کلید واژه، مهارت ما در تشخیص واژه کلیدی سوال اهمیت دارد. من از کلید واژه ای که سایت www.civil-file.4kia.ir ارائه کرده بود، استفاده کردم. یکی از دوستانم از کلید واژه ای که انتشارات سری عمران، چاپ کرده بود استفاده کرد و هر دو نتیجه مطلوبی گرفتیم.

چگونه مهارت لازم را کسب کنیم؟

1- مرور کلی مباحث نظام مهندسی ساختمان

ه عقیده من باید یک دور کلیه منابع آزمون را یک مرور روزنامه وار انجام داد تا ذهن یک آمادگی نسبی پیدا کند. در مرور کردن فهرست مطالب و سرفصل ها را با دقت بیشتری نگاه کنید.

دو تا از مباحث هستند که نسبتاً حجیم تر هستند، به طبع سوالات بیشتری نیز از آن ها خواهد آمد. مبحث 9 مربوط به ساختمان های بتن آرمه و مبحث 10 ساختمان های فولادی. که البته نیمی از حجم آن مربوط به طراحی است.اگر در آزمون محاسبات شرکت نکرده اید نیازی نیست که آن قسمت ها مطالعه شود. پس این دو کتاب را با دقت بیشتری بخوانید و قسمت هایی که به نظرتان مهم است را هایلایت کنید.

این مطلب را نیز مشاهده کنید: کدام یک از مباحث مقررات ملی از بقیه مهم تر هستند

2- تهیه آزمون های سال های گذشته

کار دیگری که باید انجام دهید این است که آزمون های سال های گذشته را تهیه کنید. فایل PDF این آزمون ها و کلید پاسخ آن ها از سایت دفتر مقررات ملی ساختمان قابل دانلود است. آن ها را دانلود کنید و یک نسخه از آن ها پرینت بگیرید. پاسخ های تشریحی را نیز می توانید از سایر سایت ها با یک جست و جوی ساده پیدا کنید. آزمون های قدیمی، (سال های 88 به قبل) به خاطر تغییرات زیاد مقررات ملی خیلی مناسب نیست. بعضی از سالها دو آزمون و بعضی از سال ها یک آزمون برگزار شده است. مجموعا آزمون های 5-6 سال گذشته 10-12 آزمون می شود .

3- برنامه ریزی کنید و از خودتان آزمون بگیرید

حالا نیاز به یک برنامه ریزی دارید . هر سه-چهار روز یکی از آزمون ها را بزنید. ابتدا از قدیمی ترین آزمون شروع کنید. شرایط درست مثل شرایط آزمون باشد. یعنی در همان زمان 150 دقیقه. سعی کنید واژه کلیدی سوال را پیدا کنید و با استفاده از مبحث مربوطه به پاسخ سوال دست پیدا کنید. در انتهای آزمون با استفاده از کلید پاسخ، خودتان را ارزیابی کنید.

از اینکه نتیجه ضعیفی کسب کرده اید اصلا ناراحت نباشید. این کاملاً طبیعی است. کم کم بهتر می شوید و مهارتتان در پیدا کردن پاسخ ها بیشتر می شود. سپس در دو- سه روز آینده با استفاده از پاسخ های تشریحی اشکالات و اشتباهاتتان را پیدا کنید و نکات مهم را برای خودتان یادداشت کنید. پاسخ نامه هایتان را نگه دارید و درصدی که در آن آزمون زده اید درشت روی آن بنویسید. بعداً که در آزمون های بعدی نتایج بهتری کسب کنید، مقایسه آن ها با هم انگیزه بخش و شادی آفرین است.

همچنین سوالاتی را که اشتباه زده اید یا پاسخ آن را خودتان نیافته اید، در روزهای آخر یک بار دیگر مرور کنید. سپس یک آزمون دیگر را با همان شرایط بزنید. بنابراین با روزی 3-4 ساعت وقت گذاشتن می توانید هر سه الی چهار روز یک آزمون را بزنید، و کاملا بررسی نمایید. می توانید بین آزمون ها یک روز هم برای استراحت خود در نظر بگیرید. پس نهایتا برای هر آزمون 5 روز زمان گذاشتن کافی است. البته در روز های آخر طبیعی است که کمی فشرده تر باید کار کرد.

4- مرور دوباره قسمت های مهم تر

بعد از زدن تقریبا نیمی از آزمون ها تقریبا مهارت لازم را پیدا کرده اید و احتمالا متوجه شده اید که کدام قسمت های مباحث و چه نوع سرفصل هایی مد نظر طراحان سوال ها است. یکبار دیگر آن قسمت ها را مرور کنید. همچنین فهمیده اید که کدام سوال ها ارزش وقت گذاشتن دارند و احتمال بیشتری دارد که به نتیجه برسند و کدام سوال ها را باید برای بازبینی انتهایی علامت گذاری کرد و انتهای کار جواب داد و کدام سوال ها را هرگز نباید برایشان وقت گذاشت. در آزمون های انتهایی تمرکزتان برای کسب درصد بهتر و قبولی در آزمون باشد.

5- برای پاسخ به سوالات حریص نباشید

برای پاسخ به هیچ سوالی حرص به خرج ندهید ارزش همه سوالات یکسان است. چه آن سوالی که 1 ثانیه از شما زمان می گیرد و با نگاه کردن به آن پاسخ صحیح را تیک می زنید و حتی نیاز به جست و جو در کلید واژه ندارد. چه آن سوالی که اگر با صرف 10 دقیقه وقت و جست و جو در کلید واژه هم نم توانید آن را بیابید.

اینها مهارت هایی است که ابتدای مقاله از آن ها صحبت کردم. این مهارت ها فقط با تمرین بدست می آیند نه با مطالعه و کسب دانش صرف. امید وارم همه شما دوستان عزیز در این آزمون و همه آزمون های زندگی موفق و سربلند بیرون بیایید.

دوستان گرامی، اگر در زمینه مسائل عمرانی، سوال، یا مشکلی دارید، می توانید از طریق نظرات یا ایمیل ما، به نشانی : civileng1366@ahoo.com بپرسید. حتماً در اسرع وقت پاسخ خواهیم داد.

در پایان پیشنهاد می کنم ، برای دریافت مطالب مفید در زمینه مهندسی و ساختمان، فرم زیر را تکمیل نمایید.

انتشار : ۱۲ فروردین ۱۳۹۶

نکات مهم درباره آزمون نظام مهندسی


نکات مهم درباره آزمون نظام مهندسی

1- آزمون های نظام مهندسی معمولا دوبار در سال(یک آزمون در نیمه اول و آزمون دوم در نیمه دوم سال) برگزار می شود.

۲- ثبت نام آزمون های نظام مهندسی در هر یک از صلاحیت های محاسبات، نظارت و اجرا(برای رشته عمران) و صلاحیت های طراحی، نظارت و اجرا(برای رشته معماری) بصورت مجزا بوده و بصورت مستقل برگزار می شود. طبق روال سال های اخیر آزمون نظارت و اجرا به ترتیب در نوبت صبح و بعدازظهر روز اول و آزمون محاسبات و طراحی صبح روز دوم برگزار می شود.

۳- آزمون نظام مهندسی بصورت کتاب و جزوه باز (Open Book) برگزار می شود. استفاده از ماشین حساب مهندسی مجاز بوده اما همراه داشتن لپ تاپ، تبلت و گوشی تلفن همراه ممنوع است.

۴- آزمون نظام مهندسی رشته عمران در هر سه صلاحیت در قالب ۶۰ سوال تستی برگزار می شود (آزمون دارای نمره منفی است).

۵- زمان پاسخگویی به سوالات برای آزمون نظارت و اجرا ۱۵۰ دقیقه و برای آزمون محاسبات ۲۱۰ دقیقه است.

۶- قبولی در آزمون نظام مهندسی بصورت کسب حدنصابی(کسب نمره ۵۰) می باشد. یعنی پاسخ درست به ۳۰ سوال از کل ۶۰ سوال طرح شده.

۷- طبق آمار، درصد قبولی داوطلبان در آزمون نظارت و اجرا حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد و در آزمون محاسبات ۳ تا ۵ درصد است!

۸- اعتبار قبولی در آزمون نظام مهندسی بمدت ۴ سال است. یعنی اگر پس از قبولی در آزمون نظام مهندسی به هر دلیلی فاقد شرایط لازم جهت اخذ پروانه اشتغال (نداشتن کارت پایان خدمت، نداشتن سابقه کار بیمه ای جهت پروانه اجرا و …) داشته باشید می توانید از این فرصت ۴ ساله استفاده نمائید.

منبع : انتشارات نور آور

نکات مهم درباره آزمون نظام مهندسی
انتشار : ۱۲ فروردین ۱۳۹۶

راهنمای قبولی در آزمونهای نظارت و اجرا سازمان نظام مهندسی


قبولی در آزمون نظام مهندسی با توجه به حجم بسیار بالای منابع ، مشکل و از طرفی بدلیل Open Book بودن آن، آسان بنظر می رسد! به همین دلیل معمولا داوطلبان آزمون نظارت و اجرا به دو صورت خود را برای آزمون نظام مهندسی آماده می کنند:
۱- تعدادی از داوطلبان با این تصور که آزمون Open Book است و می توانند کتابها را با خود سرجلسه آزمون ببرند، عملا برای آن برنامه ریزی نمی کنند و تلاش خود را تنها معطوف به روز آزمون می کنند، نتیجه این روش کاملا قابل پیش بینی است! با توجه به حجم بالای منابع و زمان محدود آزمون، داوطلب بسختی می تواند جواب سوالات را بیابد و خود را به حدنصاب قبولی برساند!
۲- تعداد دیگری از داوطلبان هم بدون توجه به اینکه قبولی در آزمون بصورت حدنصابی است، برنامه ریزی بسیار مفصلی برای آزمون می کنند و هفته ها برای مطالعه منابع حجیم آزمون وقت می گذارند. اگرچه اکثر این داوطلبان موفق به قبولی در آزمون می شوند.

ما می خواهیم در اینجا روشی را به شما معرفی کنیم که با در نظر گرفتن هر دو فاکتور (Open Book بودن آزمون و حد نصابی بودن قبولی در آن) بسیار بهینه عمل کنند و تنها با حدود ۲۰ ساعت مطالعه موفق به قبولی در آزمون نظارت و اجرا نظام مهندسی شوید!

مواد لازم
تهیه منابع آزمون + کتاب حل تشریحی آزمونهای اخیر + پرینت دفترچه سوالات ۲ آزمون آخر

روش کار
با توجه به اینکه سوالات آزمونهای اخیر نظام مهندسی بهترین منبع برای آموزش و یادگیری و در نهایت موفقیت در این آزمون است. ما کار خود را با مطالعه، بررسی و تجزیه و تحلیل سوالات آزمونهای اخیر شروع می کنیم.

پس به عنوان مثال از آزمون خرداد ۹۳ شروع کنید. توصیه می شود دو آزمون آخر را به عنوان آزمون آزمایشی کنار بگذارید. خب سوال اول آزمون اجرا خرداد ۹۳ را ببینید.

۱- استفاده از آجرهای ماسه آهکی در جاهایی که خطر یخ زدگی وجود دارد، به شرطی مجاز است که پس از آزمایش یخبندان کاهش مقاومت فشاری آنها حداکثر به میزان ……. باشد.
۱) ۳۵ درصد
۲) ۳۰ درصد
۳) ۲۵ درصد
۴) ۲۰ درصد

۱- صورت سوال را با دقت بخوانید و نگاهی هم به گزینه ها بندازید. همانطور که مشاهده می شود در صورت این سوال کلمات کلیدی (Keywords) مانند آجر ماسه آهکی، آزمایش یخبندان دیده می شود.

۲- سپس باید جواب این سوال را در کتاب حل تشریحی آزمونها ببینید:
پاسخ سوال ۱) گزینه ۴ صحیح است.
با توجه به بند ۵-۲-۳-۱-۶ از مبحث ۵ (مصالح و فراورده های ساختمانی)، گزینه ۴ صحیح است.

۳- حالا باید این بند را در مبحث ۵ پیدا کنید.
توجه: عدد اول (۵) در آدرس این بند ، شماره مبحث (مبحث ۵)، عدد دوم (۲) بیانگر فصل دوم مبحث و عدد سوم (۳) نیز نشانگر بخش مربوطه می باشد.
پس بسادگی با مراجعه به فهرست مبحث ۵ و کمی جستجو می توانید بند مربوطه و جواب سوال را پیدا کنید:

پیشنهاد: توصیه می شود نگاهی گذرا هم به تیترهای صفحه مربوطه بیندازید تا متوجه شوید این بخش در مورد چه موضوعاتی است.

به همین ترتیب باید این کار را برای بقیه سوالات آزمون هم انجام دهید. انجام این کار برای یک آزمون (۶۰ سوال) حدودا نیاز به ۳ ساعت وقت دارد.

این کار را باید عینا برای آزمون های دیگر هم انجام دهید. پس از انجام این روش برای چند آزمون، متوجه می شوید دیگر نیازی نیست پس از خواندن صورت سوال به سراغ حل تشریحی آن بروید، بلکه خودتان می توانید مستقیما با توجه به کلمات کلیدی بکار رفته در سوال، مبحث مربوطه را تشخیص داده و با مراجعه به فهرست کتاب و پیدا کردن بخش مربوطه، پاسخ سوال را بیابید. بدین ترتیب علاوه بر آشنایی با سوالات آزمون نظام مهندسی، در زمانی کوتاه با منابع مختلف، سرفصل ها، مطالب، بخش های مربوطه و نیز Keywords ها آشنا می شوید.

توصیه می شود برای تسلط بیشتر بر منابع و مباحث، این روش را حداقل برای ۶ آزمون انجام دهید.

از کجا بدانم آمادگی شرکت در آزمون نظام مهندسی را دارم؟
حال باید برای اطمینان از میزان یادگیری و آمادگی خود در آزمون آزمایشی شرکت کنید!
بدین منظور سوالات آزمون نظام مهندسی دو سال اخیر را از اینجا دانلود کرده و آن را پرینت بگیرید. برای درج پاسخ های خود هم نمونه پاسخنامه را دانلود کنید.
حالا باید در یک آزمون آزمایشی شرکت کنید. پس یک محیط آرام را انتخاب کنید. کلیه منابع آزمون، مداد، پاک کن، ماشین حساب و … را در کنار خود قرار دهید.
راس ساعت مشخصی آزمون را شروع کنید. باید در مدت زمان ۲٫۵ ساعت به سوالات آزمون پاسخ دهید. شما باید دقیقا مشابه همان روشی که برای آزمونهای دیگر انجام دادید (البته دیگر نباید از کتاب حل تشریحی آزمونها کمک بگیرید

منبع : سایت عمران ارشد

جهت دریافت کامل متن مقاله رایگان لطفا در قسمت زیر کلیک کنید ...

انتشار : ۱۲ فروردین ۱۳۹۶

چگونه میتوانیم به کمک یک «شرکت دانش‌بنیان» پولدار شویم؟


چگونه میتوانیم به کمک یک «شرکت دانش‌بنیان» پولدار شویم؟
شناسهٔ خبر: 3666788 -

مشاغل زیادی هستند که ما آن‌ها را به درستی نمی‌شناسیم. آدم‌های زیادی هم هستند که هنوز جویای شغل مناسب هستند. مجله مهر شما را با برخی از این مشاغل آشنا می‌کند.

مجله مهر: تولیدات علمی و فنی، برای کسانی از کودکی به باز و بسته کردن اسباب‌بازی‌های خود علاقه داشته‌اند، همیشه جذاب بوده است. نخبه‌هایی که مدام دوست دارند وسیله‌ای خلق کنند و از این اکتشاف و خلق جدید خود لذت می‌برند. اگر شما هم از آن دسته نخبه‌هایی هستید که دنبال جایی برای شکوفایی علمی و تکنولوژیک خود هستید، احتمالا «شرکت‌های دانش‌بنیان» گزینه‌ مناسبی برای شما هستند.

«هادی آگاهی» فوق لیسانس الکترونیک قدرت و مدیرعامل یکی از همین شرکت‌های دانش‌بنیان است که با کمک دوستانش در کمتر از دو سال توانسته‌اند پنج محصول بین رشته‌ای تولید کنند. این فارغ‌التحصیل جوان دانشگاه علم و صنعت از زیر و بم چگونگی خلق یک شرکت دانش‌بنیان برای ما می گوید.

دانستنی درباره شرکت‌های دانش‌بنیان تولیدی یا نوپا؟

«شرکتهای دانش‌بنیان شرکتهایی هستند که یک ایده علمی و پژوهشی را تجاری‌سازی می‌کنند». این ساده‌ترین تعریف برای این شرکت‌هاست. پس اگر به فکر ایجاد چنین شرکت‌هایی هستید، پیش از هر چیز باید یک ایده تجاری داشته باشید. البته شرکت‌های دانش‌بیان به دو دسته تقسیم می‌شوند: شرکت‌هایی که محصولاتی تولید می‌کنند و شرکت‌هایی که تولیداتی ندارند و فقط یک ایده‌ و ابتکار داشته و تازه می‌خواهند به مرحله تجاری‌سازی برسند. این شرکت ها که هنوز محصولی برای ارائه ندارند، اصطلاحا نوپا نامیده می‌شوند. اگر شما بخواهید شرکت دانش‌بنیان تولیدی تاسیس کنید، باید برای ثبت شرکت خود فاکتور فروش ببرید؛ یعنی کالایی تولید کرده و در بازار به فروش رسانده باشید. البته شرکت‌های نوپا هم فقط در سه سال اول فعالیت خود می‌توانند نوپا باشند؛ یعنی تا سه سال می‌توانند تولید نداشته باشند.

چرا شرکت‌های دانش‌بنیان؟

اصل ضرورت این شرکت‌ها، به نیازهای تکنولوژیک کشور بستگی دارد. درواقع ریاست جمهوری لیستی درباره نیازهای تکنولوژیک کشور تهیه کرده و در آن تصریح کرده که کشور در رشته‌هایی مثل نانو، نفت و گاز و غیره نیاز نکنولوژیک دارد. اگر بتوانید محصولی در یکی از این رشته‌های خاص تولید کنید، محصول شما دانش‌بنیان به حساب می‌آید. حتی اگر محصول شما در آن زمینه‌های مشخص‌شده هم نباشد، می‌توانید درخواست برگزاری جلسه کنید که در این جلسه بررسی شود که این محصول دانش‌بنیان است یا خیر؟

مراحل ایجاد یک شرکت دانش‌بنیان چیست؟

برای ایجاد یک شرکت دانش‌بنیان مثل هر شرکتی باید آن را به ثبت برسانید. بعد از اینکه شرکت ثبت شد، باید درخواستی برای ریاست‌جمهوری بفرستید و در این درخواست مشخصات کالای خود را کاملا بیان کنید. در چند سال اخیر اغلب روال اینگونه شده که برای گرفتن تاییدیه دانش‌بنیان بودن شرکت الزامی است، محصول قابل ارائه‌ای داشته باشید. قبلا روال به این شکل بود که فقط داشتن ایده کافی بود تا اینکه بعد از طی مراحل نوپایی به تولید برسند؛ درواقع نگاه بیشتر علمی بود. اما الان روال به گونه‌ای است از همان اول به تجاری بودن ایده شما نگاه می کنند و اینکه همین الان این ایده در بازار مشتری دارد یا نه؟ برای همین کسانی که ایده‌های غیرتجاری دارند، از همان اول رد می‌شود. البته این سخت‌گیری‌ها خیلی هم بی‌دلیل نیست؛ چراکه بسیاری به اسم شرکت‌های دانش‌بنیان وارد کار می‌شوند تا فقط از وام‌ها و تسهیلات آن بهره‌مند شوند! شما پس از اینکه شرکت خود را به صورت نوپا راه انداختید، می‌توانید از وام ۳۰۰ میلیونی بهره‌مند شوید و اگر به تولید برسید، سقف و تعداد این وام‌ها بیشتر خواهند شد.

چقدر سود ده است؟

کارهای تکنولوژیک معمولا دیربازده هستند؛ پس از همان اول به فکر تولید و سوددهی نباشید. بودجه شما در این کار از فروش محصولات و وام‌ها تامین می‌شود؛ اما باید تا مرحله اتمام پروژه و فروش محصولات صبر کنید. شرکت‌داری کار پریسک و مشکلی است؛ بنابراین پیش از شروع هر کاری، این دو نکته را فراموش نکنید: اول اینکه مطمئن شوید محصول شما قابل تولید شدن است و در ثانی در بازار به فروش می‌رسد. دو الی سه ماه فقط ثبت شرکت از شما وقت می‌گیرد. زیاد بوده اند شرکتهای که با سرمایه های ۳۰۰-۲۰۰ میلیون تومانی کار خود را شروع کرده اند؛ اما پس از یک سال به بن‌بست خورده اند. بسیاری از این شرکتها چون قوانین مالیاتی را نمی دانند، بدهکار مالیاتی می شوند. بنابراین از قبل، اطلاعات خود را درباره امور شرکت داری تکمیل کنید. با دید شرکت داری وارد شوید و به این فکر کنید که همین الان ایده شما در بازار مشتری دارد یا خیر؟ فراموش نکنید، شرکت های دانش بنیان جای تحقیقات صرف نیستند؛ باید محصول داشته باشید.

درآمد این شرکت ها به عوامل زیادی بستگی دارد؛ اما در کل معمولا رقم کلی پروژه ها بالاست و چرخ معاش شما با آن می‌چرخد؛ اما وقتی پروژه به آخر می رسد، قیمت و درآمد آن مشخص می‌شود. مطمئن باشید در پروژه‌ها حداقل صددرصد خرج های خود را به راحتی درمی آورید. مثلا اگر ۵۰ میلیون خرج کرده‌اید، به راحتی همان ۵۰ میلیون تومان را درمی‌آورید. محصولات دانش بنیان این مزیت را دارند که ممکن است خرج چندانی برای شما نداشته باشد؛ اما با قیمت خوبی می‌توانید به فروش برسانید؛ چرا که دانشی که در محصول خود به کار گرفته‌اید، آن را ارزشمند می‌کند. با این مقدمه اگر بتوانید از وام هم در کار خود بهره مند شوید، از همان سال اول می توانید روی حقوق ماهیانه ۲ الی ۳ میلیون تومان حساب باز کنید.

شرکت‌های دانش‌بنیان خاص بچه‌های فنی است

اگر واقعا به کارهای علمی، خلاقیت و تولید علاقه مند باشید، مطمئن باشید از این کار خسته نمی‌شوید. در این شغل احساس می کنید، کاری انجام می دهید که کمتر کسی پیش از شما آن را انجام داده است. درست مثل کسانی که از بین تعداد زیادی از افراد توانسته اند قله را فتح کنند! این حس خاص بودن این کار را روز به روز برای شما جذاب تر می کند. گذشته از آن حس تولید و خلاقیت، بسیار دلنشین است. البته مثل تمام کارهای تولیدی در کشور سختی های خودش را دارد. بیشتر افرادی که سراغ این کار می‌روند، نخبه‌های رشته‌های فنی و مهندسی هستند؛ اما بعید نیست تحصیلکرده‌های رشته های علوم انسانی هم با همکاری رشته های فنی بتوانند تولیدات بین رشته ای داشته باشند.

چگونه میتوانیم به کمک یک «شرکت دانش‌بنیان» پولدار شویم؟
انتشار : ۱۸ بهمن ۱۳۹۵

تغییرات مهم در ویرایش 4 آئین نامه 2800 زلزله دکتر زاهدی


تغییرات خیلی اساسی در این ویرایش از 2800 صورت نگرفته، تقریبا همان هایی که تا حدی از قبل مشخص بود که بالاخره از طریق آخرین نسخه های ASCE و آیین نامه های فولاد و بتن آمریکا به 2800 ما هم راه پیدا خواهد کرد در حال شکل گیریست .

این ویرایش از 2800 در دست بررسی میباشد و طبق گفته جناب دکتر زاهدی تا انتهای امسال به چاپ خواهد رسید و البته ایشون اصرار داشتن بفرمایند که هنوز خیلی از مباحثی که در این سمینار میفرمایند به قطعیت نرسیده و تنها در حال بررسیست که بعد از اجماع نظر اعضای کمیته تدوین به چاپ برسد.

– در این ویرایش علاوه بر دو روش استاتیکی معادل و دینامیکی خطی، روش استاتیکی غیر خطی هم در حال بررسیت که به عنوان روش اختیاری برای تحلیل سازه های نو درج شود

– روش استاتیکی معادل:V=C.W

– وزن لرزه ای( W )

که W=D+x%L که سهم بار زنده قبلا بنا به مسکونی و تجاری بودن سازه 20% یا 40% بوده که در این ویرایش از آیین نامه کمتر از قبل خواهد شد.(سهم باز زنده از آن جهت است که در هنگام زلزله بار های زنده جابجا می شوند و بنابراین سهم کوچکی از بار زنده در وزن لرزه ای سازه موثر خواهد بود که البته همین سهم اندک جدیدا در آیین نامه های خارجی به طور کامل صرفنظر شده است)

– ضریب زلزله C=ABI.p/R

که p یا "رو"، ضریب نامعینی سازه ایت که اگر در سازه در جهت بار زلزله از حداقل دو سیستم مقاوم برشی(مهاربند یا دیوار برشی) به صورت متقارن در دو سمت پلان استفاده شده باشد مقدار این ضریب برابر 1 است و در غیر این صورت برابر 1.2

در سازه هایی که برش به وسیله هسته برشی در مرکز پلان تحمل میشود مقدار این ضریب برابر 1 میباشد یعنی در این حالت سازه برابر 20% بیشتر نیروی زلزله طرح می شود.

– طیف طرح B:

در این آیین نامه برای تعیین B و شتاب پایه زلزله گفته شده است که احتمالا از طیف طرح با احتمال یکنواخت و به صورت مطالعه موردی برای شهر تهران ارائه خواهد شد

همچنین در طیف بازتاب 2800 تفاوت حوزه دور و نزدیک دیده دهش است که تاثیر قابل توجه ای روی طیف بازتاب در پریود های سازه های بلند خواهد گذشت(قبلا در جهت اطمینان طیف 2800 فقط برای حوزه نزدیک و به صورت تک منحنی ارائه می شد)

رابطه تعیین ضریب بازتاب در حوزه دور: B=(1+S)Ts/T

رابطه تعیین ضریب بازتاب در حوزه دور: B=(1+S)[(Ts/T)^(2/3)].N

برای طیف طرح در حوزه نزدیک یک ضریب اضافی N در مقادیر بخش نزولی طیف ضرب می شود.

– پریود T:

در آیین نامه های جدید نگرش بیشتر به استفاده از پریود محاسباتی است تا پریود تجربی بنابراین تبصره موجود در 2800 که اشاره به استفاده از پریود تجربی به جای پریود محاسباتی در صورت کمتر بودن از 1.25 برابر پریود محاسباتی بود به 1.4 برابر افزایش پیدا خواهد کرد تا مهندسین بیشتر پریود محاسباتی را ملاک طراحی قرار دهند تا پریود تجربی.

ضریب رفتار R: (بحث اصلی تفاوت این آیین نامه با قبل قسمت ضریب رفتار ها میباشد )

در این ویرایش برای اولین بار اجازه داده شده که ضریب رفتار تنش مجاز 1.4 برابر ضریب رفتار حالت حدی معرفی شود که جهت هم اهنگ کردن آیین نامه با روند جهانی در این زمینه میباشد.البته در فرم اولیه این آیین نامه ضریب رفتار تنها برای تنش مجاز Ru آمده و برای محاسبه ضریب رفتار حالت حدی میبایست بر 1.4 تقسیم شود که البته قرار است برای همه سیستم ها سه ستون یکی برای ضریب رفتار تنش مجاز در سازه فولادی-ضریب رفتار حالت حدی برای سازه فولادی و دیگری ضریب رفتار سازه بتنی ارائه شود.اونطور که متوجه شدم ضریب رفتار سازه ها در حالت تنش مجاز با قبل فرق چندانی نکرده و فقط در حالت حدی 1.4 برابر می شوند.

در این ویرایش سیستم های ساختمانی مجاز به موارد بسیار وسیعی گسترش داده شده و تقریبا برای همه نوع سیستمی ضریب رفتار قابل استفاده بیان شده است از قبیل:

دیوار برشی با مصالح بنایی

دیوار برشی فولادی ویژه

دیوار برشی مرکب فولادی

سازه بتنی با دیوار برشی فولادی

مهاربندی های کمانش ناپذیر

و انواع سیستم های دوگانه و…

همچنین در جدول ارائه شده برای ضریب رفتار همه نوع سیستم ها دو ستون کنار ضریب رفتار برای امگا و دیگری Cd آورده شده که همزمان برای همه نوع سیستم سازه ای مجاز مقدار این دو ضریب هم به طور مجزا آورده شود و جدول کامل تر از قبل شود (قبلا مقدار ضریب Cd=0.7R انتخاب میشدکه عبارت است از ضریب بزرگنمایی تغییر مکان غیر ارتجاعی به ارتجاعی سازه بخصوص برای کنترل دریفت بوده است)

همچنین ضریب امگا صفر که در حال حاضر در فصل 10-3 مبحث دهم برای چند نوع سیستم به طور مثال آورده شده دراین جدول به صورت کامل تر برای همه نوع سیستم ها آورده شده است.

منحنی توزیع بار جانبی زلزله در روش استاتیکی معادل:

در ویرایش گذشته توزیع بار جانبی به صورت مثلثی معکوس بوده با لحاظ نیروی شلاقی به صورت بار متمرکز در تراز طبقه بام بوده که البته در این ویرایش نیروی شلاقی حذف شده و برای توزیع بار جانبی توزیعی شبیه به منحنی با رابطه ای متفاوت استفاده شده است که در آن ضریبی K آمده که برای سه حالت مقادیر متفاوت تعریف شده است.

–روش دینامیکی خطی:

این روش با قبل تفاوت چندانی نکرده و تنها در ترکیب مد ها یکسری تعریف جدید وارد شده و در کلیت فرقی نکرده که در این سمینار هم به اندک تفاوت ها اشاره ای نشد.

–معرفی روش ساده شده برای آنالیز ساختمان های کوتاه (بین 3 تا 5 طبقه)

در این قسمت سعی شده ابتدا الزامات معماری خاص جهت ساده سازی پلان و پرهیز از پیچیدگی برای ساده سازی ساختمان های نسبتا کوتاه درون شهری پیشنهاد شود که در دست بررسی میباشد .

–سازه های غیر ساختمانی

از جمله تفاوت های این ویرایش از 2800 کامل تر شدن بحث مربوط به چگونگی طراحی سازه های غیر ساختمانی از قبیل ضریب رفتار آنها شده است که در این قسمت سازه های غیر ساختمانی به دو دسته:

سازه غیر ساختمانی مشابه ساختمان (مثل سازه خنک کننده کلینکر کارخانه سیمان) و سازه غیر ساختمانی غیر مشابه ساختمان همانند برج های هوایی،مخازن،دودکش،برج خنک کننده و برج های مخابراتی و … ارائه شده است . همچنین به نکات لازم برای طرح اجزای غیر سازه ای مثل موارد نگهدارنده آسانسور ها و یا موتورخونه ها اشاره شده است .

اما در انتها آنچه که بیشتر از همه مباحث اعم تغییرات صورت گرفته در 2800 موضوع بحث این سمینار جالب توجه بود، افق دید باز دکتر زاهدی به عنوان طراح و محاسب قدیمی ساختمان ها و استاد این حرفه و از اولین تدوین کنندگان آیین نامه از سال 66 تا الان بود که در جواب سوالات طراحان و مهندسان محاسب که به نوعی میخواستند با پیچیدگی های خاص طراحی، اشکالاتی به 2800 بگیرند که ایشون با رویی خندان فرمودند که "اصلا چه کاریه که ما اینقدر بحث رو برای خودمون پیچیده کنیم . همواره سعی در ساده کردن مساله داشته باشیم و نه بی خود پیچیده کردن"

منبع :نظام البرز

انتشار : ۲۱ مرداد ۱۳۹۵

تغییرات مهم در ویرایش 4 آئین نامه 2800 زلزله دکتر زاهدی


تغییرات مهم در ویرایش 4 آئین نامه 2800 زلزله دکتر زاهدی

 

تغییرات مهم در ویرایش 4 به نقل از دکتر زاهدی در" سمينار تغييرات ويرايش 4 استاندارد 2800 و تاثير آن بر طراحي سازه هاي بتن آرمه "

تغییرات خیلی اساسی در این ویرایش از 2800 صورت نگرفته، تقریبا همان هایی که تا حدی از قبل مشخص بود که بالاخره از طریق آخرین نسخه های ASCE و آیین نامه های فولاد و بتن آمریکا به 2800 ما هم راه پیدا خواهد کرد در حال شکل گیریست .

این ویرایش از 2800 در دست بررسی میباشد و طبق گفته جناب دکتر زاهدی تا انتهای امسال به چاپ خواهد رسید و البته ایشون اصرار داشتن بفرمایند که هنوز خیلی از مباحثی که در این سمینار میفرمایند به قطعیت نرسیده و تنها در حال بررسیست که بعد از اجماع نظر اعضای کمیته تدوین به چاپ برسد.

– در این ویرایش علاوه بر دو روش استاتیکی معادل و دینامیکی خطی، روش استاتیکی غیر خطی هم در حال بررسیت که به عنوان روش اختیاری برای تحلیل سازه های نو درج شود

– روش استاتیکی معادل:V=C.W

– وزن لرزه ای( W )

که W=D+x%L که سهم بار زنده قبلا بنا به مسکونی و تجاری بودن سازه 20% یا 40% بوده که در این ویرایش از آیین نامه کمتر از قبل خواهد شد.(سهم باز زنده از آن جهت است که در هنگام زلزله بار های زنده جابجا می شوند و بنابراین سهم کوچکی از بار زنده در وزن لرزه ای سازه موثر خواهد بود که البته همین سهم اندک جدیدا در آیین نامه های خارجی به طور کامل صرفنظر شده است)

– ضریب زلزله C=ABI.p/R

که p یا "رو"، ضریب نامعینی سازه ایت که اگر در سازه در جهت بار زلزله از حداقل دو سیستم مقاوم برشی(مهاربند یا دیوار برشی) به صورت متقارن در دو سمت پلان استفاده شده باشد مقدار این ضریب برابر 1 است و در غیر این صورت برابر 1.2

در سازه هایی که برش به وسیله هسته برشی در مرکز پلان تحمل میشود مقدار این ضریب برابر 1 میباشد یعنی در این حالت سازه برابر 20% بیشتر نیروی زلزله طرح می شود.

– طیف طرح B:

در این آیین نامه برای تعیین B و شتاب پایه زلزله گفته شده است که احتمالا از طیف طرح با احتمال یکنواخت و به صورت مطالعه موردی برای شهر تهران ارائه خواهد شد

همچنین در طیف بازتاب 2800 تفاوت حوزه دور و نزدیک دیده دهش است که تاثیر قابل توجه ای روی طیف بازتاب در پریود های سازه های بلند خواهد گذشت(قبلا در جهت اطمینان طیف 2800 فقط برای حوزه نزدیک و به صورت تک منحنی ارائه می شد)

رابطه تعیین ضریب بازتاب در حوزه دور: B=(1+S)Ts/T

رابطه تعیین ضریب بازتاب در حوزه دور: B=(1+S)[(Ts/T)^(2/3)].N

برای طیف طرح در حوزه نزدیک یک ضریب اضافی N در مقادیر بخش نزولی طیف ضرب می شود.

– پریود T:

در آیین نامه های جدید نگرش بیشتر به استفاده از پریود محاسباتی است تا پریود تجربی بنابراین تبصره موجود در 2800 که اشاره به استفاده از پریود تجربی به جای پریود محاسباتی در صورت کمتر بودن از 1.25 برابر پریود محاسباتی بود به 1.4 برابر افزایش پیدا خواهد کرد تا مهندسین بیشتر پریود محاسباتی را ملاک طراحی قرار دهند تا پریود تجربی.

ضریب رفتار R: (بحث اصلی تفاوت این آیین نامه با قبل قسمت ضریب رفتار ها میباشد )

در این ویرایش برای اولین بار اجازه داده شده که ضریب رفتار تنش مجاز 1.4 برابر ضریب رفتار حالت حدی معرفی شود که جهت هم اهنگ کردن آیین نامه با روند جهانی در این زمینه میباشد.البته در فرم اولیه این آیین نامه ضریب رفتار تنها برای تنش مجاز Ru آمده و برای محاسبه ضریب رفتار حالت حدی میبایست بر 1.4 تقسیم شود که البته قرار است برای همه سیستم ها سه ستون یکی برای ضریب رفتار تنش مجاز در سازه فولادی-ضریب رفتار حالت حدی برای سازه فولادی و دیگری ضریب رفتار سازه بتنی ارائه شود.اونطور که متوجه شدم ضریب رفتار سازه ها در حالت تنش مجاز با قبل فرق چندانی نکرده و فقط در حالت حدی 1.4 برابر می شوند.

در این ویرایش سیستم های ساختمانی مجاز به موارد بسیار وسیعی گسترش داده شده و تقریبا برای همه نوع سیستمی ضریب رفتار قابل استفاده بیان شده است از قبیل:

دیوار برشی با مصالح بنایی

دیوار برشی فولادی ویژه

دیوار برشی مرکب فولادی

سازه بتنی با دیوار برشی فولادی

مهاربندی های کمانش ناپذیر

و انواع سیستم های دوگانه و…

همچنین در جدول ارائه شده برای ضریب رفتار همه نوع سیستم ها دو ستون کنار ضریب رفتار برای امگا و دیگری Cd آورده شده که همزمان برای همه نوع سیستم سازه ای مجاز مقدار این دو ضریب هم به طور مجزا آورده شود و جدول کامل تر از قبل شود (قبلا مقدار ضریب Cd=0.7R انتخاب میشدکه عبارت است از ضریب بزرگنمایی تغییر مکان غیر ارتجاعی به ارتجاعی سازه بخصوص برای کنترل دریفت بوده است)

همچنین ضریب امگا صفر که در حال حاضر در فصل 10-3 مبحث دهم برای چند نوع سیستم به طور مثال آورده شده دراین جدول به صورت کامل تر برای همه نوع سیستم ها آورده شده است.

منحنی توزیع بار جانبی زلزله در روش استاتیکی معادل:

در ویرایش گذشته توزیع بار جانبی به صورت مثلثی معکوس بوده با لحاظ نیروی شلاقی به صورت بار متمرکز در تراز طبقه بام بوده که البته در این ویرایش نیروی شلاقی حذف شده و برای توزیع بار جانبی توزیعی شبیه به منحنی با رابطه ای متفاوت استفاده شده است که در آن ضریبی K آمده که برای سه حالت مقادیر متفاوت تعریف شده است.

–روش دینامیکی خطی:

این روش با قبل تفاوت چندانی نکرده و تنها در ترکیب مد ها یکسری تعریف جدید وارد شده و در کلیت فرقی نکرده که در این سمینار هم به اندک تفاوت ها اشاره ای نشد.

–معرفی روش ساده شده برای آنالیز ساختمان های کوتاه (بین 3 تا 5 طبقه)

در این قسمت سعی شده ابتدا الزامات معماری خاص جهت ساده سازی پلان و پرهیز از پیچیدگی برای ساده سازی ساختمان های نسبتا کوتاه درون شهری پیشنهاد شود که در دست بررسی میباشد .

–سازه های غیر ساختمانی

از جمله تفاوت های این ویرایش از 2800 کامل تر شدن بحث مربوط به چگونگی طراحی سازه های غیر ساختمانی از قبیل ضریب رفتار آنها شده است که در این قسمت سازه های غیر ساختمانی به دو دسته:

سازه غیر ساختمانی مشابه ساختمان (مثل سازه خنک کننده کلینکر کارخانه سیمان) و سازه غیر ساختمانی غیر مشابه ساختمان همانند برج های هوایی،مخازن،دودکش،برج خنک کننده و برج های مخابراتی و … ارائه شده است . همچنین به نکات لازم برای طرح اجزای غیر سازه ای مثل موارد نگهدارنده آسانسور ها و یا موتورخونه ها اشاره شده است .

اما در انتها آنچه که بیشتر از همه مباحث اعم تغییرات صورت گرفته در 2800 موضوع بحث این سمینار جالب توجه بود، افق دید باز دکتر زاهدی به عنوان طراح و محاسب قدیمی ساختمان ها و استاد این حرفه و از اولین تدوین کنندگان آیین نامه از سال 66 تا الان بود که در جواب سوالات طراحان و مهندسان محاسب که به نوعی میخواستند با پیچیدگی های خاص طراحی، اشکالاتی به 2800 بگیرند که ایشون با رویی خندان فرمودند که "اصلا چه کاریه که ما اینقدر بحث رو برای خودمون پیچیده کنیم . همواره سعی در ساده کردن مساله داشته باشیم و نه بی خود پیچیده کردن"

منبع :نظام البرز

 

انتشار : ۲۰ مهر ۱۳۹۴

تجهيزات حفاظتي ـ البسه ايمني ـ نيازمنديهاي عمومي


تجهيزات حفاظتي ـ البسه ايمني ـ نيازمنديهاي عمومي

1-هدف و دامنه كاربرد

هدف از تدوين اين استاندارد تعيين نيازمندي هاي عمومي لباسهاي حفاظتي و توصيه هايي از قبيل ويژگيهاي ارگونومي1 ،فرسايش، اندازه ، نشانه گذاري و اطلاعاتي مي‌باشد كه بوسيله توليد كننده بايد تهيه و در دسترس قرار گيرند.

اين استاندارد در مورد كليه لباس‌هاي ايمني كاربرد دارد.

2- مراجع الزامي

مدارك الزامي زير حاوي مقرراتي است كه در متن اين استاندارد به آنها ارجاع داده شده است . بدين ترتيب آن مقررات جزيي از اين استاندارد محسوب مي شود. در مورد مراجع داراي تاريخ چاپ و يا تجديد نظر، اصلاحيه ها و تجديد نظرهاي بعدي اين مدارك مورد نظر نيست. با اين وجود بهتر است كاربران ذينفع اين استاندارد امكان كاربرد آخرين اصلاحيه ها و تجديد نظرهاي مدارك الزامي زير را مورد بررسي قرار دهند .در مورد مراجع بدون تاريخ چاپ و يا تجديد نظر، آخرين چاپ و يا تجديد نظر آن مدارك الزامي ارجاع داده شده، مورد نظر است. استفاده از مراجع زير براي كاربرد اين استاندارد الزامي مي باشد.

  • ISO 3175 : 1998 Textiles – Evaluation of stability to machine dry – cleaning.
  • ISO 5077:1984, Textiles –Determination of dimentional change in washing and drying.
  • ISO 6330 : 1984 , Textiles –Domestic washing and drying procedures for textile testing .
  • منسوجات – كليه استانداردهاي ملي مربوط به ثبات رنگ 2
  • استاندارد ملي ايران 933: سال1380 كالاهاي نساجي- نشانه‌هاي مورد استفاده در برچسب‌هاي راهنمايي و توضيح دهنده.
  • استاندارد ملي ايران 3508: سال 1373 اندازه گيري پوشاك ـ تعاريف و روش اندازه‌گيري ابعاد بدن

3 تعاريف و اصطلاحات

در اين استاندارد اصطلاحات و/ يا واژه ها با تعاريف زير بكار مي رود.

3ـ 1 آسيب

عبارت است از صدمه و يا زيان وارد شده به سلامتي انسان .

3ـ 2 خطر

عبارت است از منبع و يا سرچشمه ايجاد كننده آسيب.

يادآوري – انواع گوناگوني از خطرها وجود دارند,از جمله ,خطرهاي مكانيكي, خطرهاي شيميايي , خطرهاي ناشي از سرما,گرما,آتش,عوامل زيستي 1 و تشعشع .

انواع معيني از اين خطرها، بسته به موضوع ، مي توانند از خطرهاي مشخص تري نشأت گيرند.بدين معني كه يك خطر گرمايي مي تواند در اثر تماس حرارتي ، تشعشع حرارتي و غيره ايجاد و براي هر يك از اينها نيز ممكن است روشهاي آزمون مجزايي مورد نياز باشد.

پوشاك ايمني ويژه ، بقسمي طراحي شده اند تا در برابر خطرهاي حادث شده در كارهاي معين ، حفاظت‌لازم را ايجادكنند.نمونه هايي‌از اينگونه‌پوشاك‌عبارتنداز پيش بند هاي محافظت كننده‌در برابر خطرات‌‌ چاقوهاي دستي، شلوارهاي استفاده شده هنگام كار با اره هاي دندانه زنجيري2، لباسهاي ‌محافظت‌كننده‌ در هواي آلوده، لباسهاي هشدار دهنده 3 و لباسهاي‌محافظ‌ راننده موتورسيكلت.

3ـ 3 احتمال خطر 4

عبارتست از امكان وقوع يك آسيب و ميزان شدت آن.

3ـ4 لباس ايمني

لباسي است كه به صورت تن پوش يا روپوش استفاده مي شود و به قسمي طراحي مي گردد كه فرد را در برابر يك و يا چند خطر محافظت مي نمايد.

3ـ 5 فرسايش5

تغيير يك خاصيت و يا خواص اوليه مواد تشكيل دهنده لباس ايمني در اثر گذشت زمان .

3 ـ 6 سطح كارآيي6

شماره‌اختصاص‌يافته‌به‌سطح‌ياطبقه‌ويژه كارايي لباس كه با استفاده از نتايج آزمون درجه‌بندي ‌مي‌شود.

ياد آوري 1 ـ نتايج حاصله از يك روش آزمون مناسب مي تواند كارايي لباس ايمني تحت ارزيابي را در برابر اثرات ممكن يك خطر تعيين كند.در حالات بسياري,مناسب است كه اين نتايج درجه بندي شده (بدست آمده از هر روش آزمون )را براي طبقه بندي سطح كارايي به پنج طبقه و از بالا به پايين استفاده نمود؛به قسمي كه شماره سطح بالا معرف سطح كارايي برتر باشد.

هر شماره در طبقات سطوح كارايي مي تواند در استانداردهاي ويژه اي تعريف و سطح نيز از طريق درجه بندي نتايج حاصله از روش آزمون مربوطه مشخص شود.

يادآوري 2 ـ از آن جايي كه سطح كارايي لباس ايمني به نتايج آزمايش در آزمايشگاه بستگي داشته و تعيين مي گردد,ضرورتاً لازم نيست با شرايط واقعي در محيط كار نيز سنجيده شوند.بنابراين لباس ايمني بايد از طريق ارزيابي كامل شرايط و وظيفه اي كه استفاده كننده در فرآيند كار از آن انتظار دارد,احتساب خطرهاي احتمالي وارده و با پرسش و اخذ اطلاعات از توليدكننده در رابطه با عملكرد لباس ايمني در برابر خطر يا خطرات,انتخاب شود.

4 -ويژگيهاي ارگونومي

لباس ايمني بايد با توجه به شرايط زير طراحي و توليد شود:

الف ) مواد و اجزاء تشكيل دهنده نبايد براي استفاده كننده زيان آور باشد.

ب ) راحت بوده و در عين حال حفاظت كافي را ايجاد نمايد.

پ ) قسمتهايي از لباس ايمني كه در تماس با بدن استفاده كننده است بايد عاري از زبري ، لبه‌هاي تيز و برجسته باشندتا تحريك، سوزش يا صدماتي را بوجود نياورند.

ت ) طراحي لباس بايد به گونه اي باشد كه بطور صحيحي بر بدن استفاده كننده قرار گرفته و اطمينان ايجاد نمايد كه در طول زمان استفاده در جاي خود باقي مانده، عوامل محيطي بر آن تأثير سوء نداشته، اجزاء آن در حين حركت و تغيير حالت اندام ها در حين كار از يكديگر جدا نشده و وظايف مورد نظر را بخوبي انجام دهند.

ث ) وزن لباس بايد تا حد امكان سبك باشد به نحوي كه به بازده و استحكامي كه در طراحي آن مورد نظر بوده لطمه اي وارد نشود.

ج ) لباس ايمني بايد به گونه اي طراحي شده باشد كه حين كار، با سايرملزومات لباس ايمني كه بايستي با آن پوشيده شوند، سازگار و مجموعه حفاظتي مناسبي را براي بدن ايجاد نمايد.همان ميزان حفاظت بايد در حد فاصل نواحي لباس مانند سر آستين به دستكش، دمپاي شلوار به پايپوش و حفاظ سر به پوشش دهان و بيني تأمين شود.

در صورتيكه مجاز باشد، لباس ايمني مي تواند مقاومت پاييني در برابر نفوذ بخار آب داشته باشد.روش يا روشهاي آزمون مقاومت در برابر بخار آب بايد در استاندارد ويژة‌ هر لباسي شرح داده شود.

يادآوري 1 ـ روش آزمون مقاومت منسوجات در برابر بخار آب در استاندارد ملي ايران1 شرح داده شده است.توليد كنندگان مي توانند به منظور اعمال نظارت كيفي بر محصول,روشهاي آزمون ديگري مانند آزمون قابليت نفوذ بخارآب را علاوه بر شرايطي كه در آزمون و طبقه بندي لباس هاي ايمني مورد نياز مي باشد,تهيه و در استانداردهاي مربوطه خود لحاظ نمايند.

يادآوري 2 ـ چنانچه مقوله حفاظت ايجاب نمايد كه لباس در برابر نفوذ بخار آب مقاوم باشد,آنگاه لباس ايمني بايد تا حد امكان فشار ناشي از فعاليت اندامهاي بدن 2 در زير لباس را بطريقي كاهش دهد(مثلاً با تهويه ).

5 -فرسايش

5-1 كليات

فرسايش مي تواند به سبب يك يا چند عامل ايجاد شود.در اين استاندارد تنها اثرات زيان با تغيير رنگ، تميز كردن و تغييرات ابعادي بر روي سطح كارايي لباس مورد بررسي قرار گرفته است(طبق بندهاي 5ـ 2 الي 5ـ4 ).

5ـ2 ثبات رنگ

در صورتيكه استاندارد ملي ويژه يك لباس ايمني، الزاماتي را براي ثبات رنگ تعيين كرده باشد، لباس بايد مطابق آن استاندارد آزمايش شود3.

5ـ3 تميز كردن

در صورتيكه استاندارد ويژه يك لباس ايمني الزاماتي را براي كنترل اثرات زيان بار تميزكردن بر روي لباس تعيين كرده باشد، آزمون بايد به روش زير انجام گيرد.مگر اينكه در آن استاندارد خاص روش ديگري بيان شده باشد.

اگر در برچسب و يا برگ مشخصات نگهداري لباس ، شستشو يا خشك شويي و يا عمليات تكميلي‌مجاز شمرده‌ شده باشد ، آنگاه‌لباس‌ايمني‌بايد مطابق‌استاندارد ملي‌مربوطه‌شستشو و يا خشك‌شويي 1 و در صورت نياز در نهايت تحت عمليات تكميلي قرار گيرد. تعداد مراحل شستشوي مناسب بايد در استاندارد مخصوص لباس تعيين شده باشد.

در صورتي كه عمليات شستشو و خشك‌شويي هر دو مجاز باشند،‌ آنگاه هر دو روش تميز كردن بايد بر روي يك نمونه با نصف تعداد مراحل شستشوي ذكر شده در استاندارد مخصوص انجام پذيرد.

5ـ4 تغيير ابعاد در اثر تميز كردن

روش آزمون تغيير ابعاد در اثر شستشو بايد طبق استاندارد ملي ايران و تغيير ابعاد در اثر خشك‌شويي طبق استاندارد ملي ايران2 انجام شود.

تغيير ابعاد مواد تشكيل دهنده لباس ايمني در طول و عرض نبايستي از 3 درصد تجاوز كند، مگر اينكه در استاندارد ويژه لباس مقدار ديگري بيان شده باشد.

يك نمونه بايد پنج بار فرآيند شسته شدن يا خشك شويي را طي نمايد.اگر هر دو عمل شستشو و خشك شويي مجاز اعلام گرديده باشد ، نمونه بايد تنها شسته شود.

6 – طراحي اندازه

در طراحي اندازه لباسهاي ايمني(به استثناي تجهيزات حفاظتي دست ، سر و پا)، اندازه‌گيريها بايد چنان مشخص شوند كه براي تعيين اندازه بدن تعريف خواهد شد.

اندازه بدن طبق استاندارد ملي ايران 3508 : سال 1373 تعيين مي شود.طول دست عبارتست از فاصله بين مچ دست و بالاترين نقطة‌ سر باز و در لبة‌ شانه (كتف)و از سر باز و طوري اندازه گيري مي شود كه دست مستقيم آويخته شود.

ابعاد مؤثر و مفيد براي اندازه گيري در لباس ايمني عبارتند از: قد،‌ دورسينه، و دوركمر.طرح و نقشه اندازه پوشاك بايد حداقل دو بعد مؤثر را بر حسب سانتيمتر داشته باشد.اين دو بعد مؤثر بايد يكي از دو مورد زير باشد:

–قد و دور سينه

– قد و دور كمر

حدود قد ، دورسينه و دوركمر بايد مطابق جدول يك تعيين شوند.

 

جدول 1 – حدود قد , دورسينه و دوركمر در اندازه گيريهاي بدن

 

رديف

قد

فواصل 6 سانتي‌متر

دورسينه

فواصل 4 سانتي‌متر

دور كمر

فواصل 4 سانتي‌متر

1

158-152

80-76

60-56

2

164-158

84-80

64-60

3

170-164

88-84

68-64

4

176-170

92-88

72-68

5

182-186

96-92

76-72

6

188-182

100-96

80-76

7

194-188

104-100

84-80

8

 

108-104

88-84

9

 

112-108

92-88

10

 

116-112

96-92

11

 

120-116

100-96

12

 

124-120

104-100

13

   

108-104

14

   

112-108

15

   

116-112

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

حدود داده شده در جدول يك را مي توان به هر تركيبي با يكديگر مورد استفاده قرار داد.دامنه مقــادير داده‌شده‌فــوق را بـا حفظ فواصل مربوطه مي توان توسعه داد (بعنوان مثال در ستون قد 200-194).براي پوشاكي كه فقط در چند سايز محدود توليد مي شوند، مناسب اين است كه اندازه‌ها جور بوده و از مجموعه چند محدوده مذكور در جدول يك براي اندازه هاي بدن در پوشاك استفاده شود(بعنوان مثال ، قد 194-170).

توليد كننده همچنين مي تواند اندازه گيريهاي اضافي ديگري را مورد استفاده قرار دهد (مثلاً طول دست، طول داخلي پا).اين مقادير بايد با واقعيت هاي موجود سازگار و بر حسب سانتيمتر اندازه‌گيري شوند.

براي نشان دادن اندازه لباس بايد از علائم تصويري استاندارد شده طبق استاندارد ملي ايران 3508 : سال 1373 استفاده شود.حدود در نظر گرفته شده براي قد يا دور سينه و دوركمر بايد بر حسب سانتيمتر بيان شوند.طول دست و طول داخلي پا بايستي تنها براي يك دست يا يك پا اندازه گيري، ثبت يا اعلام گردد.

نمونه هايي‌از اندازه‌هاي‌بدن در پيوست الف نشان داده شده اند.

7 نشانه گذاري

7 ـ 1 نشانه گذاري عمومي

هر قطعه از لباس ايمني بايد نشانه گذاري شود.نشانه گذاري بايد:

7-1-1 بر روي خود محصول باشد و يا بر روي بر چسبي كه به محصول الصاق مي شود.

7-1-2 خوانا و در معرض ديد باشد.

7-1-3 در فرآيند مناسب تميز كردن لباس، دوام كافي داشته باشد.

در صورتيكه نشانه گذاري بر روي لباس ، سطح كارايي لباس ايمني را كاهش يا از دوام آن بكاهد يا با كاربرد لباس ناسازگار باشد ، نشانه گذاري بايد بر روي كوچكترين واحد بسته بندي تجاري لباس درج گردد.

نشانه گذاري و علائم تصويري استفاده شده بايد بقدري بزرگ باشند تا بتوان به راحتي متوجه آنها شد و شماره هاي معرف نحوة‌ آماده كردن لباس براي پوشيدن نيز به خوبي قابل استفاده باشند.

يادآوري ـ توصيه مي‌شود كه شماره ها از دو ميليمتر و علائم تصويري از ده ميليمتر كوچكتر نبوده(دردرون قاب يا خطوط باز يا بسته محيطي)و همچنين رنگ اين شماره ها و علائم تصويري نيز سياه در زمينه سفيد باشند.

7-2 نشان گذاري اختصاصي

نشانه گذاري بايد داراي آگاهي‌هاي زير باشد.

7-2-1 نام ، نام تجارتي يا ساير مفاهيم شناسايي توليد كننده يا نماينده مجاز او.

7-2-2 مشخصات محصول يا نوع ماده پايه و نام يا كد تجارتي مواد تشكيل دهنده آن.

7-2-3 اندازه هاي اجزاء لباس مطابق بند 6 .

7-2-4 شماره استاندارد ملي مخصوص لباس.

7-2-5 علائم تصويري و در صورت كاربرد، سطح كارايي لباس.

براي مشخص نمودن نوع طراحي لباس براي يك خطر يا كاربرد خاص، همانطور كه در الزامات نشانه گذاري استاندارد ويژه آن نشان داده شده است، در نشانه گذاري لباس بايد از علائم تصويري مربوطه استفاده شود(به پيوست ب رجوع شود).

بعنوان مثال علامت تصويري لباس حفاظت شده در برابر حرارت و شعله در شكل يك نشان داده شده است.توليد كننده براي جلب توجه مصرف كننده و به مشورت گرفتن راهنماي تهيه شده مي تواند از علامت تصويري «راهنماي كاربرد » (به شكل 2 پيوست ب رجوع شود) نيز استفاده نمايد.

بــراي‌ويـژگــي‌هــاي‌طبقـه‌بنــدي‌نشده‌وغيرالزامي(تأكيدنشده‌دراستاندارد)نيازي‌به‌درج‌نوشته‌يا شماره‌اي در كنار علامت تصويري نيست. ولي براي الزامات طبقه‌بندي شده‌اي همچون سطح كارايي بايد شماره اي كه نشان دهنده سطح كارايي لباس مي باشد در كنار علامت تصويري درج گردد.اين شماره‌ها بايد به همان وضع و ترتيبي كه در استاندارد خاص آن لباس مشخص شده، لحاظ گردند.

يادآوري ـ اين شماره ها بايد در كنار و سمت راست علامت تصويري و در جهت حركت عقربه‌هاي ساعت نشان داده شوند.

7-2-6 در صورت ارتباط با مفاد، راهنماي بر چسب گذاري مراقبتي ، شستشو يا تميز كردن بايد با استاندارد ملي ايران 933 : سال 1380 مطابقت داشته باشد.

شكل 1 ـ علامت تصويري لباس حفاظت كننده در برابر حرارت و شعله

 

در صورتيكه الزامات ويژه اي براي نشانه گذاري تعداد مراحل تميزكردن وجود داشته باشد، در كنار بر چسب مراقبتي بايد حداكثر تعداد مراحل بعد از واژه «حداكثر» بيان گردد.

مثال : حداكثر * 25 يا * Max .25

اگر توليد كننده قصد داشته باشدكه نظرمخاطب‌رادراين‌مورد به مفاد «راهنماي كاربرد» توجه يا ارجاع دهد، آنوقت در نشانه گذاري لباس بايد علامت تصويري راهنماي كاربرد(مطابق شكل2 پيوست ب) را قبل از نشانه هاي مراقبتي مندرج در استاندارد ملي ايران 933: سال 1380 به كار ببرد.

7-2-7 نشانه‌گذاري‌هاي‌لازم ديگري مانندتذكريا اخطارهاي ضروري نيز بايد مد نظر قرار گيرند.

8 اطلاعات ارائه شده توسط توليد كننده

لباس ايمني بايد بهمراه اطلاعات لازم و بدون ابهام به زبان فارسي يا به زبان يا زبانهاي رسمي كشور مقصد به مشتري تحويل گردد.اطلاعاتي كه بايد ارائه شوند ، عبارتند از :

8-1 نام و نشاني كامل توليد كننده و يا نماينده مجاز او

8-2 مشخصات محصول مطابق بند 7ـ2

8-3 شماره استاندارد ملي ويژه محصول

8-4 شرح علائم تصويري و سطح كارايي بهمراه شرح كلي آزمونهايي كه بر روي لباس ايمني انجام گرفته و فهرست سطوح كارايي مربوطه ، ترجيحاً در جدولي تكميل شده.

8-5 راهنماي كاربرد:

8-5-1 درصورت‌درج‌دراستاندارد،كنترلهايي‌كه‌استفاده‌كننده‌ازلباس‌قبل‌ازپوشيدن‌بايستي ا‌‌نجام دهد.

8-5-2 در صورت نياز، نحوه پوشيدن و در آوردن لباس.

8-5-3 در صورت نياز، تهيه اطلاعات پايه در مورد استفاده هاي ممكن از لباس و ذكر منبع در حالتي كه اطلاعات مشروحي مورد نياز باشد.

8-5-4 محدوديت ها در استفاده از لباس (مانند حدود درجه حرارت و غيره ).

8-5-5 راهنمائيهاي لازم در مورد انبار كردن و نگهداري لباس و حداكثر فواصل زماني براي كنترلهاي متوالي در حين نگهداري.

8-5-6 راهنمايي براي تميزكردن و يا رفع آلودگي.

8-5-7 درصورت لزوم،تذكراتي‌در مورد مقابله با مشكلاتي كه احتمال رخ دادن آنها وجود دارد.

8-5-8 در صورتي كه مفيد باشد ، درج توضيحات مصور، شماره قطعات و غيره .

8-6 در صورت ارتباط ، اشاره به منضمات و قطعات يدكي .

8-7 در صورت ارتباط ، نوع بسته بندي مناسب براي حمل و نقل .

 

 

 مونه‌هايي از اندازه‌هاي طراحي شده بر اي لباس ايمني

(اطلاعاتي)

 

پيوست "ب"

علائم تصويري

(اطلاعاتي)

علائم تصويري درج شده در اين پيوست در استانداردهاي ويژه لباس‌هاي ايمني پذيرفته شده‌اند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

انتشار : ۲۰ مهر ۱۳۹۴

آسفالت رنگی


آسفالت رنگی

 

تغييرات رنگ و محوسازي در آسفالت از طريق متد آناليز تصوير محدود شده است.

خلاصه

جاده اي كه با آسفالت رنگي سنگ فرش شده باشد مي تواند به همان اندازه كه امنيت و يكنواختي رانندگي را بهبود مي دهد مجموعه ديدني بهتري ايجاد كند. در اين تحقيق، نمونه هاي آسفالت رنگي به همراه مقادير مختلف رنگ براي مطالعه تغييرات رنگ سطح در دوره هاي مختلف افزايش طول عمر، بررسي مي شوند. توضيح رنگ هاي سطح در نمونه ها در فضاهاي رنگي HIS و RGB بررسي مي شوند. دو نوع رنگ، سبز و قرمز، با 5 نسبت مختلف با آسفالت روشن براي ساخت نمونه هاي آسفالت رنگي تركيب مي شوند. نمونه ها براي 5 دهانه مختلف قديمي در دستگاه آزمايش QUV در معرض نور ماوراء بنفش قرار مي گيرند. نتايج نشان مي دهد كه مقدار و نوع رنگ افزوده شده و دهانه هاي مختلف قديمي بر محوسازي آسفالت رنگي تأثير مي گذارد. همچنين نتايج نشان مي دهد كه آسفالت روشن به همراه % 5 يا بيشتر رنگ قادر به ساخت آسفالتي است كه بهتر رنگ شده است. سرانجام، آسفالت رنگي به همراه رنگ قرمز مقاومت بهتري را در مقابل نور ماوراء بنفش نشان داد.

مقدمه

آسفالت رنگي در زندگي روزمره كاربردهاي مختلفي دارد. Moxon آسفالت رنگ روشن را براي سطح سد در فرانسه به كار برد. آسفالت رنگي از طريق منعكس كردن نور ماوراء بنفش از سطح به عنوان روپوش آب بند گرم به كار مي رود، بنابراين در نور ممتد خورشيد دما را 5 تا c ْ 10 كاهش مي دهد.

براي بهبود امنيت عبور موتورسيكلت در امريكا، شهر پرتلند 10 منطقه متضاد را براي آسفالت كردن با رنگ و قابليت ارتجاع بر اثر حرارت مانند آسفالت هاي رنگي و به كارگيري سيستم سيگناژ بديع – انتخاب كرد نتايج نشان مي دهد كه اكثر دوچرخه سواران به همان اندازه اكثر موتورسواران مورد بررسي احساس كردند كه آسفالت رنگي، امنيت عبور را گسترش مي دهد. اسميت (Smith) كشف كرد كه آسفالت بتون رنگي به هم پيوسته كاربردهاي زيادي در معماري و مهندسي دارد. او همچنين ذكر كرد كه آسفالت هاي رنگي به خاطر املاحي كه يخ نمي زنند به طور ذاتي هزينه حفظ و نگهداري را كاهش داده و به طور مؤثر در مقابل نابودي مقاومت كنند.

در تايوان اساساً، بزرگراه هاي محلي با بتون آسفالت، سنگ فرش مي شوند. اين جاده ها در مجموعه هاي رنگ مشكي ساخته مي شوند و از اين رو شهرها يكنواخت به نظر مي رسند. توسعه جاده هايي كه با آسفالت رنگي سنگ فرش شده اند نه تنها نماي شهر را رنگي مي سازد بلكه امنيت رانندگي را نيز بهبود مي دهد. به طور رايج كاربرد اين سنگ فرش ها براي مناطق پاركينگ، مسيرهاي نمايشي، پارك ها و ساير واحدهاي دولتي مهم استفاده شده است. بنابراين هوا و ساير فاكتورهايي كه در ساخت و استفاده سنگ فرش ها ديده مي شوند، موجب محو شدن جاده هايي مي شوند كه با آسفالت رنگي سنگ فرش شده است. اين محوسازي رنگ باعث از دست رفتن زيبايي جاده و آسفالت دوباره سطح مي شود. متعاقباً، اين هزينه حفظ و نگهداري جاده را افزايش خواهد داد كه مخالف نيت اصلي آسفالت اصلي مي باشد. به چند دليل، رنگ آسفالت به طور جدي در حدود يك سال مي شد و در پاسخ به بهبود استاندارد زندگي در تايوان، نمايندگان دولتي پروژه هايي براي جاده هايي كه با آسفالت رنگي سنگ فرش شده بودند، طراحي كرد. اين مناطق، مانند مناطق استراحت در بزرگراه ها و مسيرهاي نمايشي هدف قرار گرفت. هزينه هاي كلي اين پروژه ها بيشتر از ميليون ها دلار آمريكايي هستند. علاوه بر اين، دولت برنامه يزي كرد تا در آينده روي آن ها سرمايه گذاري كند. بنابراين، غير از پيمانكاران يا توليد كنندگان، اطلاعات مربوط به ويژگي هاي آسفالت رنگي محدود به چنين مالكاني مانند دولت ها مي شود. كيفيت ساختار و كابرد اين سنگ فرش ها براي مالكان نيز اهميت دارد. علاوه بر اين، بايد روش ها و تكنيك هاي استاندارد براي ارزيابي محو سازي رنگ بنا شوند. از اين رو، كنترل كيفيت اين سنگ فرش ها از ضرورت خاصي برخوردار است لو (Luo) و همكارانش نرم افزار كاربر را – كه آناليز كننده شدت رنگ تصوير ناميده مي شود توسعه دادند و آن را براي بررسي تغييرات رنگ سطح و ملاتي كه در دماهاي مختلف زياد در فضاي رنگي RGB به خاطر آتش صدمه ديده بودند به كار بردند. دوربين ديجيتالي براي گرفتن تصاوير قبل از ارسال آن ها به PC به كار مي رفت و آناليز كننده به گرفتن شدت رنگ هاي قرمز، سبز و آبي براي محدود كردن تغييرات رنگ در دماهاي مختلف كمك كرد. از اين رو، تنوع در شدت رنگ هاي قرمز (R)، سبز (G)، آبي (B) مطابق ارزيابي بالاترين دماي ملات كه از طريق آتش صدمه ديده بود، بررسي مي شد. براي آناليز تغييرات رنگ سطح در آجر به همراه ويژگي هاي مختلف خاكستر لجن فاضلاب كه به دماهاي مختلف آتش اضافه مي شد و براي گرفتن شدت هاي رنگ B و G و R تصاوير سطوح آجرها از طريق آناليز كننده شدت رنگ تصوير مورد بررسي قرار مي گرفت. از اين رو، مقدار مطلوب خاكستر لجن كه به آجرها اضافه مي شد مشخص گرديد.

در اين تحقيق، به كمك دستگاه آزمايش آبگير نور اشعه ماوراء بنفش شدت يافته (دستگاه آزمايش QUV)، محو سازي نمونه هاي آسفالت رنگي مورد بررسي قرار گرفت. آناليز تصوير و نرم افزار آناليز كننده شدت رنگ تصوير براي مطالعه تغييرات رنگ نمونه در فضاهاي رنگ HIS و RGB به كار برده مي شود. سرانجام توزيع رنگ ها در دو فضا براي ارزيابي كيفيت نمونه هاي آسفالت رنگ قبل و بعد از تست هاي افزايش طول عمر گرفته مي شد.

1- متدهاي تحقيق

1-2- منبع مواد

آسفالت روشن كه در اين بررسي به كار گرفته شد از تركيب صمغ، مايه قيري، گريس و مواد دو قطبي شده استخراج و از طريق كارخانه مواد آسفالت محلي توليد مي شد. رنگ هاي به كار رفته از كارخانه اروپايي به دست مي آمد. مواد شيميايي رنگ هاي قرمز و سبز از طريق ميكروسكوپ الكترون بررسي و در جدول 1 نشان داده مي شوند. اجزاي اصلي شيميايي رنگ قرمز Cr و K هستند. بنابراين رنگ سبز از Fe و K تشكيل شده است. با گرم كردن آسفالت روشن در اجاق تا C ْ 160 و سپس تركيب آن ها با رنگ هاي سبز و قرمز در نسبت هاي طراحي شده مختلف، آسفالت رنگي براي اين بررسي آماده شد. سپس تست افزايش طول عمر آسفالت رنگي انجام شد.

2-2- ساخت نمونه ها و روش هاي تست

براي ساخت آسفالت رنگي، رنگ هاي قرمز و سبز به 1000 گرم آسفالت روشن در نسبت هاي 5, 7، 0, 5، 5/2، 0 و % 10 اضافه مي شوند. زماني كه گرم مي شوند رنگ آسفالت روشن نزديك به زرد است. بعداً، تركيب آسفالت روشن با وزن g 0/1 توسط نگهدارنده هاي نمونه ها بار مي شد. اين نگهدارنده ها روي چارچوب QUV در حفره دستگاه آزمايش نصب مي شدند. در تست QUV، نمونه ها براي مدت هاي 48 , 24 , 12 , 6 , 0 در C ْ 60 در معرض لامپ هاي ماوراء بنفش فلورسنت قرار مي گرفتند. متعاقباً، نمونه ها در اتاق تاريك گذاشته شد، و براي عكاسي توسط دوربين ديجيتالي آماده مي شدند. سپس تصاوير با استفاده از راه حل 140140 به همراه 20 هزار پيكسل به PC ارسال مي شدند. بعداً، براي گرفتن شدت هاي سه جزء رنگ اصلي از طريق آناليز كننده شدت رنگ تصوير بررسي مي شدند. افزايش طول عمر كه در فضاهاي رنگ HIS و RGB بررسي مي شدند موجب تغييرات رنگ آسفالت مي شدند.

3-2- تست QUV

تست هاي QUV در دستگاه آزمايش سايند تسريع شده نور ماوراء بنفش شكل مي گرفتند. دستگاه آزمايش كه با نيازهاي 9000 ISO مطابقت دارد. بخشي از محصولات آزمايشگاه Q – Panel است. مدلي كه براي اين مطالعه و بررسي به كار گرفته شده براساس QUV است و قادر كه در معرض رطوبت و UV قرار گيرد. براي بررسي تغييرات رنگ جاده هايي كه با آسفالت رنگي سنگ فرش شده اند براي ماه ها يا سال ها، نمونه هاي آسفالت رنگي براي مشاهده تغييرات رنگ تحت موقعيت هاي وانمود سازي در دستگاه آزمايش QUV قرار مي گيرند. علاوه بر اين، تأثيرات زمان خدمات، استمرار و قابليت عمل در آسفالت رنگي براي فراهم كردن اطلاعات براي كابرد آينده مورد بررسي قرار مي گيرند. ارتباط بين تغييرات رنگ و افزايش عمر آسفالت به كمك دستگاه آزمايش آبگير تسريع شده QUV مشاهده مي شود.

 

4-2- عكاسي و پردازش تصوير

يك دوربين ديجيتالي، مدل L 2500 – C از اُليمپوس براي گرفتن تصاوير ديجيتالي براي اين بررسي استفاده مي شد. قبل از اين كه تصاوير ديجيتالي گرفته شوند براي تنوع در نورها از ميان تطبيق روشني نسبي سه جزء اصلي رنگ: رنگ قرمز، سبز، آبي از طريق تنظيم كردن الكتريكي موازنه سفيد تطبيق داده مي شد. بعد از اين كه موازنه سفيد انجام مي شد، از رنگ واقعي نمونه هاي آسفالت رنگي قديمي همان طور كه در شكل 1 نشان داده شده زير نصب عكس گرفته مي شد. بعداً تصاوير به PC ارسال و سپس براي به دست آوردن شدت هاي قرمز و سبز و آبي در هر تصوير توسط نرم افزار آناليز كننده شدت رنگ تصوير مورد بررسي قرار مي گرفتند. سرانجام، ارتباطات تغييرات رنگ در نمونه هاي آسفالت قبل و بعد از تست هاي افزايش طول عمر بررسي مي شدند.

5-2- سيستم هاي فضاي رنگ HIS و RGB

معمولاً، طرح تصاويري كه از طريق دوربين ديجيتالي گرفته مي شود و درفضاي رنگ RGB است. RGB آكرونيم قرمز، سبز و آبي است. اين فضا معمولاً به عنوان مكعب رنگي در سيستم هماهنگ Cartesion ديده مي شود. B و G و R به ترتيب در محورهاي z و y و x هستند و براي رنگ bits – 8 بين 0 و 255 مشخص مي گردد. از اين رو، نقطع (0، 0، 0) براي رنگ مشكي مي ايستد، نقطه (255، 255، 255) سفيد را نشان داده و اريب مكعب مقياس روشن يا خاكستري رنگ را مشخص مي كند. فضاي رنگ RGB در شكل a2 نشان داده مي شود. جداي از فضال رنگ RGB، فضاي رنگ HSI نيز نزديك به اين مطلب است كه چگونه انسان ها رنگ ها را در مي يابند. HIS فرم كوچكي براي ته رنگ، اشباع و شدت است. به طور كلي، ته رنگ، اشباع و شدت از طريق فرمول مختلف تغيير شكل با تبديل مقدارهاي عددي B و G و R به فضاي رنگي HIS گرفته مي شوند. مجموعه اي از معادلات همان طور كه توسط Gonzalez و Woods مشخص شده براي اين تحقيق به كار رفته و در زير نشان داده شده:

معادلات صفحه 257

رنگ مايه به طول موج رنگ ها مانند قرمز، زرد و سبز مربوط است. اشباع مقدار سفيدي در تركيب رنگ است. شدت به روشني يا تيرگي رنگ بر مي گردد. معمولاً، فضاي HIS همان طور كه در شكل b2 نشان داده شده در سيستم هماهنگ سيلندري توضيح داده مي شود. اندازه زاويه اي رنگ مايه را نشان مي دهد و معمولاً رنگ قرمز در ْ 0 جاي داده مي شود. متعاقباً، رنگ مايه به عنوان شماره درجه هايي كه ساير رنگ ها از قرمز مصرف مي شود را در نظر مي گيرد. براي مثال، سبز ْ 120 دور از قرمز و آبي ْ 240 دورتر است. فاصله شعاعي سيلندر، اندازه اشباع است. محيط سيلندر طرفدار % 100 اشباع است در حالي كه محورهاي مركزي طرفدار % 0 اشباع هستند. شدت ارتفاعي است كه در طول محور مركزي اندازه گيري مي شود و همان طور كه ارتفاع از منشأ به بالاي سيلندر ارتقا مي يابد شدت از مشكي به سفيد متفاوت مي باشد. در اين مطالعه، تغييرات رنگ نمونه هاي آسفالت رنگي قبل و بعد از تست هاي افزايش طول عمر در فضاهاي رنگ HIS و RGB بررسي مي شوند.

3- نتايج و بحث

توضيح نوعي B و G و R كه توسط آناليز كننده طرح ريزي شده در شكل b و a 3 براي نمونه هاي آسفالت رنگي به ترتيب با رنگ هاي سبز و قرمز نمايش داده مي شود. براي رنگ سبز معمولاً شدت هاي G و B براي نمونه هاي آسفالت رنگي به همراه رنگ قرمز بين 0 و 63 توزيع مي شوند. از اين رو، شدت هاي اجزاي قرمز نشان مي دهد كه آن در ميان سه جزء اصلي، رنگ غالب است و رنگ هاي سطح براي نمونه هايي با رنگ بيشتر قرمز هستند.

شكل هاي 4 و 6 ارتباط بين شدت هاي B و G و R و مقادير رنگ سبز كه بعد از واقع شدن در دستگاه آزمايش از 0 تا 48 ساعت بر نمونه هاي آسفالت رنگي افزوده شده اند را نشان مي دهند. شدت هاي R با مقدار رو به افزايش رنگ هاي سبز از 150 تا نقريباً 50 همان طور كه در شكل 4 نشان داده شده كاهش مي يابند. شكل 5 نتايج مشابهي را براي عنصر G نشان مي دهد در شكل 6 شدت هاي B كمي با مقادير رو به افزايش رنگ هاي سبز افزايش مي يابند و بين 15 و 30 هستند. اين نشان مي دهد كه مقدار رنگ سبز بر شدت هاي سه عنصر رنگ هاي اصلي تأثير مي گذارند. زماني كه مقدار رنگ سبز بيشتر از % 5 است، توزيع هاي شدت در B و G و R تغييرات كمتري را نشان مي دهند. اين دلالت بر اين مطلب است كه بايد آسفالت روشن براي ساخت آسفالتي كه بهتر رنگ شده با % 5 يا بيشتر رنگ سبز تركيب شود. علاوه بر اين، شدت هاي B و G و R با كميت رو به افزايش نور ماوراء بنفش از 0 تا 48 ساعت در مقادير مختلف داده شده رنگ سبز افزايش مي يابند. اگر چه افزايش ها براي هر عنصر متفاوت هستند، روشن شان از خاكستري به سفيد تا جايي كه روشني رنگ هاي سطح مورد توجه قرار مي گيرد، تغيير مي كند. اين دلالت بر اين مطالب دارد كه رنگ هاي سطح نمونه هاي آسفالت سبزرنگ زماني كه در تست هاي QUV در معرض نور ماوراء بنفش قرار گيرند، محو مي شوند. تنوع مشابه شدت هاي سه عنصر رنگ هاي اصلي براي نمونه هاي آسفالت قرمز رنگ گرفته مي شود. براي مثال، شدت هاي R با مقدار رو به افزايش رنگ قرمز كاهش يافته و به طور طولاني در معرض نور ماوراء بنفش قرارگرفتن موجب افزايش شدت در تست هاي QUV مي شود (همان طور كه در شكل 7 نشان داده شده) زماني كه افزايش شدت هاي R براي نمونه هاي سبز و قرمز رنگ مقايسه مي شود افزايش R در رنگ سبز بيشتر از افزايش آن در رنگ قرمز است. اين نشان مي دهد كه ممكن است نمونه هاي قرمز رنگ داراي مقاومت بهتري در مقابل محو سازي رنگ ها باشند.

اشكال 8 تا 10 توزيع ها را بين H، S و I به همراه مقادير مختلف رنگ سبز كه در زمان هاي مختلف افزايش طول عمر افزوده شده نشان مي دهد. چون رنگ آسفالت روشن در حيطه رنگ زرد است، همان طور كه در شكل 8 نشان داده شده، رنگ مايه آسفالت رنگي به همراه مقدار رو به افزايش رنگ سبز از زرد به سبز تغيير مي كند. علاوه بر اين، زماني كه قدمت، قابل توجه مي شود، رنگ زرد محو شده و رنگ سبز براي مقادير رنگ افزوده شده در نمونه هاي آسفالت رنگي درون رنگ مايه غالب توسعه مي يابد. براي مورد افزودني هاي رنگ قرمز (شكل 11) نتايج مشابهي ديده مي شود، چون نمونه هاي آسفالت رنگي، رنگ مايه شدن به رنگ هايي كه بعد از شروع افزايش طول عمر، اضافه شده، تغيير مي يابند، عنصر رنگ مايه در فضاي رنگ HIS اطلاعات كمتري را براي قضاوت اجراها بين رنگ هاي سبز و قرمز در نمونه هاي آسفالت فراهم مي كند. همان طور كه قبلاً بيان شد، اشباع به عنوان كيفيت سفيدي كه به رنگ مايه افزوده شده مشخص مي شود. شكل 9 نشان مي دهد كه زماني كه رنگ بيشتري از سبز به نمونه هاي آسفالت اضافه مي شود S كمتر مي گردد.

شكل همچنين نشان مي دهد كه هر چه بيشتر نمونه ها در دستگاه آزمايش QUV باقي مي مانند، سفيدي كمتري در نمونه ها وجود دارد. اين نشان مي دهد كه نمونه هاي آسفالت رنگي زماني كه در معرض نور ماوراء بنفش قرار مي گيرند محو مي شوند. همان طور كه در شكل 12 نشان داده شده، نتايج مشابهي براي نمونه هاي آسفالت قرمز وجود دارد. دوباره زماني كه اشباع نمونه ها براي رنگ هاي سبز و قرمز و مقايسه مي شود تنوع هاي S به همراه مقادير رنگ افزوده شده و زماني كه براي نمونه هاي قرمز رنگ در معرض نور ماوراء بنفش قرار مي گيرند نرم تر از آن ها براي نمونه هاي سبز رنگ هستند. اين به ما مي گويد زماني كه افزايش طول عمر در نظر گرفته مي شود، ممكن است رنگ قرمز داراي اجراي بهتر از رنگ سبز باشند.

در شكل 10، زماني كه رنگ سبز بيشتري افزوده مي شود روشني نمونه ها به تيرگي مي گرايد و زماني كه نمونه ها براي مدت طولاني تري در معرض نور ماوراء بنفش قرار مي گيرند روشن تر مي شوند. همچنين نتايج مشابهي در نمونه هاي قرمز رنگ ديده مي شود. هر چه بيشتر در معرض نور خورشيد قرار بگيرند، محو سازي بيشتري در نمونه هاي آسفالت روي مي دهد. از اين رو، تنوع در شدت نيز اطلاعات مفيدي در قضاوت در مورد محوسازي رنگ براي نمونه هاي آسفالت فراهم مي كند. نتيجه گرفته شده كه آناليز ديجيتال و نرم افزار آناليز كننده شدت رنگ تصوير مي توانست اطلاعات جزئي براي پردازش محوسازي رنگ در آسفالت رنگي فراهم آورد.

نتايج

نتايج زير از اين مطالعه و بررسي خلاصه مي شود.

1- شدت هاي B و G و R با كميت هاي رو به افزايش نور ماوراء بنفش در مقادير مختلف داده شده رنگ افزايش مي يابند. زماني كه روشني رنگ هاي سطح در نظر گرفته مي شود، وضوح شان از خاكستري به سفيد مي گرايد. اين دلالت بر اين مطالب است كه زمان در معرض قرار گرفتن در نور ماوراء بنفش بر محو سازي رنگ در آسفالت رنگي تأثير مي گذارد.

2- زماني كه مقدار رنگ سبز بيشتر از % 5 است، توزيع شدت در B و G و R كمتر تغيير مي كند. اين نشان ميدهد كه بايد براي ساخت آسفالتي كه بهتر رنگ شده،آسفالت روشن با % 5 (يا بيشتر) رنگ هاي سبز تركيب شود.

3- ممكن است رنگ قرمز زماني كه براي مدت هاي متفاوت در معرض تست هاي QUV قرار مي گيرند بهتر از رنگ سبز در مقابل محو سازي مقاوم باشند.

4- رنگ مايه آسفالت رنگي از آسفالت روشن به رنگ، رنگ هايي كه به مقادير رو به افزايش رنگ اضافه شده اند تغيير كند. علاوه بر اين، زماني كه قدمت قابل توجه مي شود، رنگ آسفالت روشن محو شده و براي تمام مقادير رنگ هايي كه به آسفالت رنگي افزوده شده اند، رنگِ رنگ مايه درون رنگ غالب توسعه
مي يابد.

5- نتيجه گرفته شده كه آناليز ديجيتالي و نرم افزار آناليز كننده شدت رنگ تصوير مي توانست اطلاعات جزئي براي پردازش محو سازي رنگ در آسفالت رنگي فراهم مي سازد.

 blogfa.com

انتشار : ۲۰ مهر ۱۳۹۴

مشهد-خیابان شریعتی 66-پلاک24

لطفا درصورت بروز هر نوع مشکلی در خرید و یا دانلود از طریق فرم تماس با ما و یا با ایمیل civileng1366@yahoo.com و یا شماره تماس 09353753394 تماس حاصل فرمایید

فید خبر خوان    نقشه سایت    تماس با ما